Фільм Уявні друзі 2024

У Києві проходить ретроспектива фільмів Вінграновського


Новини: У Києві проходить ретроспектива фільмів Вінграновського

Глядачі побачать чотири стрічки знаменитого учня Олександра Довженка.


У столичному кінотеатрі «Мегаплекс» стартував культурний проект «Місяць Миколи Вінграновського», в рамках якого проходить безкоштовний ретроспективний показ фільмів видатного українського режисера та актора.

Протягом місяця шанувальники творчості Вінграновського зможуть побачити чотири кінострічки, що розкривають багатогранність таланту учня Олександра Довженка. Глядачам покажуть психологічну драму «Берег надії», картини про війну «Климко» і «Повість полум'яних літ», а також гостросюжетну драму «Тихі береги».

10 квітня глядачі вже побачили першу самостійну режисерську роботу Вінграновського «Берег надії» (1967), в якому знялися сам режисер, Юрій Леонідов, Борис Бобиків, Володимир Зельдін, Аусма кантану, Афанасій Кочетков. Дія фільму відбувається на одному з островів у Тихому океані, де проводяться випробування водневої бомби. Від променевої хвороби помирає група місцевих жителів-рибалок. Винахідник бомби, американський учений Томас Шервуд, отримавши велику дозу випромінювання, починає сповідувати теорію «спокутування провини через власне страждання». Однак наближення смерті змушує його по-іншому поглянути на світ.

17 квітня покажуть фільм «Климко» (1983). У ролях: Микола Вінграновський, Борис Андрєєв, Сергій Лук'янов, Василь Меркур'єв, Світлана Жгун, Михайло Майоров, Зінаїда Кирієнко та інші. Саме за цю роботу Вінграновський був удостоєний Державної премії імені Т.Г.Шевченка. За мотивами однойменного твору Григора Тютюнника постановник сам написав сценарій до фільму. «Климко» - це біографічна драма про сільського хлопця, який, провівши батька на фронт, стикається з тяготами війни. В окупованому селі він переживає голод, поранення, самотність, але не втрачає присутності духу. Після звільнення села радянськими військами юнак вступає в ремісниче училище і разом з новими друзями починає працювати на перемогу ...Тривалість фільму: 70 хв.

24 квітня стартує стрічка «Повість полум'яних літ» (1961). Режисер: Юлія Солнцева. У ролях: Микола Вінграновський, Борис Андрєєв, Сергій Лук'янов, Василь Меркур'єв, Світлана Жгун, Михайло Майоров, Зінаїда Кирієнко та інші. «Повість полум'яних літ» - перший радянський ігровий широкоформатний фільм, головна роль в якому принесла молодому Вінграновському всесоюзне визнання. Фільм за сценарієм Олександра Довженка, знятий його дружиною, Юлією Солнцевою, був відзначений преміями міжнародних кінофестивалів у Каннах, Лондоні та Лос-Анджелесі. Головний герой картини, колгоспник Іван Орлюк, з початком війни йде в солдати. З автоматом в руках він проходить довгий шлях від дніпровських берегів до Берліна. Після перемоги головний герой повертається додому, де стикається з новими труднощами. Тривалість фільму: 101 хв.

У заключний день, 30 квітня, буде продемонстрована кінокартина «Тихі береги» (1972). У ролях: Юрій Мажуга, Наталія Наум, Вікторія Смоленська, Борис Щербаков, Олександр Плотніков, Микола Сектименко, Федір Панасенко та інші. «Тихі береги» - кульмінація творчості Вінграновського 60-70-х років. Після виходу картини режисер залишає кінематограф на 10 років. Сюжет фільму розгортається навколо вбивства інспектора рибнагляду. У ході розслідування співробітник правоохоронних органів виходить на слід браконьєрського угруповання, яка має серйозні причини для вчинення куди більш великих злочинів, ніж незаконне вбивство тварин. Тривалість фільму: 83 хв.

Нагадаємо, що Микола Вінграновський (1936-2004) - відомий український поет, прозаїк, кіноактор, кінорежисер, сценарист, громадський діяч. Навчався у Всесоюзному державному інституті кінематографії (1955-1962, майстерня А. П. Довженко і М. Е. Чіаурелі). Закінчивши режисерський факультет ВДІКу, повернувся до Києва і почав працювати на кіностудії ім. Олександра Довженка в якості режисера, актора і кіносценариста. Вінграновський - режисер 5 художніх і 8 документальних кінострічок.

Разом з Л. Костенко, Б. Олійником, І. Драчем, В. Симоненко, В. Стусом, Г. Тютюнником та ін. належав до легендарного руху поетів-шістдесятників. Найвідоміші поетичні збірки: «Атомні прелюдії», «Сто поезій», для дітей - «Мак», «Андрійко-говорійко». Вінграновський був першим президентом українського відділення міжнародного ПЕН-клубу. Лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка. 

Sushchenko 12 квітня 2013


Avatar
Ім'я:
7 травня 2024

популярні новини


Бокс-офіс США. Відкриття сезону блокбастерів Бокс-офіс США. Відкриття сезону блокбастерів

«Каскадер» очолив прокат, але показав посередні результати.

6 травня 2024 204
Найбільші касові провали 2023 року Найбільші касові провали 2023 року

Проєкти студії Disney зайняли чотири місця з п’яти.

3 травня 2024 448
Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха» Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха»

Кожен заслуговує на щасливий кінець.

23 квітня 2024 679
Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс

Актриса може зіграти в екранізації «Евенджеліни» Роба Лайфелда, творця «Дедпула».

1 травня 2024 452
Найприбутковіші фільми 2023 року Найприбутковіші фільми 2023 року

«Брати Супер Маріо в кіно» заробили більше, ніж «Барбі».

7 травня 2024 16