Фільм Уявні друзі 2024

Перетворення

Рецензия на фильм: Цоци
Фильм Цоци

Цоці (ім’я перекладається як «злодій») – молодий чорношкірий хлопчина, який живе в нетрях на околиці Йоганнесбурга. Ще в дитинстві він втік з дому, виріс на вулиці, займався грабунками і став безжальним бандитом. Але одного разу під час спонтанного угону машини, Цоці випадково викрадає немовля, яке в той час спало на задньому сидінні. У безжалісному злочинцеві щось перемкнуло, і, виявивши дитину, він не залишив її на вулиці й взявся доглядати. Це поступово перетворює Цоці з жорстокого бандита у добру людину…

Однозначно, південноафриканський фільм «Цоці» 2005 року вийшов дуже хорошим і цілком справедливо отримав Оскара в номінації «кращий фільм іноземною мовою». Перед глядачем розкривається цікава і чуттєва історія людини, яка була на шляху до повного падіння, але змінилась. В режисерському кріслі – Гевін Худ, який пізніше зніматиме «Гру Ендера» (2013) та «Всевидюче око» (2015). Сам режисер народився і виріс в Йоганнесбурзі, тому історії тамтешніх малозабезпечених сімей та бандитських угруповань йому знайомі.

Не в останню чергу фільм вийшов чудовим завдяки акторській грі. Відомих на увесь світ акторів у кадрі немає, але грають вони переконливо і природньо. Особливо виділяється головний герой, який на початку фільму є беземоційним покидьком, якого не хвилюють його вчинки, і абсолютно по-іншому виглядає в кінці, коли стає видно, що персонаж розкаявся і став нормальною людиною. Що би було, якби герой не змінився показано на прикладі одного з його «братків», якого Цоці змушений вбити власноруч. Інші персонажі також цікаві і колоритні – запам’ятовуються друг-дурник головного героя на ім’я Бостон та сусідка Міріам, турботлива матір, яка допомагає Цоці з годуванням немовляти.

Фільм вийшов досить атмосферним. Персонажі говорять місцевими африканськими мовами і лише зрідка можна почути англійську, а в музичному супроводі присутні африканські етнічні мелодії. Персонажі говорять не так вже й багато, але діалоги у фільмі прописані дуже добре і їх цікаво слухати. Візуально фільм знятий також пристойно – видно характері для місця дії «теплі» тони, а оператор вибрав правильні плани нетрів та міських кварталів, періодично додаючи до жанру драми, в якому знятий фільм, нотки неонуару.

Єдине, що може викликати невдоволення у глядача – це відкритий фінал, який обривається на найцікавішому місці. Бракує якоїсь післямови або логічної завершеності. Хоча в інтернеті можна знайти два альтернативні закінчення фільму (трагічне і відносно щасливе), які виглядають ще гірше і по яких видно, що режисер сам не знав, як краще закінчити фільм. Тому рішення зробити фінал відкритим – мабуть, найправильніше.

В цілому, фільм «Цоці» - дуже хороший драматичний фільм з цікавою і душевною історією та чудовою грою акторів. Рекомендується для перегляду.

0
Оператор007 15 сентября 2018