«І знову починається бій…» - рецензия на фильм Небоскрёб

«І знову починається бій…»

Фильм Небоскрёб

Жанр кінобойовику – дуже строкатий у своїх варіаціях – від старих гонконгських стрічок, де основний акцент був зроблений на бойових мистецтвах з крихітними бюджетами до блокбастерів зі світу коміксів, що використовують усі досягнення сучасних кінотехнологій. Загалом, в 90-ті сформувався такий собі і жанр «в облозі», - коли будівлю і його мирних гостей захоплює озброєний загін терористів, а кинути виклик може лише герой-одинак. Типовим представником цього жанру став «Міцний горішок» з Брюсом Віллісом, знятий у 1988, що народив цілий напрямок такого роду стрічок, більш-менш вдалих, і який став певним каноном. І зараз, на щастя для покоління «відеосалонів 90-х», регулярно з’являються стрічки такого напряму, одну з них «Хмарочос» (Skyscraper) режисера Роусона Маршалла Тьорбера, ми і розглянемо нижче

…Отже, сюжет можна впізнати «з-пів оберта». Колишній агент ФБР Вілл Сав'єр, приїжджає з чарівною дружиною Сарою і двома дітьми до Гонконгу. Йому, як фахівцю і керівнику невеличкої фірми з безпеки,доручено перевірити найвищий і найрозкішніший хмарочос світу – «Перлина», оснащений за останнім словом техніки. І звісно, ж, в цей самий час найманці злочинного синдикату, намагаються викрасти цінний носій з цінними даними (і/або) вбити власника хмарочоса. Для цього вони готують вогняну пастку…

Власне, як кажуть це стрічка «ні дати, ні взяти» - настільки це класичний бойовик даного типу. Сюжет при всій своїй наївності досить ладно підігнаний, так само при перегляді стрічки і не замислюєшся над цим. Так, бувалий глядач може передбачати і невибагливі сюжетні повороти, проте – чесно – і в нього серце буде калатати – як в перший раз. Ось за що можна і полюбити «Хмарочос»... І звісно - декілька родзинок. По-перше, той факт що місцем дії став Гонконг – не досить часто саме в цьому кіножанрі автори залишають звичні США,і в дечому це і данина зростаючому як і кіноринку, так і фінансово-промисловій могутності Піднебесної, символом якої і є вискотехнологічна «Перлина». По-друге, це і той факт, що дія відбувається в декораціях масштабної пожежі. І звісно ж, 3D –проте чесно, знявши окуляри можна впевнитись, що це старий добрий 2D бойовик, з неймовірними трюками (що при всьому виглядають чесно), який і в такому варіанті не програє ані за емоційністю настрою, ані за захопленням.

Гра акторів. Власне, для виконавця головної ролі Двейна Джонсона тут не було нічого складного – він звично б’ється, ризикує життям на кожній секунді стрічки, і просто робить неймовірне реальним. Його дружина – теж не проста спостерігачка, акторка Нів Кемпбелл теж вносить свою лепту у боротьбу з підступними терористами; харизматичним виявився і головний злодій Корес Бота, що його зіграв Роланд Меллер. Цікава роль і китайського мультимільярдера Чжао Мін Чжи – актор Чин Хань – образ, переданий з глибокою симпатією, що втілює східну мудрість і успіх.

Щодо висновку. «Хмарочос» не хапає якихось зірок з неба, (на відміну від просто неймовірної «Перлини», яку глядач може прям таки відчути) проте порадує поціновувачів класичного кінобойовику. Для більш широкого загалу він буде просто цікавою пригодницькою стрічкою на вечір, а дехто знайде щось своє – «в облозі».

Рецензия на фильм Небоскрёб 0