Фільм Уявні друзі 2024

6-й ОМКФ: українська ретроспектива


Новини: 6-й ОМКФ: українська ретроспектива

Традиційна українська ретроспектива ОМКФ в цьому році присвячена подіям окупації Одеси румунсько-німецькими військами в 1941 році. В добірку увійшли художні фільми і документальні кінохроніки радянського і румунського виробництва, що відображають історичний епізод із протилежних ідеологічних ракурсів. Куратором і автором програми виступив Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка.
Ретроспектива «Одеса у вогні: окупація/звільнення» аналізує теми кінематографічної пропаганди і окупації, актуальні для України сьогодні.
Головним фільмом програми стала італо-румунська військова драма Карміні Галоні «Одеса у вогні», яка отримала нагороду на 9-му Венеціанському кінофестивалі в 1942 році. У цьому фільмі події одеської окупації розкриваються з румунською перспективи під музику Шопена і Чайковського. Більше, ніж півстоліття фільм вважався знищеним по завершенні війни, але в 2006 році одна копія була виявлена на складі відомої італійської кіностудії «Чинечитта».
Радянські фільми ретроспективи відображають окупацію Одеси зовсім з іншого боку. «Спрага» Євгена Ташкова (1959) розповідає про героїчну оборону Одеси, коли місто залишилося без питної води. Сценарій картини був написаний поетом-фронтовиком і кіносценаристом Григорієм Поженяном на основі особистих спогадів - як морський піхотинець, він брав участь у захопленні водонапірної станції в тилу ворога. Фільм також цікавий талановитої операторською роботою майбутнього класика радянського кіно Петра Тодоровського.
У центрі сюжету маловідомого фільму Юрія Петрова «Одеські канікули» (1965) - старшокласники, чиї літні мрії нещадно руйнує війна. Біографія піонера-героя Якова Гордієнко лягла в основу фільму «Хлопчика звали капітаном» Марка Толмачова (1973). Іменем 16-річного партизана-розвідника, який загинув в катівнях румунської таємної поліції, в Одесі названі вулиця, школа, палац піонерів і морське судно.
Також, в ретроспективу увійшла добірка документальних кінохронік періоду окупації. Серед них - короткометражна робота Олександра Довженка та Юлії Солнцевої «Буковина - земля українська», знята відразу після приєднання Північної Буковини до СРСР. Фільм французького режисера Жана Лодса «Одеса» (1935), знайдений в 2001 році в кіноархівах НДР, розповідає історію міста і його розквіту за товариша Сталіна. Закадровий текст до цього міського кіноальбому читає письменник Ісаак Бабель, засуджений Йосипом Сталіним до розстрілу в 1940 році.
«Цієї ретроспективою ми свідомо і трохи ризиковано заходимо на ідеологічне поле, а отже усвідомлюємо загрозу бути поглиненими або відірваними одним з його фронтів. Будучи свідками корозії, якщо не конвульсій радянської історіографічної концепції, в якій було місце тільки «зрадникам» і «героям», ми усвідомлюємо необхідність залучення досвіду «іншого боку», чия позиція довгий час була табуйована, для можливості висвітлення долі Людини, заручника конфлікту. Отже, завдання цієї програми - аналіз роботи механізмів пропаганди і осмислення концепту окупації як елемент інформаційної війни. Ця ретроспектива покликана породити сумнів, а отже - думка, єдину можливу щеплення від ідеологічних маніпуляцій» - пояснює автор і куратор української ретроспективи 6-го ОМКФ Іван Козленко.
6-й Одеський міжнародний кінофестиваль пройде з 10 по 18 липня 2015 року.

Тегі: омкф
Сергей Задко 8 травня 2015


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні новини


Перші подробиці нового фільму про Середзем'я Перші подробиці нового фільму про Середзем'я

Картина отримала назву «Володар перснів: Полювання на Ґолума».

10 травня 2024 136
«Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати «Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати

Студія Sony Pictures внесла кілька змін в свій репертуарний план.

28 квітня 2024 626
Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший» Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший»

Нова глава культової франшизи розповідає про перші дні вторгнення інопланетних монстрів на Землю.

10 травня 2024 139
Фінальний трейлер «Уявних друзів» Фінальний трейлер «Уявних друзів»

Раян Рейнольдс у яскравій сімейній комедії!

12 квітня 2024 919
Бокс-офіс США. Тріумф екшну «Повстання штатів» Бокс-офіс США. Тріумф екшну «Повстання штатів»

Рекордна перемога для студії A24.

15 квітня 2024 824