Шпигунські ігри - рецензія на фільм Місія неможлива 3

Шпигунські ігри

Фільм Місія неможлива 3
Після проривної першої, комерційно успішної, але замиленої другої, третя частина бренда-франчайзинга "Місія неможлива" відновила статус кво. Думаю, що фільм, прем'єру якого випала нагода переглянути у кінотеатрі "Київ", задовільнив як любителів ураганного екшену, так і шанувальників шпигунских тріллерів.
Цинізм глядача і час вносить свої корективи. Те, на чому можна було б виїхати ще пару років назад - зараз вже не пройде. Тому пишуться альтернативні сценарії, знімаються тестові шматки, формуються фокусні перегляди, працює маркетингова, кастінгова, продюсерська машина, всі: від акторів до режисерів проходять прискіпливе сито - суцільний добір, перфекціонізм та фейсліфтінг. Так, до третьої частини "дожили": Ітен Хант (Том Круз), Лютер Стік ель (Він Раймс) та рімейк музичної теми, зроблений барабанщиком Ларрі Муленом та басистом Адамом Клейтоном (U2). Естафету режисерів Брайана Де Пальми та Джона Ву не змогли перейняти ні драфтовані Девід Фінчер, ні Джо Карнаган. І врешті решт інвестори вирішили віддати картину досвідченому серіальнику Дж.Дж. Абрамсу. Той, проінспірований мега-бюджетом видав продукт масового споживання, здатний по касовим зборам скласти достойну конкуренцію і "Спайдермену-3", і "Людям-Ікс-3" (прямо якийсь парад трилогій) і "Коду Да Вінчі".
Після перепитій з фатальними красунями, Хант вирішив опуститися на грішну землю і серйозно задумався про створення сім'ї. Службовий обов'язок кидає героя Тома Круза у конспіративний вир, який захоплює і його кохану. Ітен Хант опиняється в ситуації, коли його місія - неможлива, а сам він стає пішаком у підступній корумпованій чужій грі. Отже, протистояти доведеться не лише садистському поганцю, але і ворогу, який діє зсередини. Благо, що в рядах спецслужб залишилися ще люди, які здатні простягнути руку порятунку.
Перше, що порадувало - сюжет, саме він був найбільшим розчаруванням другої частини. За перший раз особливих смислових дірок, неув'язок та гуфів розгледіти не вдалося, або просто не хотілося. Можливо через присутність певної продуманості з купою дрібних і дещо більших твистів а-ля частина перша. Там, де Джон Ву сповільнював, Джей Абрамс навпаки пришвидшував, перетворюючи дійство на тотальне нагнітання в граничному темпі. А от з крилатими фразами і стилем першого не склалося. Присутність Філіпа Сеймура Хоффмана, Лоуренса Фіборна та Біллі Крадапа однозначно додала шарму. Тоді як жіночі ролі були невиразні, як по грі, та і по появі. Складається враження, що Круз, який відіграв не останню роль у відборі, після Ніколь Кідман знаходиться у певній прострації стосовно об'єкта бажання.
Великим плюсом фільму було розширення технологічного арсеналу і шпигунських гаджетів зокрема - це в певному аспектів додало йому елементу достовірності, яка присутня у „Борні". Особливо сподобались потужні та динамічні сіквенси з електро-вітряками та на мосту, хоча останній дуже нагадав той, що був у „Правдивій брехні".
Отже, третя „Місія неможлива" виявилася фільмом цікавим, динамічним, напруженим і обов'язково зажене у кінотеатри натовпи глядачів.
7.5/10
Рецензія на фільм Місія неможлива 3 0