Таємниця родини Марроубон

Рецензія на фільм: Оселя тіней
Фільм Оселя тіней

Можуть же іспанські кінематографісти зняти хороший фільм, коли хочуть. Це стосується і фільмів у жанрі трилера, які з року в рік стає все тяжче знімати, бо переважна більшість глядацької аудиторії «сміливішає». Але коли за роботу беруться талановиті люди, то виходить щось на зразок «El Maquinista» та «Інші» («Los Otros»). Або ось «El secreto de Marrowbone».

В черговий раз можна посварити прокатників, які переклали назву фільму як «Оселя тіней». Що заважало перекласти назву як «Таємниця родини Марроубон» - неясно (хоча могло бути й гірше – могли набухатися і перекласти слово «Marrowbone» як «Кістковиймозок» або «Суть»). Але дурня, яка пов’язана з перекладом назви, перейшла у переклад діалогів. Але, на щастя, на загальну якість фільму це не вплинуло.

Події фільму відбуваються у 1969 році в американській провінції. Родина Марроубон у складі матері та трьох дітей після пережитих трагічних подій переїжджає у новий будинок. Але лихо настигає родину і тут…

«El secreto de Marrowbone» - режисерський дебют Сержіо Санчеса, який до цього писав сценарії до таких нашумілих фільмів, як трилер «Притулок» («El Orfanato») та фільм-катастрофа «Неможливе» («Lo Imposible»). Сценарій до «Марроубонів» Санчес також написав сам. І справився з роботою успішно.

Фільми у жанрі трилера виходять вже давно і для кіноманів деякі сюжетні повороти «Марроубонів» будуть передбачуваними, але, незважаючи на це, фільм тримає в напрузі завдяки атмосфері. «З-за рогу» ніхто не вистрибує, але відчувається справжній дискомфорт через очікування чогось невідомого. Цим і славляться по-справжньому якісні трилери. Як і наявністю соціального підтексту у своїх сюжетах.

Знятий фільм дуже якісно – в наявності і чудова, в міру насичена кольорами картинка, і грамотна операторська робота. У кадрі увесь час з’являються прекрасні пейзажі морського узбережжя Іспанії, яке тут «зіграло» роль Америки. Шкода, звичайно, що творці фільму пішли на «жертви» через комерційну спрямованість, і знову зняли іспанське кіно англійською мовою і про Америку. Це шкодить самобутності як фільму, так і іспанського кінематографу в цілому – в США свого «добра» навалом.

Акторська гра у фільмі також цілком пристойна. Добре справився з головною роллю Джека актор Джордж МакКей. Анья Тейлор-Джой в ролі його дівчини – точне попадання в образ (раніше вона зіграла в таких фільмах як «Морган» та «Split»). Як і Мія Гьот в ролі сестри (якраз перед «Марроубоунами» вона зіграла в «Ліках від щастя»). Непогано відзначились завдяки своїй харизмі Кайл Соллер та Чарлі Гітон.

У підсумку «El secreto de Marrowbone» - досить якісний фільм. Тут є і красиві пейзажі, і пристойний сюжет, і напружена атмосфера, і хороша гра акторів. Шанувальникам якісних трилерів можна порекомендувати для перегляду.

0
Оператор007 21 березня 2018

29 березня 2024