Фільм Мисливці на привидів: Крижана імперія 2024

Кричати! Кликати! Горіти!


Новини: Кричати! Кликати! Горіти!

Українська кінореклама 1920-30-х
30 липня о 18:00 в Музеї кіно Довженко-Центру для відвідувачів відкриється довгоочікувана виставка українського кіноплакату 1920-30-х років «Кричати! Кликати! Горіти!». Глядачі вперше побачать близько 100 рідкісних кіноплакатів з фондів Відділу образотворчих мистецтв Інституту книгознавства НБУВ, створених українськими художниками до вітчизняних та зарубіжних кінокартин, що виходили у тогочасний прокат. Цілісне уявлення про кінорекламу як індустрію дадуть документи з Кіноархіву Довженко-Центру: буклети, лібрето, листівки, рекламні аркуші в газетах та журналах 1920-30-х років, а також оригінальні фрагменти художніх фільмів.
Попри значні тиражі, що часом сягали 10 000 примірників, більшість плакатів збереглася у невеликій кількості, а деякі з них є чи не єдиним свідченням існування стрічок, що вважаються втраченими. На відміну від живопису, що існував в інтер'єрі, плакат виходив на вулиці міст і сіл, де боровся за увагу глядача з іншими візуальними подразниками. В часи активної радянської пропаганди 1920-30-х плакат мусив не лише задовольняти естетичні вимоги, а й — «кричати, кликати, горіти» — привертати увагу, доносити потрібні повідомлення. Кіноплакати, які свого часу були активними учасниками зародження і творення чорно-білих німих чи перших звукових кінокартин, сприймаються сьогодні не лише як графічні кінодокументи, а й як цілком самостійне культурно-мистецьке явище.
Назва виставки виникла зі статті «Наші кіно-плакати» Ю. Миславського, опублікованої у журналі «Кіно» (1927): «Плакат мусить кричати, кликати вогнем своїх фарб, горіти яскравими плямами фарб, притягати різкими контрастами кольорів». Саме у цій цитаті якнайкраще розкривається концентрат сміливості кольорів, художніх рішень, експериментів, притаманний українським двадцятим і представлений в експозиції.
Іван Козленко, директор Довженко-Центру: «Мистецтво кіноплакату зародилося та сформувалося в Україні у 1920-х роках. Українізація, бум кіновиробництва ВУФКУ, створення навчальної бази при Київському художньому інституті сприяли появі цілої школи кінореклами. Саме кінореклама сьогодні дає уявлення про прокатну політику в Україні 1920-1930-х, про зміну стилів та ідеологічного навантаження.
Виставка «Кричати! Кликати! Горіти!» розвиває одну із магістральних тем дебютної виставки Музею кіно Довженко-Центру «ВУФКУ. Lost&Found» – реклама, графіка і дизайн в українському кінематографі, а також продовжує дослідження українського кіноплакату, втілене в альбомі Довженко-Центру «Український кіноплакат 1920-х років».
Людмила Гутник, науковиця відділу образотворчих мистецтв інституту книгознавства НБУВ: «Дослідження зібрання кіноплаката з фондів НБУВ має давню традицію, започатковану критикинею Інною Золотоверховою. Науковий пошук триває і сьогодні: вивчаються різноманітні аспекти вітчизняного кіноплаката 20 ст., невідомі та маловідомі факти біографій його митців.
Плакати неодноразово експонувалися на виставках в локації Бібліотеки, постійно діючу фотогалерею зі 100 кіноплакатів представлено на порталі НБУВ, але в такому грандіозному просторовому та кількісному виставковому проєкті вони презентуються глядачам вперше. Виставка є своєрідним екскурсом в епоху, характерні риси та образи якої різнобічно віддзеркалені в кіно та виразно оповідані художньою мовою графічного мистецтва».
Графік роботи виставки:
31 липня – 27 вересня 2020
Години роботи: 12:00 – 19:00, вихідні дні: понеділок, вівторок
Квитки в касі Довженко-Центру

Алексей Першко 27 липня 2020


Avatar
Ім'я:
19 березня 2024

популярні новини


Трейлер мультфільму «Думками навиворіт 2» Трейлер мультфільму «Думками навиворіт 2»

У свідомості Райлі зʼявляється Тривожність. І, схоже, вона прийшла не сама.

19 березня 2024 79
Бокс-офіс США. Легендарний воїн По знову на вершині Бокс-офіс США. Легендарний воїн По знову на вершині

Полу Атріду зовсім трішки не вистачило, щоб перемогти панду.

18 березня 2024 203
Зміни в календарі студії Warner Bros. Зміни в календарі студії Warner Bros.

«Бетмена» Метта Рівза доведеться почекати, а жахастик Стівена Кінґа переїжджає на стрімінґ.

14 березня 2024 345
Лауреати премії «Оскар – 2024» Лауреати премії «Оскар – 2024»

Тріумфатором церемонії став «Оппенгеймер», а «20 днів у Маріуполі» здобули першу статуетку для України.

11 березня 2024 627
Другий трейлер фільму «Повстання Штатів» Другий трейлер фільму «Повстання Штатів»

Режисер Алекс Ґарленд представляє своє бачення громадянської війни в Америці.

16 березня 2024 323