Американський гангстер

Рецензія на фільм: Гангстер
Фільм Гангстер

В основі сюжету реальна історія, що сколихнула кримінальний світ Гарлему часів початку сімдесятих минулого століття. Френк Лукас гангстер, який за кілька років заробив мільйони і став однією з найвпливовіших постатей Гарлемського мафіозного світу. Він налагодив розповсюдження найчистішого героїну, завезеного ним з В’єтнаму, який став брендом найвищої якості - «Блакитні чари» («Blue Magic»), занапастивши  при цьому тисячі життів.

Важке дитинство, п'ятнадцять років поряд з іншим могутнім мафіозі та неабиякі здібності привели Френка Лукаса на цей шлях. Цілеспрямований Френк виглядає як справжній джентльмен - щонеділі ходить до церкви, піклується про родину і взагалі веде досить «порядний» спосіб життя. На відміну від його переслідувача – неврівноваженого поліцейського, що безупинно змінює коханок, водить дружбу з криміналітетом в подобі колишніх однокласників, й не може забезпечити родині нормального існування. Позаяк, форма не головне

Образ копа, втілений Расселом Кроу, викликає неабияку цікавість. Адже, це теж реальний персонаж поліцейського Річарда Робертса, людини, яка не просто не бере хабарів тоді коли їх беруть майже всі -  він не здатен був взяти гроші, навіть коли вони самі пливли йому до рук шаленою кількістю. Тим то й заробив собі славу «довбанутого придурка», якого не розуміє ані дружина, ані колеги. Та він продовжував свій шлях мисливця, заради викриття злодіїв,  пояснюючи це тим, що інакше не може.

Цікаві акторські роботи, гарна драматургія, чудовий саундтрек та майстерна режисура  привели стрічку до номінацій на «Золотий Глобус» та «Оскар» в 2008 році. Однак, жодної з нагород фільм не отримав.

2
Зои 10 травня 2012