Україна: Особливий погляд та Тиждень Критики

Участь України у 71-му Каннському міжнародному кінофестивалі

У рамках конкурсних програм цьогорічного Каннського міжнародного кінофестивалю відбудуться світові прем’єри двох українських фільмів: «Донбас» та «Жінка на війні». Обидві повнометражні художні стрічки створені за підтримки Держкіно України.
 Про це під час прес-конференції, яка відбулася сьогодні, 26-го квітня, в кінотеатрі «Жовтень», розповів Голова Держкіно Пилип Іллєнко та творці і актори відібраних фільмів.
 Голова Держкіно Пилип Іллєнко наголосив: «Це вперше два українські фільми, створені за підтримки Держкіно, увійшли до таких надзвичайно престижних програм Каннського кінофестивалю. Це свідчить про те, що наше кіно не лише стало успішним у кінотеатральному прокаті, але й отримало визнання на кінофестивалях найвищого рівня. Очевидно, така участь України в Каннському фестивалі приверне загальну увагу до нашої кіноіндустрії, і тому ми й організовуємо національний павільйон на кіноринку – щоб якнайширше представити наші можливості. Ми можемо впевнено говорити, що повертаємо собі статус кінематографічної країни».

Стрічка «Донбас» українського режисера Сергія Лозниці стане фільмом-відкриття програми «Особливий погляд». Вперше український фільм увійшов до цієї програми, а також вперше українська картина відкриватиме офіційну програму Каннського кінофестивалю. Показ  «Донбасу» відбудеться 9-го травня.
 Про особливості створення стрічки розповів копродюсер з українського боку Денис Іванов: «Ми почали працювати над цією картиною у лютому 2015-го року. Основною ідеєю Сергія Лозниці було показати не стільки героїзм, скільки явище окупованої території і особливості гібридної війни. Основну частину фільму продюсує Німеччина, але Україна стала першою з п’яти країн, які підтримали цей проект. Я дуже вдячний Держкіно і Пилипові Іллєнку особисто, адже без державної підтримки реалізувати цей фільм було б неможливо».
Враженнями від роботи на знімальному майданчику під керівництвом Сергія Лозниці ділилася акторка фільму «Донбас», Народна артистка України Людмила Смородіна.
  12-го травня у рамках конкурсної програми «Тиждень критики» відбудеться премєра українського фільму «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінґссона.
 Продюсер компанії Solar Media Entertainment, що є продюсером стрічки «Жінка на війні», Сергій Лавренюк розповів: «Історія, яка описується у цьому фільмі, спочатку мала відбуватися в Болгарії, адже продюсери були переконані, що там, порівняно з Україною, більш зрозуміла інфраструктура. Проте коли ми дізналися, що першопочатково ісландський режисер Бенедикт Ерлінґссон писав історію про українську дівчинку, але через незрозумілість умов зйомок в Україні, змушений був перенести історію до Болгарії, то почали переконувати продюсерів, що технічні можливості в Україні є надзвичайно високими, а локації – дуже сприятливими для зйомок. Так нам вдалося повернули цю історію в Україну, і ми дуже віримо у перспективи кіно, створеного у європейській копродукції».
 Своїми враженнями від зйомок у стрічці поділилася також акторка фільму Олена Лавренюк та учасниця українського тріо у фільмі Сусанна Карпенко.
 З 8 по 17 травня на кіноринку фестивалю Marché du Film працюватиме Український національний павільйон.
Marche du Film – міжнародний кіноринок, який проходить паралельно з Каннським кінофестивалем і щороку стає найбільшим у світі майданчиком для зустрічей професіоналів кіноіндустрії, купівлі та продажу прав на фільми та пошуку партнерів для спільного кіновиробництва. Кіноринок збирає більш ніж 12400 акредитованих учасників, серед яких тисячі продюсерів, байєрів, дистрибуторів та відбірників фестивалів. Участь у роботі ринку – це чудова нагода для представлення кінематографічної України як вигідного партнера та презентації можливостей окремих українських кіновиробників.
Програма заходів Українського національного павільйону, спрямована на презентацію міжнародній спільноті українського кіно і можливостей національної кіноіндустрії,об'єднуватиметься під традиційним слоганом – #UkraineIsYourDestination.
 Серед основних подій, що представлятимуть Україну на кінофорумі:
-   коктейльний прийом від Одеського міжнародного кінофестивалю – 13 травня;
-   бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers», організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» спільно з Держкіно – 15 травня;
-   українська вечірка для іноземних партнерів – учасників фестивалю, організована за підтримки Посольства України у Франції – 16 травня.
 Організатори павільйону надали українським продюсерам можливість проведення в приміщенні павільйону окремих презентацій і зустрічей з іноземними партнерами.
Координація та фінансове забезпечення роботи Українського павільйону #UkraineIsYourDestination на кіноринку 71-го Каннського міжнародного кінофестивалюорганізовані Державним агентством України з питань кіно та представниками української кіноіндустрії, а саме: Українською Кіноасоціацією, Асоціацією кіноіндустрії України, КМКФ «Молодість» та Одеським міжнародним кінофестивалем.
Алексей Першко 27 квітня 2018

13 липня 2020