место для рекламы

Помер творець аудіосистем Dolby Рей Долбі


Новини: Помер творець аудіосистем Dolby Рей Долбі

Технології Dolby Stereo знайшли популярність в кінотеатрах після прем'єри «Зоряних воєн» і «Близьких контактів третього ступеня».

Сумна новина облетіла світ - помер творець технології об'ємного звуку і засновник компанії Dolby Laboratories Рей Долбі. Винахідник помер у віці 80 років у своєму будинку в Сан-Франциско.

Як повідомляють представники компанії, в останні роки життя винахідник страждав від хвороби Альцгеймера, а в липні 2013 року у нього був діагностований гострий лейкоз.

Ім'я Рея Долбі асоціюється зі звуковідтворюваними і звукозаписними технологіями. Він винайшов унікальну систему шумозаглушення, яка дозволяла отримувати чистий і живий звук.

До того, як він заснував свою компанію Dolby Laboratories в 1965 році, винахідник пропрацював в компанії Ampex. Там в 1956 році у складі групи інженерів розробив перший відеомагнітофон. У 1957 році Долбі отримав стипендію Маршалла для проходження стажування в Кембриджському університеті. Там він протягом шести років займався довгохвильовим рентгенівським випромінюванням, а в 1961 році захистив дисертацію з фізики. У 1963-1965 рр. Долбі працював науковим радником ООН в Індії.

Системи шумозаглушення Dolby A і Dolby B виробили в кінці 60-х - початку 70-х років революцію в звукозаписі на магнітну стрічку. У ній використовувалися чотири звукові канали: крім лівого і правого для музики і звукових ефектів, задіялися центральний (для голосу) і навколишній (створював загальну звукову атмосферу).

У 1972 році система Dolby A була адаптована і для кіно. Широке поширення технології Dolby Stereo в кінотеатрах почалося в 1977 році після прем'єри фільму "Зоряні війни" Джорджа Лукаса і "Близькі контакти третього ступеня" Стівена Спілберга, які використовували таку систему. Пізніше технологія Dolby Stereo була модернізована до Dolby Surround, Dolby Pro Logic, Dolby Digital 5.1.

Останньою розробкою стала Dolby Digital EX, в якій використовувався задній навколишній канал (крім лівого, центрального і правого фронтальних, а також лівого і правого задніх і сабвуфера).
З початку 1990-х на основі технологій Dolby були розроблені домашні системи : THX Home , THX Surround EX і THX Ultra .

За свій внесок в індустрію Рея Долбі удостоїли безліччю премій, в тому числі почесним «Оскаром», «Еммі», «Греммі». У 2012 -му році зал, в якому вручають премію «Оскар» був перейменований з Kodak Theatre в Dolby Theatre.

Рей Долбі залишив раду директорів Dolby Laboratories в 2011 році.

Sushchenko 13 вересня 2013


Avatar
Ім'я:
2 травня 2024

популярні новини


Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс

Актриса може зіграти в екранізації «Евенджеліни» Роба Лайфелда, творця «Дедпула».

1 травня 2024 137
Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха» Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха»

Кожен заслуговує на щасливий кінець.

23 квітня 2024 491
Тизер-трейлер фільму «Муфаса: Король лев» Тизер-трейлер фільму «Муфаса: Король лев»

Disney презентує приквел до однієї з найвідоміших своїх робіт.

30 квітня 2024 212
Український трейлер стрічки «Химера» Український трейлер стрічки «Химера»

Пригодницька романтична комедія від номінантки на «Оскар» Аліче Рорвахер.

1 травня 2024 114
Тизер-трейлер фільму «Джокер: Божевілля на двох» Тизер-трейлер фільму «Джокер: Божевілля на двох»

Похмурий мюзикл з Хоакіном Феніксом і Леді Ґаґою.

10 квітня 2024 932