Фільм Уявні друзі 2024

Ко-продукція: чи реально це в Україні?


Ко-продукція: чи реально це в Україні?

«Чи потрібна Україні ко-продукція?», - це питання ставили собі чімало українських продюсерів, режисерів та інвесторів. З одного боку, на прикладі багатьох картин не один раз доведено, що ко-продукція деколи буває єдиним виходом для залучення коштів. З іншого боку, це небезпечна дорога для країни без кінематографа, яка виступає лише співучасником, але не повноцінним творцем продукту.

Проблеми та перспективи ко-продукції в кінематографі цього року обговорювалися в рамках конференції «Кінобізнес», яка пройшла на базі щорічної KIEV MEDIA WEEK у вересні. Спікерами конференції «Спільне виробництво як вигідне підприємство: реальність чи вигадка?» виступили продюсери Рік МакКаллум («Зоряні війни: Трилогія пріквел» і «Зоряні війни: Нова надія»), Олег Кохан («Щастя моє», «В суботу», «Райські птахи»), Сюзанна Муазен (« Чорна блискавка »,« Ялинки »), радник інвестиційного фонду Ingenious Media доктор Мартін Сміт (« Росомаха »,« Аватар »,« 127 годин ») та інші.

У спільному виробництві Україна залишається цікавою багатьом потенційним партнерам завдяки чи не єдиній якості - тут знімати дешевше. За словами доктора Мартіна Сміта, радника одного з найбільших британських інвестиційних фондів Ingenious Media, зараз зйомки в Британії занадто дорогі, тому при спільному виробництві багато британських фільммейкерів зацікавлені не стільки в залученні зовнішніх коштів, як у партнері з недорогими локаціями. Крім того, британці розуміють і важливість освіти підростаючого покоління кінематографістів:

- Якщо у нас буде сто тисяч доларів, які можна й не задіяти для зйомок, ми перекладемо це фінансування на освіту, щоб виховати нове покоління, якому можна буде передати свій досвід і напрацювання, - стверджує доктор Сміт.

Тим не менш, важливою проблемою в ко-продукції є не тільки інвестиції, а й сама історія:

- Ви задумалися про ко-продукцію, про те, як втілити фільм за допомогою кількох країн. А чи є у вас історія, яка буде цікавою в декількох країнах? Або ж дія якої буде проходити в декількох країнах? - розмірковує Рік МакКаллум. - Хорошим прикладом є одна картина, головним героєм якої виступав афроамериканець, дія проходила в США. Цікаво, що Європу цей фільм абсолютно не зацікавив, але він зумів зробити дуже гідну касу в Китаї та Японії. Так що, обов'язково замислюйтесь, чи буде ко-продукція корисна вашій історії.

Більш практичні поради продюсерам, які збираються зайнятися спільним виробництвом, дала Сюзанна Муазен, виконавчий продюсер картини "Чорна блискавка", знятої спільно з американською компанією Universal. За словами Муазен, при співпраці з інвесторами з інших країн, особливо з таким великим мейджором як Universal, важливо враховувати абсолютно всі аспекти роботи. У більшій мірі це стосується фінансових питань - звітувати потрібно за будь-яку дрібницю, і часто трапляється, що в кінці роботи над фільмом у продюсерів накопичується близько тридцяти кілограм паперів тільки фінансової звітності. Крім того, продюсер побажала колегам почати вчити іноземну мову - саме мовні перепони у спілкуванні з ко-продюсерами бувають найбільшими, і через них нерідко народжуються більш серйозні проблеми.

Олег Кохан, який представив на конференції «Кінобізнес» Україну, зазначив, що в даний момент успішність України як ко-продюсера, як і самостійного творця національного кінематографа, повністю залежить від уряду:

- Сьогодні українське спільне виробництво фільмів з іншими країнами повністю залежить від держави. До цих пір це було тільки ініціативою, і скоріше не завдяки, а всупереч якимось діям уряду. Але саме завдяки державі кіноіндустрія повинна народитися і стати на ноги.

Також продюсер вважає, що творець фільму ризикує починаючи з моменту виникнення ідеї, тому ко-продюсування не може бути ще більшим ризиком. Але проти продюсерів на пост-радянському просторі часто грає саме позиціонування залучення іноземних інвестицій - з часів розпаду СРСР система кінематографа в Україні була побудована неправильно, стверджує Кохан. А радянські переконання навчили продюсерів вважати зовнішнє інвестування жебрацтвом.

