Фільм Уявні друзі 2024

Пост- "Оскар": Найкращі актори 2002-2012


Останні десять років в історії премії «Оскар» відзначились суттєвим поворотом в бік політкоректності. Не лише у фільмах, але й серед переможців і номінантів все більше з’являється чорношкірих акторів. Так само кіноакадемія суттєво намагається виходити на міжнародний рівень. Актори різних національностей не лише мають змогу потрапити в номінацію, але й отримати статуетку. Про головні тенденції акторських вподобань останніх десяти років далі.

2002

Це був рік першої і останньої появи Вуді Аллена на "Оскарі". Та не лише цим фактом запам'яталась 74-та церемонія. Незважаючи на те, що головним претендентом на перемогу був Расселл Кроу ("Ігри розуму"), статуетка за головну чоловічу роль відійшла до Дензела Вашингтона ("Тренувальний день"). Подейкували, що голоси були віддані не за Кроу через те, що він вилаявся на церемонії нагородження Британської кіноакадемії, яка визнала його роботу в "Іграх розуму" найкращою. Також актор був удостоєний "Золотого глобуса". Серед жінок була напружена конкуренція, адже на "Золотому глобусі" тріумфували Сісі Спейсек за роль матері, яка втрачає сина у драмі "В спальні" та Ніколь Кідман за мюзикл "Мулен руж". А ось Британська кіноакадемія найкращою актрисою назвала роботу Джуді Денч, яка зіграла письменницю Айріс Мердок. Та на "Оскарі" усі вони зазнали поразки і статуетку здобула Голлі Беррі ("Бал монстрів"), яка продовжила афроамериканський тріумф церемонії. Серед виконавців ролей другого плану меремогу здобули Дженніфер Коннеллі ("Ігри розуму") і Джим Бродбент ("Айріс" ).

2003

 Джуліанна Мур у вечір роздачі «Оскарів» була висунута двічі на «Оскар» за досить синонімічні ролі жінок середини минулого сторіччя (головна роль в «Далеко від раю» та другорядна в «Годинах»). Та у неї, як і у інших номінанток була серйозна конкурентка Ніколь Кідман, яка блискуче зіграла письменницю Вірджинію Вулф. Кідман була абсолютною фавориткою, адже по черзі підкорила усі нагороди, які передвіщають «Оскар». В результаті нагороду отримала саме вона. Якщо серед виконавець головних жіночих ролей все було зрозуміло одразу, то серед чоловіків інтрига збереглась до кінця. 12-ту і останню на сьогодні номінацію отримав Джек Ніколсон за дивовижну роль пенсіонера у фільмі "Про Шмідта". Компанія претендентів на "Оскар" серед акторів зібралась вибухова: лауреати "Оскару" різних років Майкл Кейн, Ніколас Кейдж і Деніел Дей-Льюїсс конкурували із маловідомим Едріаном Броуді, який чудово відіграв у "Піаністі" Романа Поланскі. До церемонії нагородження у активі Броуді була лише перемога на французькому "Сезарі", тоді як інші номінанти перемагали на "Золотому глобусі" і в Лондоні під час вручення призів BAFTA. Та незважаючи на об'єктивні фактори саме ім'я Едріана Броуді пролунало з вуст Голлі Беррі, яку він в пориві щастя і пристрасті розцілував на сцені отримуючи статуетку. В другорядних номінаціях перемогу святкували Кріс Купер («Адаптація») і Кетрін-Зета Джонс («Чикаго» ).

2004

Під час вручення нагороди за кращу чоловічу роль трапилась печально-курйозна ситуація. Коли Ніколь Кідман виголосила ім’я переможця, а ним став Шон Пенн («Таємнича ріка»), єдиним, хто відверто не радів за переможця був інший номінант Білл Мюррей («Труднощі перекладу»), який сидів із дуже пригніченим виглядом навіть не плескаючи тріумфаторові. І Пенн, і Мюррей справді мали рівні шанси на перемогу, адже кожен з них чудово відіграв. Впевненість у власній перемозі Мюррею додав його тріумф під час роздачі нагород BAFTA. Але кіноакадеміки обрали більш класичний типаж, який відобразив Шон Пенн. Серед актрис було досить мало дійсно видатних ролей, а тому тріумфаторкою була Шарліз Терон, яка спотворивши власну зовнішність реалістично зіграла біографічну роль серійної вбивці Ейлін Ворнос, яка носила прізвисько «Мадемуазель Смерть». Серед акторів другого плану академія відзначила прекрасні ролі Тіма Роббінса («Таємнича ріка») і Рене Зеллвегер («Холодна гора»).

