Дикі історії

Рецензія на фільм: Погані дороги
Фільм Погані дороги

Навряд чи буде перебільшенням сказати, що Наталка Ворожбит – один з найкращих українських кінематографістів, адже саме вона написала сценарії до чудового фільму «Кіборги» (2017) та шикарного серіалу «Спіймати Кайдаша» (2020), а також приводила до прийнятного вигляду сценарій фільму «Дике поле» (2018). Тому не дивно, що Ворожбит спробувала перейти на новий рівень і спробувати свої навички в кінорежисурі.

Фільм «Погані дороги» знятий за мотивами однойменної п’єси, яку Ворожбит написала у 2017 році. Якщо проводити асоціації з іншими кінофільмами, то «Погані дороги» нагадують аргентинський фільм «Дикі історії» (2014). До уваги глядача – п’ять непов’язаних між собою історій, які відбуваються на Сході України в неназваних прифротових містах і селах: історія на українському блокпосту, де солдати зупиняють п’яного водія, який не має документів; історія місцевої дівчини, яка чекає на автобусній зупинці на свого хлопця-військового; історія журналістки, яка опиняється в полоні бандита-садиста; історія двох українських військових, які везуть тіло загиблого побратима, але через розряджений акумулятор змушені заночувати в полі; історія жінки, яка збила курку і хоче виплатити власникам грошову компенсацію.

Хоча «Погані дороги» і мають ряд елементів, схожих з попередніми роботами Ворожбит, але в плані ідейного наповнення режисерський дебют Наталі вийшов зовсім іншим. Цього разу Ворожбит з головою поринула в дослідження темної сторони людської натури. Наприклад, в історії з куркою, де на перший погляд добрі й порядні люди дають волю внутрішнім демонам, і перетворюються в гопників, готових обібрати до нитки неудачливу подорожню, яка виявила порядність, але тепер, щоб захиститись, з ваганням поглядає на лопату. Або сюжетна лінія з журналісткою, де закінчений моральний виродок під впливом своєї жертви пробує виколупувати хороші риси зі своєї наскрізь гнилої душі. Тому на фоні попередніх робіт Наталі Ворожбит, в «Поганих дорогах» різко зріс рівень «чорнухи», збільшилась кількість ненормативної лексики та додались вульгарні жарти. Але Ворожбит залишилась майстром у написанні діалогів, які звучать одночасно і цікаво, і природньо. І саме цю ненормативну лексику і такі вульгарні жарти можна почути будь-де на пострадянському просторі.

Що стосується, власне, режисури, то і тут Ворожбит впоралась: майстерно лавірувати між жанрами «чорної» комедії, трилера та соціальної драми вона уміє. Як і майстерно нагнітати інтригу, заставляючи глядача з цікавістю очікувати розв’язки. Правда, там, де Квентін Тарантіно влаштував би ефектне криваве побоїще, а режисер вищезгаданих «Диких історій» пустив би літак у круте піке чи підірвав пару автомобілів, у режисера «Поганих доріг» розв’язки історій більш життєві: іноді це необхідне ламання черепів, іноді – звернення до шевченкового «Схаменіться! Будьте люди».

Актори зі своїми ролями також впоралися на «відмінно». Наприклад, Юрій Кулінич в ролі бандита – переконливий на всі сто, таких кожний зустрічав у житті бодай раз. Ігор Колтовський гарно «перекваліфікувався» із зека з фільму «Червоний» у шкільного вчителя. Оксана Вороніна мала дуже добрі очі у фільмі «Владика Андрей», але від погляду її та екранного чоловіка у «Поганих дорогах» можна дійсно напудитись. Як і від оточення, в якому вони живуть – фільм непогано так нагадує, що наші провінції підходять для зйомок фільмів жахів.

В цілому, «Погані дороги» - хороший фільм. Хто хоче побачити якісне українське кіно, з нормальним сюжетом і уміло поданим соціальним підтекстом – варто переглянути. Правда, фільм може засмутити тих, хто хоче бачити в українському кіно «високе»: ні тобі надмірних поринань у символізми, ні тобі сюжетних провисань, ні тобі «німих» п’ятихвилинних сцен, коли персонаж просто сидить і дивиться в порожнечу… Коротше, знято для більш масового глядача.

0
Зорян 11 червня 2021

19 вересня 2021