Фільм Уявні друзі 2024

Американський Шерлок Холмс? "Елементарно", Ватсон!


Американський Шерлок Холмс?

Якби можна було вручати «Оскар» літературним персонажам, то безсумнівно його давно отримав би Шерлок Холмс. Можливо, просто почесний «Оскар», але від цього не менш цінний. За всю історію кінематографа було знято більше 70 повнометражних постановок про британського сищика. І ось в наші дні - Шерлок Холмс досі живий, відновивши самостійне, доросле життя ще й на телебаченні.

Наприкінці вересня в США перезентували пілотний епізод серіалу «Елементарно», який подібно «Шерлоку» ВВС переносить дію романів Конан-Дойля в наші дні. Пілот отримав вражаючий рейтинг - 13,3 мільйонів глядачів (США) в перший вечір. Серіалу вдалося переплюнути навіть довгограючий ситком «Два з половиною чоловіки» (12,4 млн глядачів) і популярну «лікарняну» драму «Анатомія Грей» (11,5 млн глядачів).

Правда, поясненням високим рейтингам може бути популярність британського «Шерлока», якого в Америці показали лише в травні 2012 року. Після цього серіал отримав кілька номінацій на премію Emmy, так і не ставши лауреатом ні в одній з них. Зате Бенедикт Камбербетч протоптав собі гарну доріжку до Голлівуду, попутно завоювавши ще кілька десятків мільйонів глядацьких сердець.

Американський телеканал CBS, помітивши популярність ожилого "Шерлока" в Британії, де кожна серія збирала до дев'яти мільйонів чоловік (зауважте, в значно меншій Британії, а не в США!), Спробував домовитися про покупку прав на подібну адаптацію. Але канал ВВС відповів категоричною відмовою, після чого CBS наймає сценаристом Роба Доерті, який раніше працював над «Медіум». За чим слідує спроба створити не схожий, а скоріше відрізняється формат.

В американському «Елементарно» ми бачимо сучасного Шерлока Холмса з татухами на півспини, що вивчає принади садо-мазо з повіями. Але тут же він забарившись відводить погляд, стверджуючи, що секс його зовсім не цікавить. І вже якщо зовсім на чистоту, то ймовірно складно знайти актора, який би підходив на роль Шерлока менше Джонні Лі Міллера. Але справжнє блюзнірство криється в іншому: приготуйтеся! За версією американців доктор Ватсон - жінка. Джоан Ватсон (Люсі Лью), хірург, який після смерті пацієнта на операційному столі стає куратором для наркоманів. Так, до речі, Шерлок Холмс - наркоман, що перекочував з Лондона на Манхеттен після якоїсь загадкової історії на батьківщині. Джоан Ватсон, яка в багато моменти здається в десятки разів розумніші і розумніше Холмса, припускає, що причина в жінці. І, в принципі, можна здогадатися, що тепер американські сценаристи і продюсери спробують тиснути глядачів хімією між Ватсоном і Холмсом (в страшному сні не присниться).

Хоча ідея зробити доктора Ватсона жінкою прийшла до каналу CBS не вперше - ще у вісімдесятих був випущений телевізійний фільм «Шерлок Холмс», який повинен був стати повноцінним серіалом. У ньому фігурувала якась Джейн Ватсон. Однак проект був закритий, так і не отримавши широкого розвитку.

Навіть картинка і музика "Елементарно» значно поступається «Шерлоку»-британська адаптація була зроблена якісно з технічної точки зору, і навіть стала новаторською для ТВ в плані приємних анімованих написів. Американська ж багато в чому вражає несмаком, нагадуючи черговий среднячковий детективний серіал для домогосподарок. За що ж з вами так, містере Холмсе? Хоча окей, могло бути гірше - наприклад, Ширлі Холмс, геніальна сищіца. Втім, жінка може бути тільки помічницею, а от в якості головної героїні вона залучає в основному жіночу аудиторію.

Повертаючись до витоків телевізійної життя Шерлока Холмса, яка почалася ще в 1910 році невеликою серіалом, варто відзначити, що останні три роки видалися напруженими для сищика. Британський «Шерлок», американський «Елементарно», а в кінці року російськомовному світу доведеться прем'єра російського «Шерлока Холмса», але вже класичного. А вже якщо згадати і про широкому екрані, то Гай Річі не відступає від ідеї перетворити свого, більш меткого і шалопайского, «Шерлока Холмса» у трилогію.

Жаліти варто тільки глядачів, які, найімовірніше, втомляться від цих екранних двійників і махнуть на сищика рукою. Чим погребе його в телевізійних архівах років на десять-п'ятнадцять, поки Шерлок знову не покрокував у ногу з прогресом. 

Катя Зиновьева 5 жовтня 2012


Avatar
Ім'я:
8 травня 2024
zazie
zazie 29 грудня 2015 14:06
0
вам, видимо, совершенно не мешает ваше узкое мышление, катерина, писать такие мерзости по поводу интересных и качественных вещей. мне, если честно, не совсем понятно, зачем вываливать на обозрение пользователей данного ресурса вашу неспособность оценить другой подход, туннельное видение и отсутствие объективности. напишите уже что-нибудь хорошее, чем поливать грязью то, что вы не в состоянии понять и оценить.
.
Гость
Гость 17 жовтня 2012 10:55
+1
Да и Бог с ним - пусть экспериментируют, америкашки на это горазды. Истинный поклонник Холмса всегда сможет найти своего героя!
.

популярні статті


 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3076
Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3027
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3016
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 2919
Що у кіно? Прем'єри тижня (11 квітня - 17 квітня) Що у кіно? Прем'єри тижня (11 квітня - 17 квітня)

Фільм Ірини Цілик, байопік про Емі Вайнгаус, громадянська війна в США та інші новинки прокату.

10 квітня 2024 1280