- Кіно - це виробництво, неполадки якого завжди видно на екрані, - підводить підсумок Олег Кохан. - Зараз ми, українці, повинні орієнтуватися в кінематографі на Захід. Багато хто боїться, що з грошима з кіно піде мистецтво. Не бійтеся - мистецтво залишиться, просто потрібно робити якісний продукт.

Зараз договір про партнерство в кіносфері в України укладено лише з Францією, та й то на даний момент ця співпраця швидше номінальна. Хочеться вірити, що національний кінематограф стане на ноги спочатку завдяки ініціативі, а вже пізніше приверне ко-продюсерів та інвесторів з багатьох країн завдяки своєму чесному імені. Але складно не погодитися з паном Коханом - зараз будь-які потуги українських фільммейкерів дають хоч якісь мінімальні результати скоріше всупереч діям уряду, достатньо байдужого до культурної ситуації в країні. 

Катя Зиновьева 16 вересня 2012


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024
Sushchenko
Sushchenko (Киев) 26 вересня 2012 20:36
0

Уважаемый mivanukha, если Вы желаете проявлять свою личную несимпатию относительно Кати, то делайте это вне портала. Выяснять отношения здесь абсолютно не к месту! Что касается статьи, то она написана конструктивно и весьма удачно, собственно говоря, как и все предыдущие  материалы автора.
.
Гость
Гость 26 вересня 2012 00:49
0
mivanukha 26 сентября 2012 00:33
Денис-Катєріна, поки ти тут розпинаєшся, викладаючи мені свої, незрозуміло для чого, особисті дані, можна було б зареєструватись. А то папахіваєт шизофренією у КатєріниWell

Регистрироваться я принципиально не собираюсь потому что раньше на этом вебсайте комментариев не оставлял и оставлять не собираюсь. Мне тебе доказывать нечего. Но я сомневаюсь что даже от этого в разговоре что-то поменялось бы. Мне тоже попахивает шизофренией но не у Катерины, а угадай у кого? Ладно, мне кажется что тут уже почти что настала безсмысленность так что если тебе действительно полегчает то можешь считать что ты выиграл. В любом случае, я бы тебе всё таки посоветовал тебе поменять своё располажение к девушкам.
.
mivanukha
mivanukha (Львов) 26 вересня 2012 00:33
-1

Денис-Катєріна, поки ти тут розпинаєшся, викладаючи мені свої, незрозуміло для чого, особисті дані, можна було б зареєструватись. А то папахіваєт шизофренією у КатєріниWell
.
Гость
Гость 26 вересня 2012 00:25
0
mivanukha 25 сентября 2012 23:59
Гость 25 сентября 2012 23:53
Следующий негативный комментарий от очередного "гостя" наверное будет на английском. Тогда никто точно ни о чём не догадается.
 
Не вижу ничего плохого в статье. Мне понравилось, узнал для себя много нового!
Катєріна, снімай парік, я тєбя узналWell)) ололо

Не Катерина, а Денис. 25 лет, из города Киева. Кроме кино, как любой нормальный парень люблю футбол, на пример. Любимый футболист был Энди Коул, который забивал за Манчестер Юнайтед в 90-х годах в шикарной паре с Двайтом Йорком. Если есть ещё какие-то вопросы по поводу не Катерина ли я, задавай пожалуйста. Я с удовольствием в деталях расскажу нравиться ли мне сбривать свою щетину или какую актриссу ябывдул))
 
Ну а если серьёзно, то просто неприятно видеть когда на девушку нападают вовсе не по делу. Тем более когда делает это человек мужского пола.
.
Катя Зиновьева
Катя Зиновьева (Киев) 26 вересня 2012 00:00
-1

mivanukha 25 сентября 2012 23:37
Катєріна, шось ти взагалі не в формі. Пишеш аби що, відписуєш абияк. Про яке "не пались" може йти мова, якщо я тобі в очі можу сказати все, що про тебе думаю. Що і роблю зараз. А твої поради і лицемірні побажання "удачи", разом з тобою - це вершина примітивізму.

