Cуперсімейні цінності - рецензія на фільм Суперсімейка 2

Cуперсімейні цінності

Фільм Суперсімейка 2

Анімаційна студія Pixar давно перестала бути «однією з багатьох» – її стрічки легендами ввійшли в історію розвитку кінематографу – як і з технічного боку, так і з боку майстерності роботи з сценарієм. Одним з їх численних досягнень була стрічка Суперсімейка, яка вийшла на екрани у 2004 році. І ось, через чотирнадцять років, режисер і сценарист, Бред Бьорд завершив створення другої частини – «Суперсімейка 2» (Incredibles 2), яка з 14 червня 2018 року розпочне український прокат.

…Отже, сім’я містера Неймовірного переживає не найкращі часи. Супергерої поза законом, мерія не в захваті від того, що, незважаючи на успіхи, місто перетворилось на поле битви сімейки з суперзлочинцями, донька Фіалка переживає складний період першої закоханості, і, мабуть, голові родини ще доведеться повернутись на марудну офісну роботу… Проте як дарунок долі стає пропозиція медіа-магната Вінстона Деверо, та його технічної помічниці – сестри Евелін, - створити шоу, проте однієї героїні – Гелен Парр, а власне – дружини Неймовірного, власне – місіс Еластик, якій потрібно зіткнутись з підступами таємничого Хакермена. Її чоловіку доведеться зайнятись не менш героїчним завданням – няньчити і виховувати дітей, в молодшого з яких - немовляти Джек Джека вже з’явились суперздібності…

…Стилістично в другій частині походжень другої частини ми можемо зрозуміти, що натхнення, в тому числі і декорацій, автори черпали натхнення у стрічках 50-х-60-х, починаючи від оформлення міста і костюмів, - і закінчуючи музичним оформленням, яке дійсно неймовірне. Всі пазли сюжету органічно припасовані, він досить насичений, в нього є елементи і бойовику, і політичного детективу, - автори вправно перенесли дорослий сюжет, зробивши його доступним для самих маленьких, проте який буде цікавим і для батьків, і просто поціновувачам якісної анімації. Навіть не супергеройским оком можна побачити, що акцент стрічки був зроблений саме на жіночих персонажах як першого, так і другого планів, - і особливо це акцентовано видно на фоні музичної теми, в яких іноді досить чітко можна розпізнати звукове оформлення циклу «Джеймса Бонда». Так, це нова епоха Голівуда… Пару слів про анімацію – звісно, що можна казати про той рівень, який став еталонним для розважальної анімації (хоча, звісно, це ніяким чином не є докором тим сміливцям і експериментаторам, що працюють з новаторськими або арт-хаусними напрямами).

Власне, основна комедійна складова пов’язана не стільки з сюжетом, скільки з деталями характерів головних героїв. Наприклад, в нас викликає щиру посмішку містер Неймовірний, що намагається дати раду своїм дітям, а чи розв’язуючи їм домашні завдання, а чи мудруючи з першою закоханістю своєї доньки Фіалки… А який кумедний малюк Джек Джек, що намагається опанувати свої численні суперздібності… Власне, скажу чесно – посмішка майже не буде сходити з вуст глядача, це точно.

Як певний висновок. «Суперсімейка 2» вийшла цікавою, динамічною стрічкою, яка розважить і дорослих, проте для дітей, на мою думку, вона підійде зі старшого дитсадкового віку – все таки вона досить насичена змінами планів, так само і у контексті змістовного наповнення, яке в грайливо-дитячому вигляді буде знайомити самих маленьких з дорослим пригодницьким кіно.

Рецензія на фільм Суперсімейка 2 2