Штольня - рецензія на фільм Штольня

Штольня

Фільм "Штольня"
13 квітня (символічне число) в приміщенні кінотеатру Кінопалац відбулася Прем'єра першого українського пригодницького триллера Штольня від молодих українських режисерів Любомира Кобальчука та Олексія Хорошка (цікаво, що обом не виповнилося й 30и років). На прем'єрі були присутні усі головні актори фільму, а режисери чомусь довго вибачались перед глядачами, що, мовляв, це „їхній перший крок у кінематографі, тому не судіть суворо".
Подивитися Штольню прийшло багато представників українського музичного та телевізійного бомонду (було помічено солістів груп Тартак, Таліта Кум, Друга Ріка та дівчат з гурту Алібі), у акторів взяли інтерв'ю декілька центральних телеканалів, одним словом, шум навколо прем' єри таки дав свої результати.
Звичайно більшість людей не покладало великих надій на сам фільм, але прийшли подовитись його скоріше з цікавості - адже не кожен день відбувається така подія, як започаткування нового жанру. Можна сказати, що ера поетичного, псевдо-філософського та провально-касового кіно в Україні нарешті закінчилась.
Не можна сказати, що фільм відрізнявся якоюсь оригінальною ідеєю від своїх побратимів з США чи Японії - містичних трилерів про студентів, які полізли туди, куди не варто було лізти і наштовхнулись там на щось, з чим зустрічатись було небажано. Але це, як відзначили режисери - перша спроба, і якщо вона виявиться вдалою для прокату - надалі в Україні зніматимуть все більше і більше івльмів, розрахованих на широкий загал, а не на вузеньке коло екзальтованих кіноманів.
Привертають увагу глядачів мабуть свіжі акторські обличчя та українська мова, якою говорять усі герої фільму (можливо трохи й нереальне явище для сучасних українських реалій, але багатообіяюче та, головне, патріотичне), а також ідельно нафарбовані нігті головних героїнь - студенток археологічного факультету, що з макіяжем та манікюром копають землю. Але незважаючи на деякі помарки сюжету та сценарію - саспенс у фільмі непоганий - декілька разів я сама вжималася в крісло від переляку.
Прем'єра вдалася. 4 мільйони бюджетних гривень витрачені немарно. Отже - ходімо до кінотеатрів та підтримуймо відчизняного виробника!
Рецензія на фільм Штольня 0
14 квітня 2006