Непрості відносини

Рецензія на фільм: Уна
Фільм Уна

У 13 років у дівчинки Уни відбувся роман зі значно старшим за неї чоловіком на ім’я Рей. Останній в результаті був звинувачений в розбещенні неповнолітньої і, відсидівши термін у в’язниці, змінив ім’я, роботу, місце проживання і одружився, забувши про минуле. Але Уна так і не змогла забути про все. Вже будучи дорослою, вона випадково дізнається, де тепер працює Рей і вирушає до колишнього коханця, щоби розібратися у відносинах і почуттях…

Фільм «Уна» є екранізацією п’єси «Чорний дрізд» шотландського письменника Девіда Гарроуера (він же є сценаристом екранізації), сюжет якої був навіяний реальними історіями. Безумовно, обрана у фільмі та п’єсі тематика вкрай непроста, а кожний, хто береться її розкривати може підпасти під критику в питаннях моралі. Чи може в подібних відносинах бути справжня любов, чи тут мають місце лише банальні збочення? І як жити далі тим людям, які пройшли через подібне?

Видно, що австралійському режисеру-дебютанту Бенедикту Ендрюсу випала вкрай непроста кінопостановка, яка ще й ускладнилась відсутністю досвіду. В результаті вийшла в цілому непогана мелодрама, де найгостріші «кути» постарались змазати. Однак і глибини історії явно бракує. Сильні сцени фільму (більшість з яких відбуваються на складі, де працює Рей) і непогані діалоги, в яких присутні серйозні теми для обговорення, контрастують з тягучістю оповіді та відчуттям затягненого хронометражу. Візуально фільм виглядає непогано, без претензії на щось більше.

Дуже витягує фільм виконавиця головної ролі Руні Мара, яка вже вкотре довела свій високий акторський професіоналізм: прекрасно передані емоції, виразна акторська гра – актриса явно не покладається лише на свою красу, і дійсно показує переживання людини, а не тумбочки. В принципі після «Дівчини з тату дракона» (2011) іншого від неї і не очікуєш. На її фоні явно програє Бен Мендельсон – актор зіграв непогано, але його персонажеві бракує достовірності, не видно, щоби Рей по-справжньому переживав через те, що було в його житті. Про інших акторів багато не скажеш, крім того, що у фільмі мелькнув Тобайас Манзіс, відомий завдяки серіалу «Гра престолів».

В цілому, фільм «Уна» вийшов непоганим, але доволі прохідним мелодраматичним фільмом, де піднімаються досить серйозні теми, які все ж не були достатньо уміло розкриті.

0
Зорян 23 вересня 2018