Фільм Уявні друзі 2024

У "Києві" покажуть фільми Збігнєва Цибульського


Новини: У

«У фільмах «Покоління», «Потяг», «Сальто» Збігнєв Цибульський стрибав з поїзда, а на цей останній не встиг».



З 21 по 24 березня в столичному «Кінотеатрі "Київ"» пройде ретроспектива фільмів польського актора Збігнєва Цибульського.

Його називали польським Джеймсом Діном. З початку своєї творчої кар'єри і до загибелі в 1967 році Збігнєв Цибульський багаторазово з'являвся на екрані. Але побачити в ньому уособлення часу змогла лише одна - єдина стрічка - «Попіл і алмаз» Анджея Вайди. І фільм, і роль Цибульського в ній, сам режисер виділив з усієї своєї творчості. В одному з інтерв'ю Анджей Вайда сказав: «Коли я розмірковую над тим, що дали мої фільми людям, з упевненістю можу сказати лише одне - окуляри Збишека Цибульського».

Про Цибульського пишуть, що «актор ненавидів рутину театральних репетицій, був ворогом всякої стабільності, йому ніколи не сиділося вдома - він завжди линув кудись в таксі, на поїздах, але ніколи не сідав за кермо спортивного «Вольво», який придбав на гонорар за роботу в шведському фільмі «Любити». «Вольво» був для Цибульського занадто респектабельним. Він і загинув на ходу - впав з підніжки вагона потяга». Польська преса писала після загибелі актора: «У фільмах «Покоління», «Потяг», «Сальто» Збігнєв Цибульський стрибав з потяга, а на цей останній не встиг».

З 1969 року в Польщі заснована Премія імені Збишека Цибульського. Премією нагороджують молодих акторів, які відрізняються видатною індивідуальністю. 2008 року польський Кінофонд видав книгу «Бути як Цибульський?», присвячена Лауреатам Премії.

Ретроспектива «Збігнєв Цибульський: Встигнути на потяг» являє собою п'ять фільмів, які демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Нижче перелік фільмів:

21 березня 18:30 

«Потяг» (у прокаті - «Загадковий пасажир»)

Психологічна драма

Польща, 1959, 94 хв.

Режисер: Єжи Кавалерович

Ролі виконують: Люцина Вінницька, Леон Немчик, Тереза ​​Шмігелювна, Збігнєв Цибульський, Хелена Домбровська, Ігнаци Маховський, Роланд Гловацький, Олександр Севрук, Зигмунт Зінтель, Тадеуш Гвяздовський

Дивна людина їде в поїзді вздовж узбережжя Балтійського моря. Здається, що цей пасажир від когось тікає. В одному купе з ним їде чарівна блондинка, яку переслідує хлопець. Незабаром по вагонах розповзаються чутки, що один із пасажирів - вбивця. Хто ж він?

22 березня 18:30

«Попіл і алмаз»

Історична драма

Польща, 1958, 110 хв.

Режисер: Анджей Вайда

Ролі виконують: Збігнев Цибульський, Єва Кшіжевска, Вацлав Застшежіньській, Адам Павліковський, Богуміл кобель, Халіна Квятковська, Барбара Краффтувна

Події фільму розгортаються протягом одного дня - 8 травня 1945 року - останнього дня війни і першого дня миру. Молодий воїн Армії Крайової Мачей Хелміцький отримує наказ вбити комуніста Щуку. Трагічний збіг обставин призводить до загибелі непричетних до справи осіб. Мачей розуміє, що перетворився на звичайного вбивцю. Він більше не вірить своїм командирам. Хлопець мріє про кохання і спокій, але йому не вдається «повернутися з війни». Зброя як би є його фізичною складовою. Він таки виконує наказ, хоча смерть вбитого ним літнього чоловіка не має ніякого сенсу. Мачек не знаходить себе у мирний час.

23 березня 17:00

«До побачення, до завтра»

мелодрама

Польща, 1960, 80 хв.

Режисер: Януш Моргенштерн

Сценарій: Збігнєв Цибульський, Богуміл кобель, Вільгельм Мах

Ролі виконують: Збігнев Цибульський, Тереса Тушинський, Гражина Мушинська, Барбара Барановська, Влодзімеж Білицький  

Режисерський дебют Януша Моргенштерна. Тло подій фільму відображає період з життя Збігнєва Цибульського - співорганізатора, режисера і актора відомого гданського студентського кабаре Бім-бом. Автентичний також образ Маргарити, дочки французького консула, яка проводила в Польщі тільки канікули і свята. В просту романтичну пригоду автори фільму вплели сцени, зняті в справжніх гданських студентських клубах, намагаючись таким чином зберегти неповторне явище, яким були кабаре в другій половині 50-х років.

У 2011 році фільм був номінований на премію «Золота качка» як найкращий фільм про любов і акторське виконання Збігнєва Цибульського і Тереси Тушинской.

24 березня 17:00

«Пам'яті Збігнєва Цибульського»

документальний фільм

Україна, 2008 р., 13 хв.

Автор сценарію і режисер - Ірина Романченко

Коротка розповідь про творче життя і яскравий внутрішній світ актора, побудований на фрагментах його щоденників, роздумів, спогадів його друзів і колег ...

«Збишек»

чорно-білий, документальний фільм

Польща, 1969, 70 хв.

Режисер - Ян Лясковський  

Фільм присвячений видатному акторові Збігнєву Цибульський, який трагічно пішов. Монтаж фрагментів фільмів з його участю поєднується зі своєрідною біографією створеного актором образу, який став справжнім символом "трагічного покоління" військової молоді ...

Sushchenko 21 березня 2013


Avatar
Ім'я:
7 травня 2024

популярні новини


Бокс-офіс США. Відкриття сезону блокбастерів Бокс-офіс США. Відкриття сезону блокбастерів

«Каскадер» очолив прокат, але показав посередні результати.

6 травня 2024 204
Найприбутковіші фільми 2023 року Найприбутковіші фільми 2023 року

«Брати Супер Маріо в кіно» заробили більше, ніж «Барбі».

7 травня 2024 31
Найбільші касові провали 2023 року Найбільші касові провали 2023 року

Проєкти студії Disney зайняли чотири місця з п’яти.

3 травня 2024 449
Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха» Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха»

Кожен заслуговує на щасливий кінець.

23 квітня 2024 679
Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс Марґо Роббі знайшла для себе новий комікс

Актриса може зіграти в екранізації «Евенджеліни» Роба Лайфелда, творця «Дедпула».

1 травня 2024 452