Історія родини: минуле, теперішнє, майбутнє - рецензия на фильм Мамма Миа! 2

Історія родини: минуле, теперішнє, майбутнє

Фильм Мамма Миа! 2

Мюзикл – це плоть від плоті культури США, проте поза її кордонами ставлення до нього більш, ніж обережне. Іноді музичні номери пишуться під конкретний сюжет, проте, як у випадку стрічки «Мамма Mia!», що вийшла з феноменальним касовим успіхом у 2008 році під керівництвом Філліда Ллойда, сюжет став обрамленням для чудових пісень групи ABBA!. І ось, в 2018, у сіквелі стрічки від режисера Ола Паркера нас чекає нове втілення хітів майстрів популярної музики, композиції, що не ввійшли в першу частину, а також ключові номери, - з попередньої частини.

…Отже, готель в Греції, під вмілим керівництвом Софі, її помічника - менеджера Фернандо Сьенфуегоса, і одного з батьків - Сема Кармайкла – розквіт. Радість від успіху затьмарює той факт, що, Скай, наречений власниці, у від‘їзді і розмірковує над постійною роботою в Нью-Йорку, а Донна – залишила цей світ. Проте, і зараз мати Софі незримо з усіма, і звісно, як не в мюзиклі, зустрічаються дива.

Взагалі, музичні стрічки належить до того пласту кінематографу, оцінку яких не можна розбити на якісь окремі складові частини, такі як гра акторів, сюжет, декорації, і тим більш, у витворах мистецтва, якими є представники топ-рівня цього жанру, важко знайти якісь вади. В «Мамма Mia!-2» автори пішли ще далі – в даному випадку ми маємо аж три часові відрізки – юність Донни, її роман з Семом, Біллом і Гаррі в золоті часи молодості, знайомство з чудовим островом; теперішні будні Софі, що з безтурботної дівчинки, стає мудрою жінкою, і… не будемо забігати наперед. Проте, під чудові мелодії ABBи (в даному випадку це 19 композицій, багато з яких будуть відкриттям для «незнавця») майбутнє зустрінеться з минулим, і життя буде йти далі… Акторський склад тут вийшов теж неймовірним – Донну зіграла Меріл Стріп (у юності - Ліли Джеймс), її батьків - Гаррі Брайта- Колін Фёрт, Сема – Пірс Броснан, Білла Андерсона - Стеллан Скарсгард, а образ Софі розкрила Аманда Сейфрід. Цікава також роль харизматичної співачки Шер, їй дісталась почесна роль бабусі героїні. Настрій стрічки, на відміну від першої, став більш глибоким, і я б сказав – філософським, переставши бути суцільно солодко-приторним.

Що можна відмітити – це звісно просто неймовірні декорації і костюми, хореографію і роботу з вокалом. Власне, коли мова йде про національне надбання - для США, і всесвітнє – як тексти групи ABBА! – які можуть бути компроміси?

Як підсумок. «Мамма Mia!»-2 - це суто жанрова стрічка, так само як и вибір її цільової аудиторії. Якщо вам хоч трохи до смаку мюзикли, то фільм просто знесе голову від якості втілення, так само і щодо скептиків. Його можна порадити як чудову стрічку на вечір для широкого кола глядачів, що збагатить всім спектром найкращих емоцій – якщо глядач сам налаштований на позитивний лад.

Рецензия на фильм Мамма Миа! 2 1