Невразливий Кейдж

Рецензія на фільм: Скажені перегони в 3D
Фільм Скажені перегони в 3D

Бажання кіношників початку 21-го століття робити фільми в стилі експлуатаційних кінострічок 1980-90-х нікуди не зникло: то Роберт Родрігес забабахає фільми «Planet terror» та «Мачете», то Квентін Тарантіно зніме «Death Proof», то Джейсон Айзенер видасть «Бродягу з дробовиком»… Фільм «Drive Angry» (назву переклали дивно – «Скажені перегони») 2011-го року знятий у тій самій стилістиці, увібравши всі позитивні і негативні сторони кінострічок тої епохи.

Сюжет фільму наступний. Сатанинська секта на чолі з безжальним Джоною (чи Йоною) Кінгом убивають доньку бандита Джона Мілтона та викрадають його онуку, щоб через кілька днів принести її в жертву. Самого Мілтона, який помер за багато років до подій фільму, такі «розклАди» не влаштовують, тому, подолавши закони загробного світу, він втікає з пекла і повертається у світ живих, щоб врятувати онуку і поквитатися з убивцями доньки. В цьому йому допомагає новий друг – офіціантка Пайпер, а на пошуки Мілтона вирушає Наглядач пекла, щоб повернути втікача назад…

По одному лише описанню сюжету зрозуміло, що ніякою серйозністю у фільмі «Drive Angry» не пахне – перед нами комедійний бойовик з елементами містики та криміналу, і вже згаданою стилістикою експлуатаційного кіно 1980-х. Саме тому всі сюжетні прогалини сприймаються як належне, а відверто хуліганських підхід творців до подачі подій виглядає логічним в рамках обраного жанру.

Чим же фільм розважає? По-перше, як і підказує назва, у фільмі є погоні на автомобілях і перестрілки. Не те, щоб вони були прямо мегавидовищними, але виглядають нормально. Найкращою вийшла фінальна сцена розправи над сектантами – це просто вогонь. В смислі, в кадрі увесь час присутній вогонь – Мілтон збиває і розстрілює всіх, сидячи в палаючій машині, аки «Примарний вершник». Також у фільмі, знову ж таки в стилі експлуатаційного кіна, є чимало крові, розчленувань і голих жінок, тому людям зі слабкими нервами і високим рівнем скромності цей фільм протипоказаний.

По-друге, несподівано зірковий акторський склад. Головну роль зіграв славнозвісний і харизматичний Ніколас Кейдж. В даному фільмі він виглядає цілком органічно і зіграв пристойно, перегравань і кривлянь, які прославили актора в інтернеті, не видно. Сам же фільм постійно підкреслює крутизну головного героя, який, до речі, після воскресіння отримав невразливість, хоча куля в голову здатна вивести його з ладу на якийсь час. Офіціантку Пайпер зіграла вродлива і талановита Ембер Хьорд. Її персонаж – не просто красива «тумбочка», а дійсно помічник та напарник головного героя, і здатна постояти за себе – наприклад, набити пику і своєму зрадливому нареченому, і цілій групці сектантів. Як не дивно, між Пайпер та Мілтоном не розвивається романтичних (в подібних фільмах – сексуальних) відносин, а лише дружба – оце сюжетний сюрприз. Замикає почесну трійку Вільям Фіхтнер в ролі Наглядача з пекла. Цей актор і в епізодичних ролях викладається на повну, ну і тут зіграв харизматичного циніка, який хоч і з цинізмом відноситься до людей, але не позбавлений уміння їм співчувати. А ось кому точно бракує харизми, так це головному антагоністові – у актора Біллі Берка вийшов якийсь сухий персонаж: ніби і сволота, але не лякає як слід.

По-третє, у фільмі є «чорний» гумор. Чого варте тільки одне пекло, яке у фільмі представлене як гігантська тюрма строгого режиму. Взагалі у фільмі є багато смішний моментів, а персонажі тут і там кидають аморальні жартики, які щоправда, можуть нормально сприйняти не всі. Наприклад, є сцена, де Мілтон займається сексом з офіціанткою (не Пайпер, іншою), а тут в номер вриваються злі сектанти, і головний герой, починає убивати поганців «не відриваючись». Так, хтось скаже, що у фільмі «Shoot 'em up» була аналогічна сцена за участі Клайва Оуена та Моніки Белуччі. Але Кейдж все ж таки крутіший – у нього на очах темні окуляри, в зубах – сигара, на плечах – чорна куртка, у правій руці – пістолет, а у лівій – пляшка віскі, яке він попиває під час стрілянини.

По-четверте, у фільмі є приємна рок-музика, яка звучить цілком «в тему».

Ось що фільму зашкодило – так це слідування вкрай популярній на момент виходу моді підлаштовувати кіно під три-де формат, при тому, що бюджет цьому не дуже сприяє. Саме тому в глядача постійно летить якась погано намальована куля чи якась інша фігня. Навіщо це в такому фільмі? Краще би «зернисту» картинку зробили, а не кидалися в глядача криво намальованими спецефектами, які страшно контрастують з піротехнічними ефектами та видовищно розбитими автомобілями.

В цілому, фільм «Drive Angry» вийшов непоганим комедійним бойовиком. Логічно, що фільм може сподобатися далеко не всім, навіть в прокаті він провалився. Але тим, хто в захваті від вказаних в першому абзаці фільмів, тим варто переглянути і «Drive Angry».

0
Зорян 03 жовтня 2018

02 серпня 2021