Тролі своїх не кидають.

Рецензия на фильм: Тролли
Фильм Тролли

Щастя є в кожному,

проте потрібен хтось поряд, щоб його розкрити

(Мультфільм Тролі)

Дитячі мультфільми, думаю – це найяскравіші мрії наймолодших, втілені старшими чарівниками. А особливо магічними вони стають, коли за справу беруться майстри з провідних кіностудій Голівуду, як ось Dreamworks, режисери якої Майк Мітчелл та Уолт Дорн втілили чергову казку - анімаційний мультфільм «Тролі» (на щастя це не злобні коментатори а Мережі))-, казку у всесвіті «скрапбукінгу» (мистецтво рукоділля, що включає в себе наклеювання як паперових, так і матеріалів з матерії в альбом – з метою ілюстрування подій та почуттів).

Отже пару слів про сюжет – в даному міфічному світі тролі – це створіння, основний сенс життя яких – веселощі, відчуття щастя і розваг, в яких є навіть спеціальні години для обіймів. Проте, поряд живуть злі і нещасні «бергени», які можуть відчути «щастя», якщо з‘їдять троля. Останніх це звісно не влаштовує, і одного разу їх король виводить свій «народ» з-під загрози «тролльофесту» - і ніби-то загроза зникла. Так, одного разу наступниця трону, принцеса Мачок влаштовує пишне святкування чергового щасливого дня, а потім - злі супротивники беруть у полон її друзів для «святкування». І що може зробити юна леді з її бойфрендом Пагоном?

Власне, якщо взятись за сухий аналіз, можна сказати, що кожен новий високобюджетний мультфільм Голівуду не схожий на інший, що автори знову і знову втілюють самі сміливі ідеї, одночасно і експериментуючи, і роблячи це так, що кожен новий крок вартий занесення в класику анімації. Наприклад, дивлячись на даний анімаційний фільм можна сказати, що автори зробили ставку на колір – не просто колір, а вибуховий вир кольорів, всіх його яскравих відтінків, що проходить, не занижуючи темпу, через кожен кадр фільму. І - крім цього – супроводжується такою самою пристрасною і запальною музикою. Звісно, сам сюжет виглядає єдиним цілим, включає відсилки до багатьох класичних історій, як наприклад історія Попелюшки в історії дівчини-служниці Ложкомйки, або розкриття у формі, добре адаптованій до дитячої свідомості таких понять як зло, добро, кохання, зрада, ба іноді – мотив смерті. Так само влучно розкритий момент трансформації, намагання знайти те, що робить кращими і щасливішими кожного – від скептика-троля Пагона, до власне «бергенів» і їх милого короля-хлопчини Хряща – і ще у багатьох таких різних образів фільму. Анімація стрічки є деяким симбіозом чистої комп‘ютерної 3D анімації – та візуалізації техніки скрапбукінгу – всіх цих дивовижних малюнків, викладених з шматочків тканини, ниток і паперу.

Власне, гумор і тексти пісень, яких тут дуже й дуже багато, сам колорит стрічки неначе готуюють маленького глядача до переходу від стану маленької дитини до підліткового періоду, проте роблять це ненав‘язливо, так, що і більш старшому глядачу те, що відбувається на екрані буде цікаво. Слід додати, майстерний і повний дубляж і адаптацію як тексту, так і пісень - на український.

Як висновок. «Тролі» - це чудовий зразок анімаційного кіно, що в дечому готує дітей до стану підлітків, даючи їм масу кольорових образів, підлітків – розважить, а глядачів старшого віку, які опинились в кінозалі – не розчарує.

0

14 июня 2021

Апогей Апогей