Тайное окно - рецензія на фільм Таємне вікно

Тайное окно

Фільм "Таємне вікно"

Якщо глянути на постер до фільму "Таємне вікно", то обличчя Джонні Деппа займає на ньому 80 відсотків. Саме його особа, в ореолі оскарівської номінації за головну роль у "Піратах Карибії", привабила глядачів, що зібралися на прем'єру у кінотеатрі "Київ". А ще, очікування напруги і таємниці...

Вже перші кадри (глухий стукіт двірників по склу машини) дали зрозуміти, що розслабухи у фільмі не буде. Далека українському обивателю історія з авторськими правами на одноіменне фільму оповідання почала сходу обростати дивиною, занепадом і неспокоєм. Звинувачений у плагіаті успішний у минулому письменник Морт Рейні(Депп) потерпає від нападок якогось Шутера (Туртуро). Останній має вигляд добрячого психа, так що годі чекати чогось конструктивного. Манія переслідування, прогресуюча паранойя та низка жорстких і трагічних події змушують Морта замислитись: хто насправді цей Шутер і хто, врешті решт, автор злощасного витвору.

"Таємне вікно" - це черговий екранізований витвір торгової марки "Стівен Кінг". За адаптацію сценарію і, згодом, за режисуру взявся Девід Коепп. Його ім'я вже стало синонімом успішного сценарію, під його пером (натисканням на клавіатуру) опинилися такі блокбастери як "Спайдермен", "Місія: неможлива", "Кімната страху". До речі, "Таємне вікно" віддалено нагадує "Кімнату страху", а саме: в частині саспенсу. Ніби-то на екрані нічого особливого не відбувається, а напруга росте до граничних меж. Серйозна робота над звуковим оформленням додає ефекту, а раптова зміна картинки та підвищення контрастності зображення на пару з різкими моторошними звуками просто втискують в стілець. Маніпуляція з почуттями глядача на рівні підсвідомості призводить до цікавих результатів: в межах від інтересу стосовно розгортання сюжету до відрази (або неаднекватної реакції) по відношенню до того, що відбувається на екрані. Тому не дивно що „Таємна кімната" так нагадала роботи Хітчкока, зокрема „Псих" (Psycho).

Роль Джоні Деппа гарно вписується у його фільмографію, тим паче, що він таки "рятує шоу". Але після перегляду залишилися доволі змішані почуття. І справа не в тому, що у одного з глядачів під час перегляду стався епілептичний напад. Справа у тому, що фільм своїм підсвідомим вмістом та кінематографічним інструментарієм чинить вплив, результати якого не зовсім-то і прослідкуєш.

Так чи інакше, висотана із пальця історія („пустышка") виїжджає в основному лише на особистості Деппа і якісній роботі Коеппа. Очікування твисту плану „Звичайні підозрювані" чи „Шосте чуття" не виправдалися - твист виявився досить цікавим, але ординарним поворотом. Проте, судячи із каси, яку фільм отримує в США, це саме те, що зараз потрібно глядачам, принаймні там.

Візьму на себе сміливість і спробую передбачити назву одного з майбутніх фільмів Коеппа. За „Кімнатою страху" і „Таємничим вікном" повинні слідувати „Летаргічні двері".

5.5/10

Рецензія на фільм Таємне вікно 0