Фільм Мисливці на привидів: Крижана імперія 2024

Зірки кіно - жертви СНІДу


Чи не щодня нам розповідають про СНІД: з газет, з плакатів і з інтернету. Ця хвороба як і раніше залишається актуальною, а її розповсюдження досягло пандемічного характеру. За результатами приблизних підрахунків, за останні тридцять років через хвороби викликані ВІЛ-інфекцією загинуло 25 млн. людей. Це були люди різного становища і статусу. Серед них були представники кіноіндустрії, яких ми згадаємо в день пам’яті жертв СНІДу.

Йен Чарлсон / Ian Charleson / 1949-1990


Шотландський театральний і кіноактор, найвідомішими роботами якого були одна з головних ролей олімпійського атлета в фільмі "Вогняні колісниці", який у 1982 році виборов чотири премії "Оскар", в тому числі і як найкращий фільм. Наступного року вже 8 премій "Оскар" був удостоєний інший британський фільм - "Ганді". Чарлсон також грав у ньому, але вже епізодичну роль. Останньою роботою у великому кіно для актора стала гра у триллері Даріо Ардженто "Жах в опері". Про свій смертельний недуг актор дізнався у 1986 році. Йен Чарлсон помер через вісім тижнів після виконання ролі Гамлета у театральній постановці знаменитого режисера Річарда Айра. Виконавець ролі Гендальфа у трилогії "Володар перснів" Сер Йен МакКелен казав свого часу, що Чарлсон грав Гамлета настільки добре, як ніби репетирував роль усього життя. Відомо, що Йен Чарлсон просив, аби після його смерті було озвучено, що він помер від СНІДу. Таким чином він хотів розповсюдити інформацію про страшну хворобу, яка тоді лише набирала оберти.

Бред Девіс / Brad Davis / 1949-1991

Відомим актором Бред Девіс став досить швидко, після гри у фільмі «Опівнічний експрес» (1978) Алана Паркера. Ця складна роль ув’язненого принесла йому не лише визнання глядачів, але й «Золотий глобус» як найкращому дебютанту року. Опісля він зіграв в оскароносних «Вогняних колісницях» і в останньому скандальному фільмі Райнера Вернера Фассбіндера «Керель». Після цього він переважно знімався у телевізійних серіалах, зрідка з’являючись на великому екрані. Його останньою картиною стала стрічка «Гравець», де він в епізоді грає самого себе. Про те, що він ВІЛ-позитивний актор дізнався у 1985 році, але до самої смерті цю правду приховував. Незважаючи на те, що Бред був приречений, він помер не від ускладнень СНІДу, а від зумисного передозування наркотичними засобами. Його вдова С’юзен Девіс і до сьогодні продовжує кампанію боротьби зі СНІДом.

Денголм Елліот / Denholm Elliott / 1922-1992

Знаменитий британський актор, який тричі підряд отримував нагороду Британської кіноакадемії за найкращі ролі другого плану і номінувався на «Оскар» за гру у «Кімнаті з видом». Акторській майстерності Денголм навчався у Королівській академії драматичного мистецтва. Брав участь у Другій світовій війні. А потрапивши в табір військовополонених організовував любительські вистави. За свою тривалу кінокар’єру актор зіграв у понад 120 фільмах і серіалах. Позитивний діагноз ВІЛ у актора був виявлений у 1987 році, а помер він через п’ять років від туберкульозу у своєму будинку на Ібіці в Іспанії. Останньою його роботою в кіно стала знаменита комедія Пітера Богдановича «Шалений поміст».

Рок Хадсон / Rock Hudson / 1925-1985

 

Видатним американського актора Рока Хадсона зробила зовнішність, яка відкрила йому шлях у велике кіно, де він зображав кохання з Елізабет Тейлор. З самого початку його намагалися зробити зіркою, змінивши йому пересічне ім’я Роя Шерера на Рока Хадсона. Та змінити його природні гомосексуальні вподобання не вдалося. На екрані він був справжнім уособленям чоловіка, а в житті авантюристом, який одружився із жінкою для прикриття. Його найуспішнішими роботами в кіно були картини «Все, що дозволяють небеса», «Гігант», «Слова, написані на вітрі». Він став однією з перших зірок, які стали жертвою СНІДу. Рок намагався вилікуватись, але необоротний процес зупинив життя актора восени 1985 року. Його прах був розвіяний над Тихим океаном.

