Фільм Уявні друзі 2024

Хіти із програм Венеції та Канн


Хіти із програм Венеції та Канн

4-й Київський тиждень критики оголосив основну програму

4-й «Київський тиждень критики» оголосив основну міжнародну програму – до неї увійшли фестивальні хіти із програм Венеції, Канн та Сан-Себастьяна.

Відкриє фестиваль нова робота данського режисера-співавтора маніфесту «Догма 95» – трагікомедія «Ще по одній» Томаса Вінтерберга. Головні ролі у стрічці виконали Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Ларс Ранте та Магнус Міллан – усі четверо були відзначені «Срібною мушлею» за найкращу чоловічу роль на міжнародному кінофестивалі у Сан-Себастьяні. Фільм також увійшов до офіційної програми цьогорічного Каннського кінофестивалю, яка через пандемію була представлена в рамках інших кінооглядів. В український прокат фільм виходить 5 листопада.

На Київському тижні критики покажуть і один з найголовніших фестивальних хітів року – драму «Земля кочівників», головну роль у якій виконала володарка премії «Оскар» Френсіс МакДорманд. Стрічка Хлої Чжао здобула «Золотого лева» Венеційського кінофестивалю та була визнана найкращим фільмом за результатами глядацького голосування на міжнародному кінофестивалі в Торонто – це традиційно робить фільм одним з фронтраннерів оскарівських перегонів.

З основної програми Берлінського кінофестивалю відібрано драму «Дні» метра тайванського кіно Цая Мінляня. У Берліні стрічка здобула особливу згадку премії Teddy за висвітлення ЛГБТ-теми в кіно. За задумом режисера фільм демонструється без перекладу та субтитрів.

У програмі Київського тижня критики буде представлений один з призерів цьогорічного кінофестивалю «Санденс» – драматичний трилер «Ширлі» режисерки Жозефін Декер. У його основу частково лягла біографія письменниці, авторки горорів Ширлі Джексон. У неї перевтілюється лауреатка премії «Золотий глобус» Елізабет Мосс, її чоловіка грає лауреат «Золотого глобуса» Майкл Стулбарг. Жозефін Декер, одна з зірок сучасного американського інді, була відзначена на «Санденсі» спеціальним призом журі за внесок у розвиток авторського кіно.

«Повільна машина» – режисерський дебют сценариста Пола Фелтена та оператора Джо Денардо, який можна вважати авторською подорожжю історією американського кіно та авангарду. Вперше «Повільна машина» була представлена у програмі Bright Future міжнародного Роттердамського кінофестивалю. Одну з ролей у стрічці виконала Хлоя Севіньї.

«Новий порядок» – нова робота призера Каннського кінофестивалю, мексиканського режисера Мішеля Франко. Фільм було відзначено Гран-прі журі – другою за важливістю премію Венеційського кінофестивалю.

У рамках фестивальної програми заплановано презентацію рейтингу 100 найкращих українських фільмів всіх часів, організованого Національним центром Олександра Довженка в співпраці зі Спілкою кінокритиків України. Також на глядачів чекає онлайн-дискусія «Нова реальність: кіно під час пандемії», до якої долучаться куратори Київського тижня критики та французькі куратори фестивальної програми «Фокус: Україна-Франція».

Як і всі покази Київського тижня критики, сеанси основної програми представлять критики-куратори фестивалю – після перегляду на глядачів чекає обговорення. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

З 13 жовтня розпочинається продаж квитків на сеанси фестивалю, а з 14 жовтня – бронювання безкоштовних квитків для власників абонементів. Наразі повні абонементи розпродано, у наявності – денні абонементи, які передбачають відвідування сеансів до 17:00 включно. Як і повні абонементи, вони дають змогу побачити всі 19 фільмів фестивальної програми. Вартість – 400 гривень, продаж відкрито на сайті фестивалю.

Програма Київського тижня критики складається з трьох секцій – міжнародної програми з актуальними стрічками з лайн-апів головних світових кінофестивалів, тематичної ретроспективи культової кінокласики «Дивні дні» (серед яких реставровані версії «2001: Космічна одіссея» та «Чужі серед нас»), а також київських прем’єр головних українських фільмів цього року в рамках програми «Фокус: Україна-Франція» – стрічок «Атлантида», «Погані дороги» та «Номери».

Київський тиждень критики – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. 4-й фестиваль пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня. На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною національною премією кінокритиків «КІНОКОЛО». Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Алексей Першко 13 жовтня 2020


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3156
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3151
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3092
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3004