Фільм Уявні друзі 2024

До Євро-2012: фільми про футбол


До Євро-2012: фільми про футбол
Вже від сьогодні в Польщі та Україні стартує чемпіонат «Євро-2012». Останні приготування і ремонти доріг добігають кінця. А ми тим часом згадаємо знакові стрічки присвячені футболу.
Третій тайм / реж. Євген Карелов / 1962
Радянська стрічка присвячена подіям, які були перенесені на екран тричі. В основі сюжету футбольний матч зіграний влітку 1942 року в окупованому нацистами Києві між радянськими військовополоненими і німецькою командою. У випадку перемоги радянських футболістів їм була обіцяна смерть, а при програші – свобода. Ця подія увійшла в історію як «Матч смерті». Нещодавно російські кінематографісти знову відтворили цю подію у фільмі «Матч» із Безруковим у головній ролі.
Страх воротаря перед пенальті / Die Angst des Tormanns beim Elfmeter / реж. Вім Вендерс / 1971

Друга повнометражна стрічка Віма Вендерса про психологічну боротьбу зі страхом. Воротар, після видалення з поля коїть майже безглуздий кримінал. Але чи справді мотиви відсутні доведеться відгадувати спостерігаючи за його монотонним існуванням, після того як усе вже змінити не можна. Фільм знятий у звичній для Вендерса розміреності, яка дозволяє зануритись у внутрішній світ героя.
Кубок / Phörpa / реж. Кхиєнце Норбу / 1999

Фільм знятий в копродукції Австралії і Бутану розповідає історію футбольних вболівальників із буддистського монастира. Для них заборонені подібні розваги, а тому хлопці аби переглянути матчі чемпіонату світу 1998 року ладні втікти у місто, де зможуть побачити футбольну феєрію в телевізорі. Та після того, як їх спіймали на гарячому перегляд фіналу між Бразилією і Францією стає все примарнішим. Ця прекрасна гуманістична стрічка була відзнята в колонії тибетських біженців, що розташована в Індії. Фільм отримав декілька міжнародних премій на різних кінофестивалях.
Костолом / Mean Machine / реж. Баррі Сколнік / 2001
 
Вінні Джонс попри насичену футбольну кар’єру у таких клубах як «Лідс Юнайтед» і «Челсі», а також виступи за збірну Вельсу, більш відомий як актор. Його зірковий час настав одразу ж в дебютній стрічці у Гая Річі «Карти, гроші, два стволи». Одним із його перших фільмів був «Костолом», де також зіграв Джейсон Стетхем. Вінні грає колишнього футболіста запротореного у в’язницю. Там герой створює команду із ув’язнених, які мають зіграти матч проти наглядачів.
Грай, як Бекхем / Bend It Like Beckham / реж. Гуріндер Чадха / 2002

За кількасекундної присутності на екрані Девіда Бекхема, ця історія зовсім не про нього, а про дівчину Джесс, яка мріє грати у футбол як її кумир. Поки батьки намагаються влаштувати її нормальне майбутнє, героїня знайомиться із іншою фанаткою ганяння м’яча - Джулс (у виконанні Кіри Найтлі), яка приводить її у футбольну секцію. Фільм, сюжет якого попри наявність жіночого футболу віє звичними дотепно-романтичними кліше не несе у собі якоїсь надоригінальності, але може залишити приємні спогади.
Хулігани / Hooligans / реж. Лексі Александр / 2004

Однією з основних футбольних складових є вболівальники, найактивніших з яких часто кличуть хулами чи ультрас. Стрічка із Елайджою Вудом саме про таких фанів, для яких футбольне вболівання – стиль життя, не завжди приємний, але завжди пристрасний. Для того, аби відповідати екранній реальності актори проходили курс силової підготовки. А вболівали екранні герої за «Вест Хем». На стадіоні цього клубу відбувались зйомки. Ця динамічна стрічка одна з найпопулярніших картин присвячених футбольним вболівальникам.
Garpastum / реж. Олексій Герман-мол. / 2005

Футбол як мрія у страшних реаліях переродження величезної імперії. Олексій Герман-мол. змалював у своєму монохромному фільмі пристрасть і захоплення, які можуть здолати будь-які перешкоди. Стрічка приймала участь в офіційному конкурсі Венеціанського кінфестивалю. А після її прем’єри глядачі аплодували майже 15 хвилин. Деякі з ролей виконували колишні гравці футбольного клубу «Зеніт».
Гол! / Goal! / реж. Денні Кеннон / 2005

Фільм розповідає історію Сантьяго, який змалку полюбляє футбол та є прекрасним гравцем в аматорському клубі. Але його батько проти такого «мрійництва» сина і бачить його майбутнє зовсім по-іншому. Та головному герою доведеться пройти сладний шлях від мрії до її втілення. А все через нестримну віру у власні сили. Спочатку в режисерському кріслі даного проекту мав сидіти знаний британський режисер Майкл Вінтерботтом, який через суперечки з продюсерами був замінений творцем фільму «Суддя Дредд» Денні Кенноном.

Ще до тріумфального «Короля говорить» Том Хупер створив фільм про одну маловідому широкому загалу футбольну історію. Чудовий актор Майкл Шин грає знаменитого тренера Брайана Клафа у період його 44-денного перебування на посту головного тренера команди «Лідс Юнайтед». Тренер, який працювавши з різними командами виводив їх на перші позиції і здобував перемогу не зміг знайти порозуміння із гравцями команди, і в результаті команда здобула лише одну перемогу у семи матчах. Цікаво, що один з колишніх гравців команди – Джонні Джайлз подав в суд на авторів книги і фільму у неправдивому змалюванні цієї історії. Суд він виграв. Та незважаючи на це Тому Хуперу вдалось відзняти приємне нетривіальне кіно із інтригою і прекрасними акторськими роботами.
В пошуках Еріка / Looking for Eric / реж. Кен Лоуч / 2009

У Кена Лоуча любов до футболу проходить ниткою через усю його творчість. У цьому фільмі з'являється знаменитий французький футболіст Ерік Кантона, найкращі ігрові роки якого припали на виступи за "Манчестер Юнайтед". Для кожного фаната цього клубу Кантона став ідолом, адже його неймовірна витримка і харизма на полі виокремлювали нестримного француза серед інших футболістів. Так і у фільмі, у житті звичайного поштаря-вболівальника занепад змінюється піднесенням із появою уявного друга, але реального на екрані Еріка Кантона. 
mivanukha 8 червня 2012


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3157
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3151
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3092
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3004