Фільм Уявні друзі 2024

Щоденник Одеського кінофестивалю: День 4-5


Одеський кінофестиваль у самому розпалі. Переглянута більша частина конкурсної програми, декілька гучних гала-прем’єр. По переду ще багато цікавого, за всього лише три дні.

Серед конкурсних фільмів відбувся показ єдиного українського представника – фільму Валентина Васяновича «Звичайна справа», який бореться за головні призи швидше за все випадково. Насправді ця стрічка мала б успішну телевізійну долю, де награна літературна мова звучить куди відповідніше, а ніж на фестивалі, який пропагує арт-мейнстрим. Сценарій фільму настільки погрузнув у штампах, що це викликає лише роздратування. Нова кіномрія України продовжує маячіти на горизонті, і шлях до її успішного втілення ще дуже не простий.

Стрічку, робота над якою тривала понад 10 років також показали у вівторок, в програмі «Нове російське кіно». «Гольфстрім під айсбергом» представляв сам режисер Євген Пашкевич. Цікаво, що свій попередній фільм автор відзняв 26 років назад. Така величезна часова різниця пов’язана із неймовірною вимогливістю до результату.

На прес-конференції режисер розповів наступне: «У створенні фільму я керувався не розумовими, а поетичними завданнями. Це як джаз, як запах, який ви відчули, і все в світі змінилося». Стрічка за участю Анна Азарової і Даніли Козловського є кіноальманахом в жанрі філософської притчі.

Ще однією знаковою подією цих двох днів є старт ретроспективи «забутих» українських фільмів 90-х. В прес-конференції, присвяченій початку демонстрації фільмів брав участь відомий дослідник історії українського кіно Любомир Госейко, який вважає, що за 20 років незалежної кінематографії в Україні не з’явилося жодного самобутнього режисера. Кінознавець говорить, що ми лише на початку і нам потрібно дочекатись переродження глядацької аудиторії. Можливо, через два покоління в Україні з’явиться серйозне кіно, вважає Госейко.

17 липня свій майстер-клас провів відомий актор Олексій Горбунов, документальний фільм з яким «Людина, у якої було» демонструвалась також у цей день. Під час спілкування із учасниками літньої кіношколи Заслужений артист України розповідав про новий фільм, який насамперед створений для сім’ї і друзів. До речі Олексій також розповів про свій новий кінопроект «Мебіус», де він розділятиме знімальний майданчик із лауреатом «Оскара» Жаном Дюжарденом і Тімом Ротом.

Стрічка присвячена танцям «Діва танцює до смерті» угорського режисера Ендре Хулса була представлена 18-го липня у конкурсі. Предсталяти фільм в Одесу навідались виконавиці головних жіночих ролей, режисер і продюсер. У своєму фільмі Ендре Хулс мовить про серйозні проблеми через хореографію і музику. Фільм вже приймав участь в 16-ти фестивалях.

Інша конкурсна картина дня була присвячена проблемам нетерпимості до секс-меншин. Фільм «Парад» розповідає про пару геїв, які намагаються відстояти власні громадянські права. На прес-конференції розгорілась гаряча дискусія, яка підтвердила актуальність цієї крамольної теми в кінематографі.

Рік назад одеську кіно публіку власним приїздом порадували актор Гоша Куценко і режисер Віктор Шаміров, які представляли іронічну картину «Вправи у прекрасному». Фільм потішив глядачів, і тому вчора під час показу вже нової стрічки Шамірова ніде було яблуку впасти. У новій стрічці режисера «Зі мною ось що відбувається» все дуже просто, адже режисер розповідає про проблеми з якими стикаються під час особистої кризи, навіяної роками. Представники творчої групи зазначили, що фільм малобюджетний і швидше за все матиме успішну телевізійну долю.              

Не менш цікавими виявились і гучні прем’єри фестивального кіно. Глядачі декілька хвилин аплодували по завершенні дивовижних «Звірів з дикого Півдня» Бена Зайтліна, де магічний реалізм постає у всій довершеності. Дещо менш позитивне враження залишили «Робот і Френк» і кіноальманах «Гавана, я люблю тебе».

mivanukha 19 липня 2012


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні новини


Перші подробиці нового фільму про Середзем'я Перші подробиці нового фільму про Середзем'я

Картина отримала назву «Володар перснів: Полювання на Ґолума».

10 травня 2024 136
«Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати «Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати

Студія Sony Pictures внесла кілька змін в свій репертуарний план.

28 квітня 2024 626
Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший» Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший»

Нова глава культової франшизи розповідає про перші дні вторгнення інопланетних монстрів на Землю.

10 травня 2024 139
Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4» Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4»

Посіпаки отримують суперздібності.

8 травня 2024 294
Фінальний трейлер «Уявних друзів» Фінальний трейлер «Уявних друзів»

Раян Рейнольдс у яскравій сімейній комедії!

12 квітня 2024 919