Желаю удачи, потому что такой бездарности, как ты она потребуется) потому займись делом, а не злость свою изливай. Я тебе ничего не собираюсь говорить ни в глаза, ни за спиной, потому что не думаю о тебе Well на этом всё, па-па!
.
mivanukha
mivanukha (Львов) 25 вересня 2012 23:59
-1

Гость 25 сентября 2012 23:53
Следующий негативный комментарий от очередного "гостя" наверное будет на английском. Тогда никто точно ни о чём не догадается.
 
Не вижу ничего плохого в статье. Мне понравилось, узнал для себя много нового!
Катєріна, снімай парік, я тєбя узналWell)) ололо
.
Гость
Гость 25 вересня 2012 23:53
+1
Следующий негативный комментарий от очередного "гостя" наверное будет на английском. Тогда никто точно ни о чём не догадается.
 
Не вижу ничего плохого в статье. Мне понравилось, узнал для себя много нового!
.
mivanukha
mivanukha (Львов) 25 вересня 2012 23:37
-1

Катєріна, шось ти взагалі не в формі. Пишеш аби що, відписуєш абияк. Про яке "не пались" може йти мова, якщо я тобі в очі можу сказати все, що про тебе думаю. Що і роблю зараз. А твої поради і лицемірні побажання "удачи", разом з тобою - це просто вершина примітивізму.
.
Катя Зиновьева
Катя Зиновьева (Киев) 25 вересня 2012 23:10
-1

И кто себя после этого троллит? Замечательное совпадение )) на тему паранойи советую тебе обратиться к врачу. Я рецептов не даю. В следующий раз так не пались, особенно с ЖЖ. Без него бы проканало) хотя мне равнодушно. Ноу тайм фор лузерс.
За твоими опусами, которые троллила вовсе не я, тут никто особо не скучает. Как упоминала раньше, ищи работу, а не страдай ерундой. Удачи!)
 

mivanukha 25 сентября 2012 22:19
Катя Зиновьева 25 сентября 2012 16:13
Гость 25 сентября 2012 00:37
Исходя из уровня автора, можно и не удивляться поставленному вопросу: реально или не реально. Копродукция, Зиновьева, уже давно реальность для Украины. А вы в этом плане настолько убого усведомлены, как и в вопросе "киножурналистики в Украине", которой по Вашему унылому замечанию НЕТ.

Well) обожаю такие комментарии. Какая фигура речи, какая сильная аргументация! Очень напоминает недавно уволенного сотрудника. Не обязательно читать мой ЖЖ и статьи, дорогой. Лучше ищите новую работу, не тратьте время на злость. Это низко.

Зіна, шо ж ти тролиш сама себе?))) Читати твій ЖЖ дійсно не обов'язково і статті теж. Корисного в них мало. А про "уволенного сотрудника" - це ти про кого?) Може про того, чию статтю ти тролила кілька тижнів назад під ім'ям Гость?) І згадувати про мене, при перших параноїдальних нападах не варто.) Твої малозмістовні опуси мабуть не подобаються не лише мені...)
.
mivanukha
mivanukha (Львов) 25 вересня 2012 22:19
-1

Катя Зиновьева 25 сентября 2012 16:13
Гость 25 сентября 2012 00:37
Исходя из уровня автора, можно и не удивляться поставленному вопросу: реально или не реально. Копродукция, Зиновьева, уже давно реальность для Украины. А вы в этом плане настолько убого усведомлены, как и в вопросе "киножурналистики в Украине", которой по Вашему унылому замечанию НЕТ.

Well) обожаю такие комментарии. Какая фигура речи, какая сильная аргументация! Очень напоминает недавно уволенного сотрудника. Не обязательно читать мой ЖЖ и статьи, дорогой. Лучше ищите новую работу, не тратьте время на злость. Это низко.

Зіна, шо ж ти тролиш сама себе?))) Читати твій ЖЖ дійсно не обов'язково і статті теж. Корисного в них мало. А про "уволенного сотрудника" - це ти про кого?) Може про того, чию статтю ти тролила кілька тижнів назад під ім'ям Гость?) І згадувати про мене, при перших параноїдальних нападах не варто.) Твої малозмістовні опуси мабуть не подобаються не лише мені...)
.

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3156
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3151
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3092
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3004