Річард Бартон


Richard Burton
Дата народження:
10 листопада 1925

Рейтинг персони

0 / 10
Ваша оцінка: —
Голосів: 0

Біографія

Відомий британський актор театру і кіно, виконавець ролей у костюмованих кінофільмах і театральних постановках.

Справжнє ім'я Бартона — Річард-Волтер-Дженкінс. Народився у Понтардейві, Ніт-Порт-Толбот, Уельс, у родині шахтарів. Багато для нього зробив шкільний вчитель Філіп Бартон, зокрема допоміг позбавиться валійського акценту. На його честь Дженкінс і взяв псевдо Бартон.

Вперше Річард Бартон зіграв у спектаклі «Відпочинок друїдів» (режисер Емлін Вільямс, 1943 рік). Але на деякий час він був вимушений припинити кар'єру актора й стати штурманом у військовій авіації.

Відразу після демобілізації у 1947 році Бартон укладає перший театральний контракт. Він грає у лондонському театрі і вже на початку 50-х років його визнали найкращим виконавцем драматичних ролей. Чудово зіграні ролі у театральних постановках «Камелот» та «Гамлет» (на початку 60-х років) зробили актора всесвітньовідомим.

Зніматися у кіно Річард Бартон почав одночасно з грою у театрі. Вперше він зіграв у 1948 році у фільмі «Останні дні Долвіна» (режисер Емлін Вільямс). З 1950 року Бартон починає успішно працювати у Голлівуді. Першим американським фільмом Бартона була стрічка «Моя кузина Рейчел» у 1952 році. За роль у цьому кінофільмі його було номіновано на «Оскар». Всього ж за свою акторську кар'єру Річард Бартон був 6 разів номінантом премії «Оскар», але жодного разу не був переможцем. У 50-60-х роках Річард Бартон активно знімається в кіно. Найбільшу популярність принесла йому роль Антонія у фільмі «Клеопатра». На зйомках він познайомився з відомою американською акторкою Елізабет Тейлор, а у 1964 році вони побралися. У шлюбі вони прожили 10 років. У 70-80-х роках Бартон продовжує активно зніматися у кіно, але вже жодна його роль не була тріумфальною.

5 серпня 1984 року Річард Бартон помер від крововиливу в мозок у своєму будинку неподалік Женеви (Швейцарія).

Нагороди

  • Кавалер Ордена Британської Імперії
  • Золотий глобус (1952, 1977)
  • BAFTA (1966)

Фільмографія

  • Останні дні Долвіна (1948)
  • Моя кузина Рейчел (1952)
  • 1956 «Александр Великий» (Alexander the Great) — Александр Македонський
  • Обернуся у гніві (1958)
  • 1963 «Клеопатра» (Cleopatra) — Марк Антоній
  • Найдовший день (1962)
  • Гамлет (1964) — Гамлет
  • 1964 «Бекет» (Becket) — Томас Бекет
  • 1966 «Хто боїться Вірджинії Вульф?» (Who's Afraid of Virginia Woolf?) — Джордж
  • Доктор Фаустус (1967)
  • Приборкання норовливої (1967)
  • Анна на тисячу днів (1969) — Генріх VIII (король Англії)
  • Убивство Троцького (1972) — Лев Троцький
  • Сутьєска (1973) — Йосип Броз Тіто
  • Еквус (1977) — Мартін Дайсарт
  • Відпущення гріхів (1978) — священик Годдар
  • Дотик медузи — Джон Морлар
  • Дикі гуси (1978) — полковник Аллен Фолкнер
  • Тристан та Ізольда (1979)
  • Коло двох (1980)
  • Аліса у країні чудес (1984)
  • 1984 (по Джорджу Орвеллу) (1984)



Ім’я:
19 червня 2021
Ваш коментар