Фільм Ґарфілд у кіно 2024

«Золотий глобус»: історія і факти


Новини: «Золотий глобус»: історія і факти

Нагороди Голлівудської асоціації іноземної преси (Hollywood Foreign Press Association, або просто HFPA), більш відомі як «Золотий глобус» завжди отримують ті, кого чекає «Оскар», або ж навпаки ті, кого не бажають образити відсутністю «позолоченого чоловіка». За свою тривалу 69-ти річну історію перша в кінематографічному році премія стала невід'ємною частиною не лише американського, але й світового кіножиття.

Перший раз на початку 1944 р. асоціація преси роздавала зовсім не «глобуси», а звичайні сувої. Номінантів не оголошували за їх відсутністю, а переможцями стали представники лише трьох кінокартин: «Пісня Бернадетт», «За ким подзвін», «Дозор на Рейні». Наступного року був оголошений конкурс серед членів асоціації, аби знайти дизайн для статуетки, який би найкраще відобразив мету діяльності організації. Президент HFCA (тодішня назва) у 1945-46 рр. Марина Кістернас представила власну ідею золотої земної кулі оточеної смужкою кіноплівки і поставленої на постамент. У 1950 р. серед учасників HFCA відбувся розкол на Голлівудську асоціацію зарубіжних кореспондентів і Асоціацію іноземної преси Голлівуду, який можна співвіднести із жартом у знаменитій кіносатирі «Життя Браяна по Монті Пайтону»:

- Ми ж Іудейський народний фронт.

- Так??? А я думав, що ми Народний фронт Іудеї...

Певний час організації існували пліч-о-пліч, та у 1955 р. журналісти все ж об'єднались у організацію Hollywood Foreign Press Association, що й існує до сьогодні.

1960: Мерилін Монро за "В джазі тільки дівчата"

Тепер "Золотий глобус" вручають у 25-ти номінаціях, серед яких 14 дістаються кінематографістам, а 11 телевізійникам. У 1951 р. HFPA вирішила розділити номінантів за кращий фільм, актор і актриса по категоріям: драма і комедія/мюзикл, аби жоден із жанрів не був упереджено проігнорований. З 1955 р. «глобуси» почали отримувати творці телевізійних шоу. Серед відомих українцям телесеріалів, в різні роки переможцями ставали «Коломбо», «Династія», «Вона написала вбивство», «Твін Пікс», «Секретні матеріали», «Клан Сопрано», «Секс у великому місті», «Загублені», «Анатомія Грей» і ін.

Щороку члени HFPA опитують понад 400 акторів, режисерів, сценаристів і продюсерів. Учасники асоціації, а це представники ЗМІ близько 55 країн із читацькою аудиторією у більше ніж 250 млн. людей, переглядають близько 300 фільмів, відвідують різноманітні кінофестивалі. Україну в організації представляє лише один учасник, знаменитий кінооглядач «Голосу Америки» Сергій Рахлін.

1985: Фей Данавей за "Острів Елліс"

Але найголовнішу історію «Золотого глобуса» складають його переможці. Серед українського кіно тріумфаторів цієї нагороди немає, а ось радянським кінематографістам пощастило отримати «глобус» лише одного разу: за епічну стрічку Сергія Бондарчука «Війна і мир». В різні роки номінувались такі чудові стрічки як «Балада про солдата» Григорія Чухрая, «Покаяння» Тенгіза Абуладзе, «Таксі-блюз» Павла Лунгіна.

Серед акторів рекордні сім нагород («Крамер проти Крамера», «Жінка французького лейтенанта», «Вибір Софі», «Адаптація», «Ангели в Америці», «Диявол носить Prada», «Юлія і Джулія») має легендарна Меріл Стріп (рекордні 26 номінацій). Серед чоловіків найбільшу кількість номінацій має Джек Леммон – 22. З них результативними були 4 («В джазі тільки дівчата», «Квартира», «Аванті!», «Пожнеш буревій»). Актори Джек Ніколсон (17 номінацій), Анджела Ленсбері (15 номінацій) і Алан Алда (16 номінацій) мають по 6 статуеток. Актриса Розалінд Рассел із п’яти спроб отримала п’ять «глобусів», і залишилась в історії лише номінанткою на «Оскар». Серед переможців «Золотого глобуса» є і такі, що отримували по дві статуетки в один рік. Розпочала цю традицію Сігурні Вівер, яку відзначили у 1987 році як найкращу актрису («Горили в тумані») і актрису другого плану («Ділова жінка»). Повторили золотий дубль Джоан Плаврайт (1993), Гелен Міррен (2007) і Кейт Вінслет (2009).

1997: Мадонна за "Евіта"

Серед фільмів рекордсменом по кількості номінацій є стрічка Роберта Олтмена «Нешвілл» висунута у 9-ти категоріях, з яких акторськими були 5(!). Але зрештою картина отримала лиш одного «глобуса» за пісню. Наступними рекордсменами (8 номінацій) є класичні фільми «Кабаре» (3 нагороди), «Багсі» (1 нагорода) і «Титанік» (4 нагороди).

69-та щорічна церемонія нагород «Золотий глобус» відбудеться сьогодні 15 січня у Беверлі Гіллс.

mivanukha 15 січня 2012


Avatar
Ім'я:
22 травня 2024

популярні новини


Трейлер мелодрами «Покинь, якщо кохаєш» Трейлер мелодрами «Покинь, якщо кохаєш»

Екранізація літературного бестселера Колін Гувер на великих екранах!

22 травня 2024 138
Український трейлер стрічки «Гамбіт королеви» Український трейлер стрічки «Гамбіт королеви»

Алісія Вікандер і Джуд Лоу в історичній драмі Каріма Айнуза.

21 травня 2024 177
Трейлер фільму «Wicked: Чародійка» Трейлер фільму «Wicked: Чародійка»

Цієї осені одна із найулюбленіших історій оживе у захопливій та величній кінопригоді!

21 травня 2024 194
Трейлер дилогії «Горизонт: Американська сага» Трейлер дилогії «Горизонт: Американська сага»

Масштабний історичний епік від оскароносного режисера Кевіна Костнера.

18 травня 2024 362
Бокс-офіс США. «Уявні друзі» перші Бокс-офіс США. «Уявні друзі» перші

Фільм з Раян Рейнольдсом продемонстрував непоганий результат.

20 травня 2024 300