2005

І знову серед претендентів на статуетку у категорії «краща чоловіча роль» два фаворита. Це Леонардо ДіКапріо, який прекрасно зіграв ексцентричного безумця у «Авіаторі», і Джеймі Фокс, який чудово зарекомендував себе у стрічці «Рей» про життя видатного музиканта Рея Чарльза. Передбачити перемогу одного із них було важко, адже не було зрозуміло як кіноакадемія оцінять полотно Мартіна Скорсезе висунуте на «Оскар» в 11-ти номінаціях. Та вечір приніс успіх саме Фоксу, який спочатку заспівав, а потім подякував генію Рея Чарльза. Серед жінок конкуренції майже не відчувалось, адже кіноакадемія любить Гіларі Свонк. Вдруге у кар’єрі вона здобула «Оскар». І втретє у кар’єрі не здобула “Оскар» видатна американська актриса Аннетт Бенінг, якій щастить завжди лише з номінаціями. У ролях другого плану відзначили давно заслуженого Моргана Фрімена («Крихітка на мільйон») і неперевершену Кейт Бланшетт , яка дивовижно перевтілилась у «Авіаторі» в легенду кіно Кетрін Гепберн.

2006

Церемонію нагородження кіноакадемії за 2005 рік часто називають «гей-Оскаром», адже серед номінантів на кращу чоловічу роль два актори, які грають представників секс-меншин: Хіт Леджер («Горбата гора») і Філіп Сеймур Хоффман («Капоте»). Також хороші шанси на перемогу були у Хоакіна Фенікса, який грав видатного американського музиканта Джонні Кеша («Заступити за межу»). Та любов кіноакадемії до нагородження біографічних портретів перемогла і перемогу святкував Хоффман, ідеально втіливший на екрані видатного американського письменника, автора «Сніданку у Тіффані», Трумена Капоте. Серед номінованих актрис також була «нетрадиційна» роль Фелісіті Хаффмен у фільмі «Трансамерика», яка грає чоловіка, що бажає повністю перевтілитись у жінку. За цю роль актриса отримала «Золотий глобус» і абсолютно реально претендувала на «Оскар». Та на фінішній прямій її випередила стрімка Різ Візерспун, яка довела у фільмі "Заступити за межу», що драматичний талант в наявності теж присутній. У другорядних ролях цьогоріч отримали пошану Рейчел Вайз («Відданий садівник») та Джорджа Клуні («Сіріана» ). Усі з акторів, які отримали статуетки були вперше номіновані.

2007

Серед акторів у номінантах не лише невезучий Леонардо ДіКапріо, але й найбільший невдаха усіх часів і народів, легендарний актор Пітер О’Тул, якого кіноакадемія у 8 раз висуває на премію та залишає ні з чим. Справа у тому, що ще у 2003 році члени академії вирішили вручити О’Тулу почесну статуетку, від якої він спочатку відмовлявся, але все-таки потім прийняв. Але все було справедливо, адже найкраще грав саме Форест Вітакер, який ідеально втілив складну роль політичного лідера в «Останньому королі Шотландії». Незважаючи на те, що Меріл Стріп продовжила бити власні рекорди у кількості номінацій, результативності їх втілення не відбулось, адже у неї була могутня конкурентка – Гелен Міррен із дивовижною чіткою грою у «Королеві». Також вже 5-ту безрезультативну номінацію отримує Кейт Вінслет за одну з найкращих власних ролей у фільмі «Як малі діти». Серед акторів другорядних ролей відзначили Алана Аркіна («Маленька місс Щастя» ) і Дженніфер Гадсон («Дівчата мрії»).

2008

Вперше з 1964 року усі переможці в акторських номінаціях були не американцями, а представниками інших національностей. Британський актор Деніел Дей-Льюїсс («Нафта») і француженка Маріон Котіяр («Життя в рожевому кольорі») тріумфували в категорії головних ролей. Іспанець Хав’єр Бардем (“Старим тут не місце») і британка Тильда Свінтон («Майкл Клейтон») перемогли як актори другого плану. І як виявилось статуетка Котіяр є лише третьою у акторів із неангломовних фільмів. Після Софі Лорен і Роберто Беніньї. Третю номінацію отримав Джонні Депп, але знову зазнав поразки. Серед акторів другого плану були номіновані 83-річний Гел Голбрук («В диких умовах») і 13-річна Сірша Ронан за «Спокуту».

