Фільм Таро 2024

Кращий кінофестиваль світу


Кращий кінофестиваль світу
Венеція обходить Канни
Розпочатий 29 серпня в Венеції міжнародний кінофестиваль примітний не тільки тим, що він є ювілейним, 75-м, а й тим, що на думку багатьох авторитетних експертів в цьому році артистичному директору Венеції Альберто Барбері вдалося зібрати неймовірно сильну програму, яка перевершує офіційну селекцію Каннського фестивалю.
Так, фестиваль відкрила нова стрічка Дамьена Шазелля «Перша людина», яка, крім участі в конкурсі Венеції, напевно в цьому році буде претендувати на «Оскара» в декількох категоріях. Крім того, вже в найближчі дні в конкурсі найстарішого фестивалю світу будуть показані такі очікувані стрічки як напів-біографічна стрічка знаменитого мексиканця Альфонсо Куарона «Рим», знята в чорно-білій гамі, нова стрічка грека Йоргоса Лантімоса «Фаворитка», ремейк голлівудської класики 1937 року «Зірка народилася», в якому головні ролі виконали Леді Гага і Бредлі Купер (для нього ця стрічка є ще й режисерським дебютом), перший англомовний фільм видатного французького режисера Жака Одіара «Брати Сістерс», в якому Хоакін Фенікс і Джон С. Рейллі грають знаменитих вбивць.
Але Альберто Барбера не тільки пожинає лаври за кращу програму серед всіх найавторитетніших фестивалів світу останніх років, але і витримує шквал критики за те, що в конкурсі Венеції всього одна стрічка, знята режисером-жінкою - це «Соловей» австралійки Дженніфер Кент. Всього ж у всіх програмах 75-го Венеціанського кінофестивалю фільми, зняті жінками, становлять близько 20 відсотків від загального числа учасників. У чому звинувачують Барберу не зовсім зрозуміло, адже і серед поданих на участь у Венеції заявок «жіночих» фільмів було теж 20 відсотків.
Проте, знаменитий режисер Гільєрмо дель Торо, переможець минулого Венеції з «Формою води» і президент головного журі цьогорічного фестивалю, на прес-конференції відкриття заявив наступне: «Я думаю, що співвідношення між« чоловічими »і жіночими» фільмами у 2020- му році має скласти 50х50. І буде ще краще, якщо це трапиться вже в 2019-му ».
Там же президент Венеціанської Бієнале, в структуру якої входить кінофестиваль, Паоло Баратта заявив, що постійно стежив за тим, щоб процес відбору фільмів не був упередженим, і що він «проти ідеї, що квоти можуть вирішити проблеми кінофестивалів».
Автором плаката 75-го Венеціанського кінофестивалю є знаменитий італійський художник-ілюстратор Лоренцо Маттотті, який знаменитий своїми обкладинками для американського журналу The New Yorker.
Від Каннського фестивалю цього року Венеціанський відрізняється не тільки більш високою якістю програм, а й тим, що не відмовився від співпраці з Netflix. В офіційній селекції Венеції є 6 фільмів, вироблених за участю цієї найбільшої світової стрімінговой платформи, серед яких «Рим» Куарона, новий вестерн братів Коен «Балада про Бастера Скраггса» і стрічка Орсона Уеллса «Інша сторона вітру», яка була не завершена режисером. Нагадаємо, що дирекція Каннського фестивалю відмовилася в цьому році від співпраці з Netflix після того, як ця компанія не змогла гарантувати реліз своїх фільмів у французьких кінотеатрах. Коли Гільєрмо дель Торо запитали на прес-конференції, що він думає з цього приводу, він відповів, що журі під його керівництвом буде оцінювати фільми виключно виходячи з того, що «існує на прямокутнику екрана». На питання про те, чи немає ризику, що журі буде більш прихильним до фільму земляка президента журі (мова в черговий раз про «Рим» Альфонсо Куарона), дель Торо сказав: «Я не диктатор журі, а всього лише його президент!»
Переможці 75-го Венеціанського міжнародного кінофестивалю стануть відомі 8 вересня 2018 го року.
Алексей Першко 30 серпня 2018


Avatar
Ім'я:
18 травня 2024

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3580
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3392
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3329
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3261