Фільм Уявні друзі 2024

До Євро-2012: Футболісти в кіно


До Євро-2012: Футболісти в кіно

Гасати по футбольному полю чи дивувати театральні помости? А можливо і перше і друге. Адже попри кардинальну різницю між спортом і мистецтвом у них є безліч спільного. Глядачі, видовищність, інтрига. Для декотрих футболістів режисери відзняли стрічки, а інші самостійно йшли у кіно. Про тих хто запам’ятається не лише на футбольному полі, але й на великому екрані далі.

Колишній гравець збірної Франції і "Манчестер Юнайтед" Ерік Кантона тепер актор, адже його вроджена харизма і вибуховий характер чудово гармоніювала не лише на стадіоні, але й на великому екрані. Кантона під час футбольної кар'єри влаштовував мордобої з колегами по командах; був підданий дискваліфікації за небезпечний підкат; називав головного тренера збірної, Анрі Мішеля, "мішком лайна"; кидав у арбітрів власну футболку і м'яч. Та найвідомішим інцидентом пов'язаним із Кантона був епізод, коли на очах усього стадіону Ерік у стилі кунг-фу ногою вдарив вболівальника, який спровокував палкого француза. Після завершення футбольної кар'єри Ерік миттєво почав освоювати акторський хліб. Однією з перших ролей актора став Де Фуа у оскароносній "Єлизаветі" із Кейт Бланшетт в головній ролі. Але найвідомішою його стрічкою залишається життєствердна історія "В пошуках Еріка", де Кантона грає самого себе.

Ерік Кантона в "Єлизаветі" разом із Кейт Бланшетт

Другим за популярністю екс-футболістом, якому вдалося досягти значного успіху в кіно є Вінні Джонс. Як і Кантона він отримав скандальну славу забіяки на футбольному полі, через що отримав прізвисько «Костолом». Таку назву отримав і один з його дебютних фільмів. У кіно Вінні дебютував разом із Джейсоном Стетхемом у стрічці «Карти, гроші і два стволи». Пізніше Гай Річі запросив його і в наступний свій кримінальний хіт «Великий куш». Серед наступних зіркових ролей футболіста є поява в молодіжних комедіях «Євротур» і «Вона – чоловік». Нещодавно Вінні озвучував пса Фредді у третьому «Мадагаскарі».

Боббі Мур, Майкл Кейн і Сільвестр Сталлоне у "Перемозі"

Намагався отримати славу актора і видатний Пеле. Для короля футболу не існує жодних обмежень, адже його майстерність на трав'яних полях залишилась одним із найяскравіших епізодів футбольної історії. Із усіх численних появ на екранах світу у документальних і художніх фільмах, найвідомішою стрічкою Пеле як актора є гра у фільмі "Перемога" Джона Х'юстона. Фільм присвячений події яка увійшла в історію як "матч смерті". На екрані окрім реальних акторів Сільвестра Сталлоне і Майкла Кейна, разом із Пеле грають професійні футболісти. Серед них легенда англійського футболу Боббі Мур. До того ж бразильський геній відомий як сценарист. Його розповіді були двічі екранізовані.

Кустуріца і Марадона

Інший футбольний герой минулого, поведінка котрого на футбольному полі і поза ним лише нещодавно отримала кінематографічне втілення зветься Марадоною. Майстер сумбуру і балагану Емір Кустуріца створив документалку, яка повністю присвячену життю скандального футболіста. Там можна спостерігати чудове відтворення образу Марадони, а також абсолютно дружню атмосферу. Адже Кустуріца намагається показати власника «руки Бога» не зі сторони наглядача, а з середини розкрити його особистість і погляди на життя.

Переважна ж більшість футболістів осягнувши власну акторську профнепридатність з’являються у рекламних роликах, які часто знімають відомі режисери. Один з найпопулярніших діючих футболістів – Девід Бекхем, з’являється щоразу в іншій рекламі отримуючи незліченні гонорари поза футбольним полем. Після незначних появ у стрічках «Грай, як Бекхем» і трилогії «Гол!» футболіст зручно влаштувався у якості промоушену для будь-чого. Чи то "Adidas" чи "Giorgio Armani" Бекхем завжди стильний і доречний. Режисер «Клітки» Тарсем Сінгх свого часу розпочав знімати рекламу для відомих брендів. І його найвідомішим роликом є реклама «Pepsi» у стилі вестерн. Там головні ролі зіграли гравці мадридського «Реалу», а серед них Ікер Касільяс, Рауль і Бекхем. Таку ж рекламну популярність розділяє і португальський футболіст Кріштіану Роналду. Його можна побачити в рекламі брендів «Giorgio Armani», «Coca-Cola». До речі один з роликів за участю Кріштіану для компанії «Nike» відзняв колишній чоловік Мадонни і любитель футболу Гай Річі.

mivanukha 11 червня 2012


Avatar
Ім'я:
10 травня 2024

популярні статті


 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3130
Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3123
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3072
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 2981