Фільм Уявні друзі 2024

"Молодість-42": Пізня криза середнього віку


Кажуть, молодість - це порок, який швидко минає. Що ж, цю тезу може легко підтвердити кінофестиваль «Молодість», який вже 42 раз пройшов у Києві і ознайомив глядачів з останніми тенденціями арт-хауса в Європі і навіть за її межами.

За тиждень, в перебігу якого «Молодість» встигла показати кілька конкурсних і позаконкурсних програм, перед міжнародним журі стояло непросте завдання вибрати кращі картини. Завдання ускладнювалася ще тим, що деякі представники журі або зовсім не бачили деяких стрічок, або ж за торішнім наприклад дивилися їх вдома, як Оксана Забужко. Якщо главу журі Золтана Камондо можна було побачити в культурному центрі «Київ» (за сумісництвом - фестивальний центр) практично щодня, то та ж Наталя Сумська була там не дуже частою гостею.

Тим не менш, кращим фільмом журі визначило роботу грецького режисера Бабіса Макрідіс "L" про 50-річного нарколептика, який живе в своїй машині. Картина принесла Макрідісу «Золотого скіфського оленя» і 10 тисяч доларів. 2500 доларів отримав фільм «Жени бабло», переможець повнометражного міжнародного конкурсу. Також картину відзначили спеціальною нагородою. Глядачі розсудили по-своєму і віддали свої симпатії американському інді-фільму «Таємна сльоза», нагородивши його камерою Canon EOS 60D. Кращим українським фільмом у національному конкурсі журі на чолі з Владиславом Ряшиним став «День незалежності».

Тепер, коли формальностей дотримано, можна поговорити і про сам кінофестиваль. І варто визнати досить неприємний факт - «Молодість» в самому неологічного сенсі цього слова «загинається». А якщо екзит-поли не брешуть і Ющенко дійсно набрав на виборі трохи більше 1%, то варто побоюватися, що в наступному році «Молодість» буде виглядати ще більш убогою і сумною.

Справа не в тому, що найіменитішим закордонним гостем у цьому році став Лео Каракс з фільмом, показаним ще 4 місяці тому в Каннах. На відкритті «Молодості» почесний приз вручали фотографії Каракса, який прибув трьома днями пізніше, кумедний епізод. Погодьтеся, прем'єра «Святих моторів» в Україні виглядала б куди ефектніше, супроводжуй режисера Кайлі Міноуг або хоча б Єва Мендес. Та чи якби режисер просто очолив міжнародне журі. І не в тому справа, що «Молодість» перетворюється на російський фестиваль, тому що російських режисерів / акторів привезти куди дешевше, ніж європейських чи тим більше північноамериканських. І навіть не в тому, що програма з кожним роком деградує, а кіно стає все менш і менш глядацьким (наскільки воно взагалі може бути на МКФ).

Ймовірно, всьому виною люди. Універсальний засіб - звинувачувати людей, безлику масу, до якої ніхто себе ніколи не захоче зарахувати. Але саме вони, ці люди, винуваті. Цим людям цікавіше встановлювати банери політичних видань з гаслами за опозицію на кінофестивалі, ніж встановити на тих же місцях хоча б інсталяції торішньої виставки Тарковського. Цим людям цікавіше пару годин посидіти на відкритті в Опері, куди містяться далеко не всі гості, не те, що журналісти. Їм куди важливіше вкласти в подію мінімальну кількість грошей, але померехтіти обличчям в фоторепортажах.

Виходячи з малого - на «Молодості» кожний член оргкомітету працює за п'ятьох, тому що на цих п'ятьох коштів немає. І в цьому криється ще один великий цинізм - кіно не потрібно не тільки «почесним президентам», але й нікому з української еліти в принципі.

Втім, той самий Одеський кінофестиваль три роки до ряду впевнено протримався на плаву, залучаючи всі можливі засоби, показуючи досить непогану програму, запрошуючи по-справжньому цікавих зірок. «Молодість» і ОМКФ - ніби два паралельні світи. Так, у них від початку були різні статуси: «Молодість» завжди славилася конкретно студентським, практично хіпстерським треш-фестивалем, в той час як ОМКФ закріпив за собою славу більш респектабельного кіноогляду.

Насправді, просто сумно-журливо і за кіно, і за Україну. Справжній потенціал «Молодості» великий, адже сам фестиваль регламентує погоню за молодими кіноталантами, а їх у світі ой як немало. Хотілося б вірити, що в цьому році апетит до фінансування такого кінофоруму перебили вибори, але схоже, що пора міняти почесного президента і просто екс-президента на особу неполітичну, але щедру, щиро зацікавлену в процвітанні «Молодості» і українського кінематографу. 

Катя Зиновьева 29 жовтня 2012


Avatar
Ім'я:
10 травня 2024

популярні статті


 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3133
Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3129
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3075
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 2984