Любовь по правилам… и без (от Аліси Сови) - рецензія на фільм Любов за правилами... і без

Любовь по правилам… и без (от Аліси Сови)

Фільм "Любов за правилами... і без"
Березневі свята, здається, якнайбільше підходять для демонстрації стрічок від режисерки та сценаристки Ненсі Мейєрс: по телебаченню іде її незабутня комедія "Чого хочуть жінки", а в кінотеатрах останній доробок - "Любов за правилами, та поза ними".
Завдяки спритності та оперативності ЗМІ про той факт, що 66-річний Джек Ніколсон засвітив у цій стрічці своїм оголеним задом, знають навіть ті, хто практично не цікавиться кіно. Побачивши те на власні очі, можу засвідчити, що зад в Ніколсона, як і належить старому розпуснику, засмаглий і без будь-яких слідів пляжних приналежностей. Та й в усьому іншому актор лишається вірним самому собі: блискучий та кумедний водночас, здатний зводити з розуму жінок всіх поколінь, не зважаючи на свій вже немолодий вік.
Втім, партнерка Ніколсона 57-річна Даян Кітон за сучасними голівудськими мірками виглядає старувато навіть на свій вік, але це не завадило їй вчетверте номінуватися на "Оскара" і закохати в себе на екрані і підстаркуватого Ніколсона, і молодого гарного Кіану Рівза.
Романтична комедія-мелодрама"Любов за правилами, та поза ними", безперечно, як і більшість сценаріїв, написаних Ненсі Мейєрс, має феміністичну забарвленість (варто згадати хоча б "Рядову Бенджамін"). Але виражається це не в агресивних нападках на чоловіків, а в об'єктивній констатації фактів. Здається, багато в чому стрічка є автобіографічною, адже героїня Даян Кітон відомий драматург Еріка Баррі схожа на режисерку навіть зовні і за звичками. Судячі з фотографій, Мейєрс - гарна білозуба білявка, що так само як і Еріка полюбляє носити білі та чорні водолазки. І так само як Еріка була одружена із постановником своїх п'єс, Мейєрс одружена із своїм партнером - сценаристом та режисером Чарлзом Шиєром і має від нього двох дочок. Тільки, судячи знову ж таки з фото, 55-річна Ненсі Мейєрс виглядає значно молодшою і красивішою за Даян Кітон. Очевидно, режисер свідомо обрала Кітон, аби підкреслити несуттевість віку і природних зморшок у випадку зі справжнім коханням. Ну і, звісно, драматичні здібності Кітон заслуговують на оплески: своїми безпосередніми та дуже натуралістичними реакціями вона доводила глядачів до екстазу.
Варто зазначити, що режисер Мейєрс створила прецедент і примусила Кіану Рівза зіграти третього зайвого, чого з ним раніше не траплялося. І може тому милий, гарний, лагідний, розумний, витриманий та благородний герой Рівза доктор Джуліан виглядає якось нереально. А, можливо, тому, що насправді таких чоловіків просто не буває, це маленька жіноча "фата маргана" - молодий, неодружений, розумний та терплячій чоловік, якому абсолютно не подобаються молоденькі дівчата, а подавай йому цікавих та самостійних дам за 50. Такого можна вигадати, але залишити з ним героїню неможливо і страшно, бо навіть найфеміністичніші жінки в глибині душі не вірять у таке кохання, і шарахаються від нього як від чуми. Але й парувати Джуліана задля "хепі енду" з іншою жінкою Мейєрс теж не стала, він просто щез в нікуди покинутий, підкресливши ще раз свою ефемерність. Навіть не дісталася йому дочка Еріки у виконанні гарненької Аманди Піт, а Аманді Піт в свою чергу не дістався Рівз. Але в цієї молодої та перспективної актриси, що запам'яталась за стрічками "Ідентифікація" та "9 ярдів", ще все по переду, адже вже сьогодні вона заявлена в 6 майбутніх кінопроектах, серед яких "10 ярдів" з Брюсом Віллісом та Метью Перрі.
Загалом завдяки ретельно виписаним діалогам і майстерно зіграним характерам стрічка складає дуже позитивне враження. Вона дозволяє повністю розслабитись і насолоджуватися комедією, не провокуючи при цьому відчуття певної деградації, що виникає при перегляді більшості зразків цього жанру.
Рецензія на фільм Любов за правилами... і без 1
Аліса Сова 07 січня 2006