Півтори години справжнього життя

Рецензия на фильм: Список последних желаний
Фильм Список последних желаний

Як відреагує і що буде робити людина, яка дізналась, що їй залишилося жити від сили один рік? Більшість швидше за все будуть шоковані, а ось як проведуть решту життя – тут все залежить від конкретної людини: хтось впаде в депресію й ізолює себе від світу, а хтось здійснить ті речі, які не наважувався здійснити усе життя, наприклад, вирушить в навколосвітню подорож. Саме до другого варіанту схилилися герої фільму «The Bucket list».

Двом літнім людям, небагатому чорношкірому трудязі та сім’янину Картеру Чемберзу та заможному і впливовому скнарі Едварду Коулу, ставлять страшний діагноз – рак. За збігом обставин, обоє опинилися в одній палаті і разом дізналися про те, що обом залишилося жити не більше року. Знайомство і спільна проблема викликає у головних героїв бажання вирушити в навколосвітню подорож, паралельно склавши і реалізувавши список бажань, про які вони завжди мріяли. А заодно герої переглядають деякі свої погляди…

Фільм «The Bucket list», назва якого була правильно перекладена як «Список останніх бажань» або суто літературно «Поки не склеїв ласти» можна назвати ідейним «братом» німецького фільму «Knockin' on Heaven's Door». І там, і там раніше незнайомі сусіди по лікарняній палаті дізнаються про хворобу і про те, що їм залишилося жити недовго, тому наважуються на найбільшу подорож у своєму житті. Але якщо другий фільм за жанром тяжіє до кримінальної комедії, то «Список…» - більш житейська історія про бажання двох людей жити на повну (в розумних межах, ясне діло).

Історія, яка розказана у фільмі вийшла по-своєму захоплюючою – стежити за тим, як двоє старих з різних верств населення і поглядів знаходять спільну мову і допомагають один одному розібратися у своїх проблемах дуже цікаво. І це при тому, що фільм не є драмою. Звичайно, кілька сумних сцен у фільмі присутні, але більшу частину часу фільм насичений яскравим гумором, місцями «чорним». Головні герої вирушають до Індії, Непалу, Єгипту, ганяють на спортивних машинах… І все це доповнюється смішними коментарями або розмовами на філософські теми.

Акторський дует Моргана Фрімена в ролі Картера Чемберза та Джека Ніколсона в ролі Едварда Коула – ще одна причина переглянути фільм. Обоє акторів вже зі славою і акторським досвідом, тому у «Списку…» відіграли на всі сто. Фрімен зобразив мудрого і серйозного добряка, тоді як Ніколсон більше схожий на іронічного циніка, в тім також не позбавленого доброти. З акторів ще хочеться відзначити Шона Хейса в ролі Коулового помічника, який практично всю подорож супроводжує головних героїв і, схоже, його персонаж має символічну роль провідника в інший світ.

Технічно фільм вийшов також непоганим – красива картинка і нормальна операторська робота. Єдине, до чого можна прикопатися, так це до пейзажів єгипетських пірамід та індійського Тадж Махала, які виглядають дуже «комп’ютерними».

Цікаво, що критики рознесли «Список…» в пух і прах, тоді як глядачі високо оцінили даний фільм і занесли йому непогану касу.

В цілому «Список останніх бажань» - дуже хороший фільм. Швидше за все більшості людей він не змінить життя і не змусить вирватися зі щоденної нудної суєти, але півтори години радості точно подарує.

0