У лісі-лісі темному... - рецензія на фільм Воно приходить уночі - Kino-teatr.ua

Київ
язык

У лісі-лісі темному...

Рецензія на фільм: Воно приходить уночі
Фільм Воно приходить уночі

Яким має бути хороший фільм жахів? Атмосферним детективним містичним трилером, як «Дзеркала» (2008)? Оригінальним комедійним жахастиком, як «Get Out» (2017)? На жаль, більшість сучасних кінематографістів вважають, що «фільм жахів» має бути нудним, нестрашним, наповненим незрозумілим символізмом барахлом, як «Тихе місце» (2018), і саме таким є фільм «Воно приходить уночі» (2017).

Фільм розповідає про невелику родину з двох різнорасових батьків та сина-підлітка, які переховуються в лісі, поки у світі бушує невідома хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом і приводить до повільної смерті. Щоб захиститись, головні герої нечасто виходять надвір і регулярно користуються протигазами. Але однієї ночі до їхнього дому приходить незнайомець…

А далі відбувається все те, за що пересічні глядачі дуже не люблять фільми жахів: екранне дійство нудне і нецікаве, герої регулярно здійснюють нелогічні вчинки, присутні сцени, які не несуть жодної сценарної ваги (перестрілка в лісі). А щоб потішити кінокритиків, творці фільму регулярно пхають в кадр всякі символізми: то картину «Тріумф смерті» Брейгеля-старшого крупним планом покажуть, то син побачить черговий сон. Але чи страшно? Ну, хіба що тим глядачам, які ніколи не бачили фільмів жахів. За цими завихреннями, сценаристи забули пояснити назву фільм – ЩО приходить уночі? Сновидіння? Один з головних героїв? Бо по назві може скластися враження, що фільм розповідає про чергових «виживальщиків», які ховаються в будинку від чергового монстра чи групи монстрів. Але ж ні, фільм не про це.

Звичайно, бюджетом у 5 мільйонів доларів творці фільму розпорядилися як слід – поставили на головну роль Джоела Едгертона (Рамзес ІІ з фільму «Вихід: Боги і Царі»), який, як і інші актори зіграли нормально; найняли хорошого оператора, який уміло відзняв кілька довгих сцен одним планом. Правда, на красиву картинку чи оригінальні декорації коштів явно не вистачило – фільм досить камерний – є лише невеликий будинок, а навколо – суцільний ліс, в якому, правда, є ґрунтова дорога, по якій, судячи з її вигляду, частенько їздять автомобілі. А події фільму точно відбуваються в постапокаліптичному світі?

В цілому, фільм «Воно проходить уночі» - черговий нудний фільм жахів, який через символізм пробує корчити із себе щось більше, ніж є насправді. Звичайно, він далеко не такий поганий, як «Тихе місце», але оптимізму це не додає.

0
Зорян 14 травня 2019

18 вересня 2019