Фільм Ґарфілд у кіно 2024

Щоденники "Молодості". День перший


Щоденники

Відкриття 45-го міжнародного кінофестивалю «Молодість» – це свято для кожного, хто небайдужий до кінематографу. Свято хоча б тому, що «Молодість» вкотре відбулася, незважаючи на всі фінансові труднощі, які, здається, стають обов'язковою частиною програми. Поки Андрій Халпахчі виступає з тривожними заявами про те, що наступного року столиця може втратити своє культурне надбання, глядачі поспішають до обожнюваного київлянами кінотеатру «Київ» (символічна назва все-таки), аби насолодитися першими ластівками кінофестивалю.
Зазвичай перший конкурсний день проходить на церемонії відкриття, яка цього року відбулася в Національному театрі ім. Івана Франка, але в ювілейний для фестивалю рік хотілося чогось особливого. Тому, поки зірки ходили червоною доріжкою, а Мирослав Слабошпицький та Кіра Муратова отримували свої нагороди, ми вирушили на один із найважливіших показів усієї «Молодості» - фільм «Діпан» Жака Одіяра, що завоював Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю.
Після поразки у збройному конфлікті борця за свободу Шивадгасана змушують переїхати в табір для біженців. Невдовзі він вирішує тікати разом із двома незнайомками, сподіваючись, що з ними буде легше отримати притулок у Європі. Разом із удаваною дружиною і дочкою він будує нове життя, яке перетворюється на черговий конфлікт.
Як це часто буває, перемога «Діпана» в Каннах здивувала безліч критиків, які жалілися на небувалу кількість французьких фільмів як серед претендентів на нагороди, так і серед переможців. Глядачам «Молодості» судити про національне домінування в Каннах не доводиться, зате сміливо можна поміркувати про художню та соціальну цінність картини. І з цим у «Діпана» не все так однозначно, як може здатися.
Формула успіху в нового фільму Одіяра проста: мелодраматична історія про сімейні цінності, потрапляючи на грунт соціальної проблеми іммігрантів у сучасній Європі, набуває більш виразних відтінків. Долі чужих людей сплітаються в одну, поступово виникає сімейний зв’язок, але сувора реальність не дозволяє назавжди розлучитися з минулим, руйнуючи уявну ідилію. Магістральний конфлікт у «Діпана» лежить на поверхні, метафорикою режисер не захоплюється, так що нічого принципово нового глядач для себе не відкриє, одне лише повторення добре знайомих істин. Компенсується це несподіваними операторськими прийомами, і візуальне рішення вводить у якийсь ступор: соціальна драма час від часу хизується кліпмейкерськими прийомами, що резонно контрастує із загальною ідеєю та настроєм.
З іншого боку, фільм може похвалитися переконливою акторською роботою. Головну роль виконав справжній учасник війни в Шрі-Ланці, а нині європейський емігрант і письменник Йєсутасан Антонітасан, так що відсутність ігрового досвіду він компенсує досвідом професійним. Його персонаж проходить певний життєвий цикл від бойовика до мирного сім'янина і знову до бойовика, причому в кульмінаційній фазі, де несподівано переказується «Таксист» Мартіна Скорсезе, йому доведеться відпрацювати напружену екшн-сцену, де чого тільки не буде: і мачете, і перестрілки, і викрадення машини. Втім, фінал нівелює абсолютно всі досягнення: вирішенням соціальної проблеми режисер бачить хепі-енд у рожевих тонах, ідилічне життя в новій країні.
«Діпан» виявився цілком рядовою історією з очевидними моральними установками. Якісне виконання пересічного з художньої точки зору проекту залишає змішані враження, адже фільм Одіяра свідчить про певний період стагнації якщо не в європейському кінематографі, то як мінімум в соціальному питанні мігрантів. Одне радує: секрет успіху «Діпана» в Каннах настільки очевидний, що майбутнім кінематографістам дали мало не керівництво до дії.

Сергей Задко 25 жовтня 2015


Avatar
Ім'я:
22 травня 2024

популярні статті


Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3457
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3387
Що у кіно? Прем'єри тижня (25 квітня - 1 травня) Що у кіно? Прем'єри тижня (25 квітня - 1 травня)

Екшн з Ґослінґом і Блант, українська комедія, японське аніме, а також мелодрама і жахи.

24 квітня 2024 1021
Що у кіно? Прем'єри тижня (2 травня - 8 травня) Що у кіно? Прем'єри тижня (2 травня - 8 травня)

Любовний трикутник Зендеї, українські документалки та інші новинки прокату.

1 травня 2024 790