Ентоні Перкінс / Anthony Perkins / 1932-1992

Американський актор, який незважаючи на шалений успіх ролі Нормана Бейтса у фільмі «Психо», так і залишився актором однієї ролі. Усі його наступні перфоменси залишились в тіні, хоча він грав в таких знаменитих фільмах як «Процес» Орсона Веллса та «Вбивство у Східному експресі» Сідні Люмета. Актор на піку «психозної» популярності здобув премію Каннського кінофестивалю за кращу чоловічу роль («Чи кохаєте Ви Брамса?»). А у 80-их роках його затримували в аеропорту «Хітроу» з марихуаною та ЛСД, а також він намагався реанімувати шедевр Хічкока зігравши у фільмах «Психо-2», «Психо-3» (тут він виступив і як режисер), «Психо-4. На початку». Попри шлюб з актрисою Беррі Беренсон і наявність дітей, Перкінс активно підтримував бісексуальні контакти. Це коштувало йому життя від ускладнень спричинених СНІДом.

Тоні Річардсон / Tony Richardson / 1928-1991

Видатний британський режисер, який був одією з ключових постатей «розлюченого» британського кінематографу 50-60-их. Його найкращі роботи в кіно теж припали на той час: «Обернись у гніві», «Самотність бігуна на довгій дистанції» і «Смак меду». Гротескна історична картина «Том Джонс» принесла йому дві статуетки «Оскар», як кращому режисеру і продюсеру. Після запрошення в Голівуд режисер втратив певну актуальність, а тому майже кожна його робота потерпала невдачу. Режисер був одружений на видатній акторці Ванессі Редгрейв. Його остання стрічка «Блакитне небо» через банкрутство кінокомпанії «Оріон» вийшла у прокат лише через три роки після його смерті. Гру актриси Джессіки Ландж у цьому фільмі відзначили статуеткою «Оскар».

Нестор Альмендрос / Néstor Almendros / 1930-1992

Іспанський оператор, фільмографія якого вражає кількістю видатних кінорежисерів. Альмендрос відзняв десять стрічок Еріка Ромера (серед них «Моя ніч у Мод») і дев’ять фільмів Франсуа Трюффо. Також оператор співпрацював із Барбетом Шредером, Мартіном Скорсезе, Жаном Есташем і Морісом Піала. За прекрасну роботу над стрічкою «Дні жнив» Терренса Маліка оператор отримав статуетку «Оскар». Саме його камера чудово зафіксувала розпад сімейних стосунків у культовій стрічці «Крамер проти Крамера». В США та Італії засновані іменні премії Нестора Альмендроса. Видатний оператор помер у Нью-Йорку на 62-ому році життя від СНІДу.

Дерек Джармен / Derek Jarman / 1942-1994

Культовий британський кінорежисер, в фільмах котрого відкрилась чудова актриса Тильда Свінтон, яка стала його справжньою музою. Режисер знімав костюмовані драми з елементами постмодерну. Найвідомішими його стрічками стали «На Англію прощальний погляд», «Караваджо» і «Едвард II». Також Джармен був відомий і як кліпмейкер. Він відзняв музичні ролики для «The Sex Pistols», «The Smiths»,«Pet Shop Boys» та інших. Його остання стрічка «Блю» була відзнята у повній сліпоті, спричиненій розвитком СНІДу.

mivanukha 15 травня 2012


Avatar
Ім'я:
19 березня 2024

популярні статті


Що у кіно? Прем'єри тижня (22 лютого - 28 лютого) Що у кіно? Прем'єри тижня (22 лютого - 28 лютого)

Найкращий британський фільм року, японське аніме, англійський горор і французькі комедії.

21 лютого 2024 1060
Що у кіно? Прем'єри тижня (29 лютого - 6 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (29 лютого - 6 березня)

Друга частина «Дюни», комедія з купою нагород, а також сімейний фільм та анімація.

28 лютого 2024 742
Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (7 березня - 13 березня)

Сімейне фентезі про українську кухню, четверта «Панда Кунг-фу», а також інші новинки прокату.

6 березня 2024 492
Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня) Що у кіно? Прем'єри тижня (14 березня - 20 березня)

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна, жахастик від Blumhouse, номінант на «Оскар» та інші новинки прокату.

13 березня 2024 302