Магічне Філе - рецензія на фільм Велика Риба

Магічне Філе

Фільм Велика Риба
Тім Бартон, звиклий до готичних і стилізованих перверзій будь то комікси чи екранізації ужастиків, і цього разу залишився вірним свому амплуа. Обділена увагою оскарівських академіків, його яскрава, комічна і життєстверджуюча робота „Велика риба" обов'язково припаде до душі. Гарний настрій тих, хто відвідав прем"єру у кінотеатрі „Київ" - пряме свідчення тому.
Без сумніву „Велика риба" - один із найкращих фільмів минулого року. Ще б пак: ексклюзивна тематика, виняткова реалізація, небачений політ фантазії, прекрасний акторський склад і, як кажуть американці „месидж" (суть).
Головний герой фільму, Ед Блум (старий - Альберт Фінні (Ерін Брокович, Траффік)) - заядлий оповідач і жартівник. Більша частина його життя - це небилиці, які він сам зі смаком і розказує. Невичерпний фантазер та дотепник подобається усім, тільки от його син, Уілл, (Білл Крадап (Майже знамениті, Принцеса Мононоке) з роками втрачає віру у свого героя-батька, піддаючи сумніву усі його легенди, історії і подвиги. Мало того, на порозі смерті батька, він усвідомлює, що так насправді і не знає хто такий Ед Блум. Щоб збагнути в чому тут заковика, Уілл робить спробу з'ясувати правду.
Екскурс у небелиці, де молодого Еда Булума грає Івен МакГрегор (Мулен Руж, На голці) надзвичайно стильний, винахідливий і комічний. Роль МакГрегора перекликається з однією з його попередніх робіт - роль Кетчера Блока із стилізованої під 60-ті мелодрами „Досить любові" (Down with love). І тут Івену довелося показати максимум своїх артистичних можливостей. Взагалі пари акторів (молодий-старий Ед Вуд) Альберт Фінні - МакГрегор та (дружина Еда, молода і старша Сандра) Джессіка Ленж та Елісон Ломен підібрані - краще не придумаєш: влучно, схоже і співзвучно. . Другорядний акторський склад - далеко не другорядний. Варто згадати циркового Карабаса-Барабаса (Денні Де Віто), який у то же час ще й оборотень. Йому „допомагають" актори категорії „А" - Стів Бушемі та Хелен Бонем Картер.
За кожною сценою відчувається оригінальний текст (роман Деніела Уолеса) . Від цього походеньки Еда Блума перетворюються мало не на походеньки Фродо, кишать містичними бекграундами та чудернацькими істотами Легенди про Еда Блума - своєрідний квест-намагання прожити життя у пригодах, які більші самого життя. Тоді твої історії стають тобою, „ти стаєш тим, ким ти завжди був - величезною рибою".
Фільм справив справжнє незабутнє враження, а пісня моєї улюбленої групи Pearl Jam "Людина години" (Man of the hour) в титрах, вимусила мена поставити фільму 10 балів.
Рецензія на фільм Велика Риба 0
Alive 07 січня 2006