Фільм Таро 2024

Найбільш українська Одеса


Найбільш українська Одеса
8-й Одеський МКФ представив програму
20 червня в Києві відбулася прес-конференція, на якій були представлені головні програми 8-го Одеського МКФ, запланованого на 14-22 липня 2017 року.
Авторитет Одеського фестивалю зростає рік від року, про що свідчать і цифри, і імена гостей, учасників і членів журі цього кінематографічного форуму. Цього року відбірникам фестивалю було запропоновано переглянути 911 фільмів з 81-ї країни світу, з яких і були відібрані 12 щасливчиків - стрічок, які поборються за головні призи фестивалю «Золотий Дюк». В головний конкурс увійшли фільми, які представлять кінематографії Китаю, України, Сербії, Австралії, Литви, Ізраїлю, Естонії, Франції, Бразилії, Грузії, Бельгії, Іспанії. Майбутній 8-й Одеський МКФ можна з усіма на те підставами вважати самим українським фестивалем: голова Держкіно України Філіп Іллєнко зазначив, що в конкурсах фестивалю будуть представлені 8 стрічок, створених за підтримки ввіреного йому Агентства. Нагадаємо також, що найважливішою складовою ОМКФ є конкурсна Національна програма, в яку в цьому увійшли 6 повнометражних і 17 короткометражних фільмів, а 2 повнометражні стрічки з їх числа одночасно будуть брати участь і в головному Міжнародному Конкурсі. Це стрічки Валентина Васяновича «Рівень чорного», який в цьому проекті виступив як сценарист, оператора і режисера, і «Січень-березень» Юрія Речинського, голосно заявив про себе стрічкою Sickfuckpeople.
У національну програму також увійшли стрічки Романа Бондарчука (він висувався України на здобуття «Оскара» з документальною стрічкою «Українські шерифи») Dixie land, «Стрімголов» (повнометражний дебют Марини Степанської), «Пріпутні» Аркадія Непиталюка (також дебют) і документальна стрічка Сергія Буковського «Головна роль», що вже став лауреатом «Золотої Дзиги». Оцінювати національний конкурс буде вкрай авторитетне журі у складі ірландського актора Ейдана Тернера, українського драматурга Наталії Ворожбит і відомого французького критика Шарля Тессона, який з 2011 року формує програму «Тиждень критики» Каннського фестивалю. Особливо відзначимо той факт, що в цьому році «ТАСкомбанк» - спонсор призів Національної програми - прийняв рішення про подвоєння грошової суми: тепер режисер кращого повнометражного фільму отримає 100 тисяч гривень, а автор кращого короткометражного фільму і найкращий актор або актриса - по 50 тисяч гривень.
Завершуючи українську тему згадаємо, що в головному конкурсі 8-го ОМКФ також братиме участь фільм «Іній» Шарунаса Бартаса, який пов'язаний з Україною найбезпосереднішим чином - його події розгортаються на Сході нашої країни в наші дні, а у виробництві стрічки брали безпосередню участь українські продюсери.
З «зіркових» гостей і учасників 8-го ОМКФ нагадаємо про польського режисера Агнешку Холланд, яка отримає почесного "Золотого Дюка» за внесок у світове мистецтво, фаворита Берлінале - німецького режисерора Крістіана Петцольда, який очолить Журі Міжнародної конкурсної програми, і Євгенія Гальперіна, відомого кінокомпозитора, який увійде в головне фестивальне журі.
Також традиційно на другий день роботи ОМКФ на відреставрованій Потьомкінських сходах пройде унікальна подія - показ одного з останніх німих фільмів в історії французького кіно - «Дамське щастя» Жюльєна Дювів'є в супроводі симфонічного оркестру і французької оперної співачки Софі Фурньє (меццо-сопрано).
Також своїх глядачів чекають цікаві програми «Ніжний вік» (організована Довженко-центром) і «Фестиваль фестивалів», яка представить найсвіжіші хіти світових кінофестивалів: «Слід звіра» Агнешки Холланд, «Про тіло і душу» Ілдіко Енеді, «Слава» Христини Грозєва , «Аритмія» Бориса Хлєбнікова та інші.
З огляду на все вищевикладене, не доводиться сумніватися, що одеситів і гостей міста чекають незабутні 10 липневих днів у компанії кіно світового класу.
Алексей Першко 20 червня 2017


Avatar
Ім'я:
19 травня 2024

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3654
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3432
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3367
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3300