Ефект червоних очей. - рецензія на фільм Нічний рейс

Ефект червоних очей.

Фільм "Нічний рейс"
Вес Керейвен повернувся до витоків жанру, де замість ретушованих монстрів, дезінтегрованої плоті, театральних вурдалаків та масок навіяних картиною Едварда Манча (Крик („Scream")), з'являється страшніше - зовні звичайна людина, яка готова на все заради досягнення примарної мети. „Нічний рейс", прем'єра якого відбулася у Синьому залі кінотеатру „Київ", виявився класичним саспенсом і чистим ентертейнментом.
За плечами Веса Крейвена багато фільмів, які, у свій час, стали законодавцями мод. Але всьому приходить свій кінець. Фрейді Крюггер вичерпав себе - послідовники Крейвена зробили його схожим на never-ending ходячу пародію. Оригінальність і гострота ножа першого „Крику" у пошуках сюжету притупилася сіквелами. Цього разу у „Нічному рейсі" не було ні гротеску, ні буфонади і претензійності.
Мінімалізм картини закладений у простому лінійному сюжеті. Якщо взяти сухий залишок то вийде досить незамислувата річ. Ліза Різерт, приваблива менеджер 5-ти зіркового готелю (Рейчел МакАдамс), під час відкладеного нічного рейсу стає жертвою блакитноокого супутника Джека Ріпнера (Кілліан Мерфі). Ввічливий і уважний молодий чоловік виявляється холоднокровним вбивцею, що спеціалізується на політичних замовленнях. На шальках терез опиняється життя високого посадовця і його сім'ї, а також життя батька Ліз. Отже, без рішучих дій Ліз не обійтися... Пам'ятаєте трахеотомію в „Принцеса і воїн"? Приготуйтесь до іще однієї...:)
За простотою сюжету криються детально продумані дрібниці, дотичні, які складають безперервний (без спадів) і динамічний тайм-лайн із нагнітаючими вкладеннями та саспенсними рефлексіями. Нарочито крупні плани дають акторам можливість показати на що вони здатні, а глядачам - повною мірою співпереживати і ненавидіти. Масла у вогонь доливає оригінальний саундтрек, написаний по готовому відео-матеріалу. Ніяких спецефектів, ніякої кровищі рікою (PG-13) - все максимально реально і достовірно.
Засвітка Рейчел МакАдамс в „Щоденнику пам'яті" змусила звернути на неї увагу, а гра у „Нічному рейсі" дозволить запам'ятати її обличчя. В свою чергу, Кілліан Мерфі після потужних бойлівських „28 днів потому" та виправданих сподівань у „Бетмані. Початок" має шанс закріпитися у категорії „А".
Отакий собі "easy come, easy go" середнячок про те, як гарна дівчина поводиться у екстримальній ситуації - фінансово виправданий і психологічно легкий.
До речі, зверніть увагу на мультиплікаційну тривалість фільму. Проте, дехто за цей час встигає з'їсти дві гігантські порції поп-корну.
6/10