Рецензія на фільм: Пророцтво людини-метелика
Фільм Пророцтво людини-метелика

"Людина-метелик". Так його назвали українці.

Переклад, звісно, грубий. Його бачили сотні

разів у Чорнобилі незадовго до вибуху АЕС.

Цитата з фільму

У світі існує чимало так званих «міських легенд», історій про незрозумілі явища, невідомих істот, розповідей про таємні організації… Найвідоміші з них мають свої корені у США, оскільки саме там подібні історії популяризуються усіма можливими способами, особливо за допомогою книг та кіно. Однією з таких легенд є історія про Людину-метелика, загадкову літаючу істоту, яку начебто неодноразово бачили над містечком Пойнт-Плезант у штаті Західна Вірджинія у 1966-67 роках. Повідомлення про істоту припинились у грудні 1967 року, коли поряд з містечком обвалився Срібний міст, в результаті чого загинуло 46 людей. Після цього людину-метелика почали вважати передвісником якоїсь масштабної катастрофи. Звичайно, історія виглядає надто надуманою та містичною, щоб у неї вірити, але як сюжет для чергової страшилки вона підходить ідеально. Дивно, що в серіалі «X-files» їй не присвятили окрему серію. У 1975 році за мотивами цієї історії була написана книга «Пророцтва Людини-метелика» за авторством письменника Джона Кіла, а у 2001 році вже за мотивами книги вийшла однойменна екранізація.

Щоправда події екранізації перенесені з 1960-х на початок 2000-х. Сюжет розповідає про журналіста Джона Клейна, в якого в житті відбувається трагедія – через невиліковну хворобу помирає дружина. Хвороба була виявлена після обстеження травми, викликаної автокатастрофою. Але помираючи, дружина розповіла Джонові, що бачила прямо перед автокатастрофою дивну істоту, схожу на метелика. Через два роки Джон опиняється у містечку Пойнт-Плезент, жителі якого розповідають, що бачили істоту, яка за описом схожа на ту, про яку розповідала дружина Джона. І найдивніше, що істота повідомляє людям деякі факти про майбутні трагічні випадки…

Цілком логічно, що фільм «Пророцтва Людини-метелика» знятий у жанрі детективного трилера з елементами фантастики й містики. Зразу слід відзначити, що фільм знятий досить грамотно. Звичайно, як і у більшості фільмів даного жанру, у сюжеті «Людини-метелика» можна знайти багато прогалин. Але головне з чим впоралися творці фільму на чолі з режисером Марком Пеллінгтоном (він, до речі, озвучив Людину-метелика в одній зі сцен), так це з нагнітанням напруженої похмурої атмосфери та детективної інтриги. І ніякого банального «вистрибування з-за рогу». Звичайно, в деякі моменти творців фільму явно тягнуло на гумор, а в українського глядача усмішку викличе фраза з фільму, яка винесена в епіграф. Але, на щастя, в цілому це фільм не зіпсувало.

На атмосферу працює також і візуальна складова фільму – відповідна похмура картинка, нормальна операторська робота, навіть пара музичних композицій запам’ятовуються. Правда, деякі візуальні ефекти сьогодні виглядають помітно застарілими.

Акторська робота у фільмі, звичайно, далека від ідеалу, але свої гонорари актори першого плану, Річард Гір в ролі Джона Кляйна та Лора Лінні в ролі шерифа Конні Міллз, відпрацювали нормально. А ось на похвалу заслужили Вілл Петтон в ролі Гордона та Алан Бейтс в епізодичній ролі письменника Александра Ліка.

В цілому, «Пророцтва Людини-метелика,» можливо, і не ідеальний фільм, але у своєму жанрі знятий цілком пристойно. Шанувальникам містичних детективних трилерів та різноманітних міських легенд, в тому числі і про самого Людину-метелика, даний фільм можна порекомендувати для перегляду.

0
Зорян 10 серпня 2018

02 серпня 2021