2009

Після трагічної смерті Хіта Леджера, ще за рік до нагородження, велися розмови, що саме він може посмертно бути відзначений «Оскаром» за роль в «Темному лицарі». В результаті так і сталось: сумний зал і голлівудські зірки зі сльозами на очах вітали перемогу передчасно померлого Леджера. Фільм «Сумнів» був висунутий в чотирьох акторських номінаціях, але не отримав жодної нагороди. «Оскар» за головну чоловічу роль політкоректно віддали Шону Пенну за роль гея, хоча більше заслогував цієї нагороди дивовижний Міккі Рурк у фільмі «Рестлер». Нарешті кіноакадемія визнала старання Кейт Вінслет, яка з шостої спроби отримала нарешті статуетку за фільм «Читач». А в другорядній категорії перемогу святкувала Пенелопа Круз за яскраву появу у фільмі Вуді Аллена «Вікі, Крістіна, Барселона».

2010

З п’ятої спроби «Оскар» отримує легендарний актор Джефф Бріджес («Божевільне серце»), який вперше номінувався ще у 1972 році. Головними суперниками Бріджеса можна назвати Коліна Ферта («Самотній чоловік») і Джеремі Реннера («Повелитель бурі»). Серед актрис незважаючи на те, що цікавіше і якісніше зарекомендувала себе британська актриса Кері Малліган («Виховання почуттів») статуетку прогнозовано отримує Сандра Баллок за досить посередню гру в «Невидимій стороні». Серед акторів другого плану нагороди були роздані справедливіше. Вперше номіновані Мо’Нік («Скарб») і Крістоф Вальц («Безславні виродки») повертались додому переможцями.

2011

Після прем’єри «Чорного лебедя» на Венеціанському кінофестивалі Наталі Портман почала впевнено іти до свого «Оскара» змітаючи на шляху усі нагороди. Її головною конкуренткою за нагороду могла  бути хіба Аннетт Бенінг («Дітки в порядку»), але цю актрису вкотре залишили без нагороди. Серед чоловіків також був явний фаворит - Колін Ферт в історичній драмі «Король говорить!». Під час переможної промови актриса Мелісса Лео («Боєць») викрикнула слово «f*ck», а її колега – лауреат за роль другого плану Крістіан Бейл («Боєць») запевнив, що не буде лихословити.

2012

Несподівано після тривалої паузи знову відзначили гру Меріл Стріп («Залізна леді»), яка конкурувала із бездоганними акторськими роботами Віоли Девіс («Прислуга») і Мішель Вільямс («7 днів і ночей з Мерилін»). 6-та номінація для Гленн Клоуз за роль у фільмі «Таємничий Альберт Ноббс» не увінчалась перемогою. Французький актор Жан Дюжарден («Артист») з першої спроби підкорив Голлівуд залишивши без статуетки Бреда Пітта і Гері Олдмена. Серед акторів другого плану тріумфатори були прогнозовані: Октавія Спенсер за «Прислугу» і Крістофер Пламмер за «Початківців».

Максим Івануха

mivanukha 1 березня 2012


Avatar
Ім'я:
10 травня 2024
Гость
Гость 18 липня 2013 17:29
0
ч
.

популярні новини


Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший» Новий трейлер фільму «Тихе місце: День перший»

Нова глава культової франшизи розповідає про перші дні вторгнення інопланетних монстрів на Землю.

10 травня 2024 80
Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4» Другий трейлер мультфільму «Нікчемний я 4»

Посіпаки отримують суперздібності.

8 травня 2024 256
Найбільші касові провали 2023 року Найбільші касові провали 2023 року

Проєкти студії Disney зайняли чотири місця з п’яти.

3 травня 2024 608
Найприбутковіші фільми 2023 року Найприбутковіші фільми 2023 року

«Брати Супер Маріо в кіно» заробили більше, ніж «Барбі».

7 травня 2024 297
Дубляж сімейної пригоди «Уявні друзі»! Дубляж сімейної пригоди «Уявні друзі»!

Даша Квіткова і Назар Задніпровський подарували свої голоси героям фільму.

8 травня 2024 181