Фільм Уявні друзі 2024

Крістіан Мунджіу очолить Кінофонд


Новини: Крістіан Мунджіу очолить Кінофонд
70-го Каннського фестивалю
З нагоди 70-го випуску Каннського фестивалю (17-28 травня 2017 року) Крістіан Мунджіу, який увійшов до складу Журі Стівена Спілберга в 2013 році, очолить Журі «Сінефондасьйон» і короткометражних фільмів. Режисер, сценарист і продюсер вступить в цю роль слідом за Наомі Кавасе, Абдеррахманом Сіссако, Аббасом Кіаростамі і Джейн Кемпіон.
 Крістіан Мунджіу, видатний представник румунської Нової хвилі, має з Фестивалем довгу і блискучу історію. Після «Золотої пальмової гілки» за другий фільм «4 місяці, 3 тижні і 2 дні» (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) режисер отримав призи за кращий сценарій і за кращу жіночу роль (фільм «За пагорбами» (Dincolo de dealuri )) і приз за кращу режисуру («Випускний» (Bacalaureat)).
 Фільмографія цього вимогливого і заангажованого режисера отримала широке визнання з боку журі різних років: картини Мунджіу характеризують гострий погляд на румунське суспільство, але несуть в собі універсальне послання. У його амбітних роботах ретельно і з розумом аналізується людська природа: ніжна сатира про мрії молодих румунів в посткомуністичний період ( «Захід», 2002); жахаюча розповідь про таємні аборти в маленькому місті ( «4 місяці, 3 тижні і 2 дні», 2007); сюрреалістичні і глузливі міські легенди про систему Чаушеску ( «Казки золотого століття» (Amintiri din Epoca de Aur), 2009); екзорцизм на тлі релігійного фундаменталізму і комуністичної спадщини ( «За пагорбами», 2012); повчальна історія про компрометації і корупцію в румунському суспільстві ( «Випускний», 2016).
Крістіан Мунджіу народився в 1968 році в місті Ясси. Після закінчення університету він працює спочатку журналістом, потім учителем. Мунджіу отримує другу освіту в Університеті кіно в Бухаресті, де знімає кілька короткометражних фільмів. Він продовжив своє навчання в якості помічника режисера з Бертраном Таверньє на зйомках фільму «Капітан Конан» (Capitaine Conan) (1996) і Раду Міхайляну на зйомках картини «Поїзд життя» (Train de Vie) (1998). Його перший повнометражний фільм «Захід» (Occident) був обраний для секції «Два тижні режисерів» в 2002 році і мав в Румунії грандіозний успіх.
З тих пір Крістіан Мунджіу з кожним новим фільмом продовжує створювати свій виразний стиль, що являє собою одночасно необхідну інтроспекцию і відображення суспільства. Він являє глядачеві неймовірний кінематографічну мову: вражаючі і захоплююче складні сценарії, напружене оповідання, що межує з трилером, і плани інтригуючої строгості неодмінно справляють враження шоку. І тим не менше цей безкомпромісний режисер не забуває привнести в свої роботи гумор, глузування і середньоєвропейське почуття абсурду.
 «Крістіан Мунджіу - один з найблискучіших представників румунської школи, представленої Тьєррі Фремо в 2000-х роках», пояснює Жиль Жакоб, Президент програми «Сінефондасьон». «Досить подивитися на інтерактивні розгалуження сценарію фільму «Випускний», щоб зрозуміти, що Крістіан - ідеальний екзамінатор для великого іспиту Фестивалю: «Сінефондасьон» і конкурс короткометражних фільмів. Цікаво, кому вдасться пройти? Удачі всім учасникам! »
 Крістіан Мунджіу, в свою чергу, вперше відреагував наступним чином: «Цінність та оригінальність ніколи не отримували легкого визнання в сфері кінематографа. І ще складніше визнати цінність і оригінальність молодих режисерів. Але програма «Сінефондасьон» відома тим, що досягла в цьому великих успіхів. «Сінефондасьон» завжди надавала молодим режисерам допомогу і визнання, яких вони потребували на самому початку кар'єри, щоб вони могли мужньо висловлюватися і знайти свій особливий стиль. Я сподіваюся, що це буде тривати якомога довше з тією ж ефективністю, і пишаюся, що беру участь у цьому процесі.»
Алексей Першко 24 березня 2017


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні новини


Перші подробиці нового фільму про Середзем'я Перші подробиці нового фільму про Середзем'я

Картина отримала назву «Володар перснів: Полювання на Ґолума».

10 травня 2024 130
Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший» Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший»

Нова глава культової франшизи розповідає про перші дні вторгнення інопланетних монстрів на Землю.

10 травня 2024 138
Фінальний трейлер «Уявних друзів» Фінальний трейлер «Уявних друзів»

Раян Рейнольдс у яскравій сімейній комедії!

12 квітня 2024 919
Бокс-офіс США. Тріумф екшну «Повстання штатів» Бокс-офіс США. Тріумф екшну «Повстання штатів»

Рекордна перемога для студії A24.

15 квітня 2024 824
Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха» Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха»

Кожен заслуговує на щасливий кінець.

23 квітня 2024 805