Фільм Уявні друзі 2024

Політична історія ХХ-го століття


Новини: Політична історія ХХ-го століття

МЕМОРІАЛЬНИЙ ЦИКЛ, 1 ЧАСТИНА
Цей цикл фільмів мав великий успіх на початку року, коли його транслювали на франко-німецькому каналі ARTE. Перша частина циклу, яку пропонує ФІУ, складається з 2 фільмів режисера Седріка Турба у версії з українськими субтитрами.
Седрік Турб, 1972 року народження, французький режисер-документаліст, який спеціалізується на політичній історії 20 століття. Зокрема, у 2013 році він зняв документальний серіал «Повстання» про локальні політичні шторми, що мали міжнародне значення, такі як Травень 1968 року, події на площі Тяньаньмень або Арабська весна.
«Пакт Гітлера-Сталіна» (90’ – 2018) – 5 листопада 19:00
Німецько-радянський пакт, офіційно Угода про ненапад між Німеччиною та Радянським Союзом, - це дипломатична угода, підписана 23 серпня 1939 року в Москві міністрами закордонних справ Німеччини Йоахімом фон Ріббентропом та СРСР В'ячеславом Молотовим у присутності Йосипа Сталіна. Цей цинічний спектакль матиме значний і тривалий вплив, як політичний, так і військовий, спочатку на території, яких він стосувався, але також і на весь європейський континент, під час і після вже неминучого конфлікту, який за ним послідує.
«Кати Сталіна, Катинь 1940» (98’ – 2020) – 6 листопада 18:30
17 вересня 1939 року, не оголосивши війни Польщі, Червона Армія вторглася в її східну частину. Відповідно до таємних положень німецько-радянського пакту, Гітлер і Сталін щойно поділили між собою свого сусіда. НКВС, радянська політична поліція, негайно організує в монастирях Козельська, Старобільська та Осташкова табори польських військовополонених, переважно офіцерів, та представників інтелектуальної еліти.
З подальшим обговоренням за участі :
Юрія Шаповала та Валерія Васильєва, українських істориків, спеціалістів з політичної історії ХІХ та ХХ століть та з історії тоталітарних режимів.
Юрій Шаповал, 1953 року народження, професор, доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України. До кола його наукових інтересів входять, зокрема, політична історія України ХІХ та ХХ ст.; політика пам’яті в сучасній Україні, історія комуністичної тоталітарної системи в Україні; Голодомор в Україні; польсько-українські взаємини у 1930-1940-х роках ХХ століття.
Валерій Васильєв, 1961 року народження, доктор історичних наук, завідувач сектору історико-енциклопедичних досліджень Інституту історії України НАН України. В центрі його досліджень історія сталінізму в Україні, україно-російські відносини у ХХ ст. З професором Паризького університету Софі Кьоре здійснює науковий проект «Політичні та культурні відносини СРСР і Франції. Реакції французьких інтелектуалів на переслідування радянських дисидентів. 1950-1980 рр.».
У присутності пана Етьєна де Понсена, Посла Франції в Україні та пана Бартоша Ціхоцкі, Посла Польщі в Україні.
5 листопада — 6 листопада
Кінотеатр "Жовтень", вул. Костянтинівська, 26
Вхід вільний за наявності місць

Алексей Першко 4 листопада 2020


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні новини


Перші подробиці нового фільму про Середзем'я Перші подробиці нового фільму про Середзем'я

Картина отримала назву «Володар перснів: Полювання на Ґолума».

10 травня 2024 140
«Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати «Крейвена-мисливця» знову доведеться почекати

Студія Sony Pictures внесла кілька змін в свій репертуарний план.

28 квітня 2024 626
Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший» Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший»

Нова глава культової франшизи розповідає про перші дні вторгнення інопланетних монстрів на Землю.

10 травня 2024 139
Бокс-офіс США. «Суперники» очолили кінопрокат Бокс-офіс США. «Суперники» очолили кінопрокат

Глядачі вирішили піти подивитися на пристрасну гру Зендеї.

29 квітня 2024 659
Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4» Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4»

Посіпаки отримують суперздібності.

8 травня 2024 294