На голці 2

Рецензия на фильм: Т2 Трейнспоттинг
Фильм Т2 Трейнспоттинг

Фільм "На голці" 1996-го року (честь і хвала перекладачам – уміло викрутилися з перекладом непростої назви) став дійсно культовою кінострічкою, і нею режисер Денні Бойл довів, що він – однозначно талановита людина, незважаючи на періодичні падіння у своїй кар’єрі. Далі були і успішні фільми «Пляж», «28 днів по тому», «Мільйонер з нетрів» і пара нікудишніх, наприклад «Мільйони». Але Бойл тривалий час виношував ідею зняти продовження фільму «На голці», тим паче, що однойменний роман Ірвіна Велша, який є першоджерелом, має продовження під назвою «Порно». І хоча Бойл відразу заявив, що продовження не буде точною екранізацією роману, фільм багато хто чекав з нетерпінням, незважаючи на його непросту долю – постійна зайнятість режисера або незацікавленість акторів. І ось у 2017 році продовження вийшло в прокат. Чи вдався фільм?

Коротко про сюжет. З часу закінчення «На голці» минуло 20 років, які кожен з персонажів фільму (крім того, що помітно постарів) провів по-своєму – Марк «Рента» протринькав усі вкрадені в колег гроші на свої потреби в Амстердамі, блондин Саймон «Кайфолом» разом з болгарською заробітчанкою-повією Веронікою займається відеошантажем багатих людей, бо власна забігайлівка не приносить прибутку, Деніел «Картопля» створив родину, пробував стати письменником, але знову підсів на наркоту і пробує покінчити з собою, а Френсіс «ФрАнко» (ні, не «ФранкО») теж має родину, але за бандитизм просидів у в’язниці. Заміс починається з того, що Марк вирішує повернутись в рідний Единбург, щоб помиритися з друзями і почати нову справу…

Якщо коротко, то «Т2 Трейнспоттінг» (саме під такою ідіотською назвою фільм вийшов у нас, а не під лаконічним «На голці 2») – дуже хороший фільм. Але, як це завжди буває з продовженнями, він вартий перегляду лише в тому випадку, якщо ви бачили перший фільм. Інакше буде тяжче зрозуміти, хто є хто, і за що один на іншого має зуб. Але якщо ви бачили перший фільм і він вам сподобався, то усіх персонажів ви будете зустрічати, як рідних – настільки персонажі добре прописані.

При цьому не можна не відзначити чудову акторську гру. Лицедії показують настільки високий рівень своєї гри, що «T2: Trainspotting» - яскравий приклад того, що деякі фільми краще дивитися мовою оригіналу з субтитрами, бо дубляж точно зіпсує всю малину. Тим паче, що персонажі фільму – шотландці, і тому говорять англійською з відповідним специфічним акцентом. Правда, в плані акторської гри практично всю ковдру на себе перетягує Юен Бремнер в ролі «Картоплі». Тільки він з’являється на екрані – все, більше ні на кого дивитися не хочеться, навіть знаменитий і досвідчений Юен Макгрегор в ролі Саймона йому поступається. Дивно, що Бремнер в основному відзначився комедійними ролями другого плану, як от у «Золоті дурні», де він зіграв українського помічника головних героїв. Що ж до Макгрегора, то тут актор нормально вжився в своє теперішнє традиційне амплуа битого життям, але безжурного авантюриста. В тому ж амплуа зіграв Джонні Лі Міллер в ролі «Кайфолома». А ось як відноситися до гри Роберта Кайлайла в ролі «ФрАнко» сказати тяжко – здається, що за задумкою його персонаж мав бути психом, але в принципі не позбавленим крихти людськості. Але його персонаж викликає більше співчуття, ніж ненависть . Ось у фільмах «На голці» і «28 тижнів по тому» (не «днів») він відривався на славу. Болгарська акторка Анджела Недялкова непогано себе показала (в усіх смислах) в ролі Вероніки. Ну, і як додаток епізодично у фільмі з’являється Келлі Макдональд, а шанувальників «Гри престолів» порадує поява «Джори Мормонта» Джеймса Космо.

«На голці» відзначався гумором, і в продовженні його також вистачає. Фільм смішний, при чому наявного в першому фільмі «чорного» гумору в продовженні порівняно небагато, а дійсно шокуючих сцен (на зразок мертвого немовляти) немає. Також Денні Бойл помітно зменшив кількість оригінальних і скажених монтажних склейок. Але перегляду фільму це не заважає. Все компенсується якісною картинкою, хорошою операторською роботою, наявністю красивих пейзажів, знайомою музикою і регулярними відсиланнями до подій першого фільму.

Як вже було сказано вище, «T2: Trainspotting» - дуже хороший фільм. Швидше за все він не набуде того культового статусу, який є у першого фільму, але подивитися його варто, бажано попередньо переглянувши «На голці». Для тих, хто дивився оригінал, продовження – це, як зустріч з давніми друзями чи колишніми однокласниками, яких давно не бачив – зібрались в барі, посиділи, випили, поговорили, згадали минулі дні і розбіглися по своїх справах. А ввечері ти розумієш – правильно зробив, що пішов на цю зустріч, бо чудово провів час.

0
Зорян 29 ноября 2017

20 июня 2021