Без сна (от Алисы Совы) - рецензія на фільм Без сну

Без сна (от Алисы Совы)

Фільм Без сну
Якщо хтось бажає підвищити рівень адреналіну в крові, але не зважується на екстремальні розваги типу стрибків з парашута чи лонжі, для нього, напевне, підійде перегляд стрічки Даріо Ардженто "Без сну".
Стрічка є класичним прикладом італійського кінематографічного жанру "джиало", який, за визначенням самого Ардженто, є сумішшю трилера, містері та кримінального детективу, "плюс секс та пов'язані з ним проблеми, плюс гумор."
Незмінним персонажем цього жанру є невидиме, невідоме та неосяжне до самої розв'язки джерело страху. Традиційно - це загадковий маніяк, від якого глядач може побачити хіба що руки обтягнуті чорними шкіряними рукавичками. При цьому весь жах, що випромінює маніяк, відображається лише в очах, криках та панічних рухах жертви. Але у Ардженто та паніка є настільки матеріальною, що серце починає прискорено гупати та імпульсивно стискатися. Екстатичний стан глядача підсилюється дуже доречними музичними пасажами і від того впорскування адреналіну виходить приємним та органічним. Навіть кривавим сценам у стрічці притаманна якась садистська естетика та стиль. Як на американських гірках глядач переживає моменти відносно спокійного плину та шаленого польоту з висоти. І хоча протягом фільму всі прийоми впливу на психічний стан є стандартними і очікуваними, вони безвідмовно виконують свою функцію.
Розвиток детективного сюжету фільму також має класичну схему: дитячий віршик подібний до лічилки про десять негренят від Агати Крісті є основною мотивацією та схемою дій убивці. І так само, як і в творах королеви детективу, на шляху до розв'язки автор розкидає безліч підказок, що мають ускладнити вирахування маніяка і увести любителів головоломок хибним шляхом.
Щодо акторського складу, то крім знаного Макса фон Сюдова в ролі старого слідчого у стрічці знялися молоді Стефано Діонізі ("Фаринеллі-кастрат", "Чаклун") - в ролі компаньйона Сюдова у пошуках маніяка та Роберто Цибетті ("Щоденник гвалтівника", "Краса, що зникає") - в ролі власне маніяка. Вони грають вельми пристойно та реалістично. Між героями красунчиків Діонізі та Цибетті від початку відчувається якась таємниця, якийсь заборонений зв'язок, який з початку можна прийняти за безневинний латентний гомосексуалізм, але який на розв'язці виявляється набагато небезпечнішим для навколишнього світу…
Рецензія на фільм Без сну 0
Аліса Сова 30 грудня 2005