Фільм Ґарфілд у кіно 2024

Молодість. День шостий


Молодість. День шостий
Поки правоохоронні органи розслідували підпал кінотеатру «Жовтень», а дирекція кінофестивалю проводила брифінг з приводу ситуації, що склалася, глядачі жили в паралельному всесвіту, де тривала програма 44-ї «Молодості». Трохи зневірившись в учасниках повнометражної програми, у цей день я вирішив відвідати покази інших секцій. Першим переглянутим фільмом стала документальна стрічка «Нехай твоє радість триває».
В центрі картини вільне дослідження енергій та ритуалів на різних робочих місцях. Від робітника до робітника, від машини до машини – який абсурдний та абстрактний діалог може встановитись між людиною та її потребою працювати?
Цей фільм - експеримент, який візуалізує відому приказку про те, що вічно можна дивитися на три речі, одна з яких - як інші люди працюють. Основну частину екранного часу займає демонстрація величі механізмів, створених людиною, а точніше, їх незримого симбіозу. У довгих статичних кадрах відображена робота машин, що по-справжньому заворожує. Здається, що вони створюють свою окрему історію. Розмірені ритми агрегатів задають певний тон, який раптово переривається присутністю незримих тіней - тих людей, які контролюють весь виробничий процес. Втім, хто кого контролює - питання невирішене. Як тільки люди починають говорити (читай - скаржитися на своє становище), індустріальний флер розсіюється, і тут починаєш помічати, які ці діалоги неприродні. У цьому і проблема - фільм насамперед про людей, але насолоду отримуєш тільки в сценах, де слів немає.
У виборі другого кандидата виникла деяка заминка, оскільки всі сеанси в кінотеатрі «Жовтень» в силу очевидних причин скасували. Зовсім випадково вдалося дізнатися, що покази секції Sunny Bunny перенесли в «Кінопанораму», так що запланований перегляд картини «Ще трохи, мерзотники» все-таки відбувся.
Героїня стрічки – сучасна 18-літня дівчинка Женя, не обтяжена соціальними зобов’язаннями. Вона живе звичайним життям юної провінційної дівчини: любить танцювати, зустрічається з хлопцями, вчить подруг цілуватись. Загалом вона не відрізняється від тисячі інших дівчат. Окрім одного: дівчинка Женя – насправді хлопчик.
Якщо гомосексуальність в нашій країні засуджують і зневажають, то тему трансгендерності, здається, навіть бояться піднімати. Розбіжність соціальної та біологічної статі - явище неоднозначне і вкрай складне, тому зачіпається воно неохоче. Мадіна Мустафіна в другий раз знімає людей, чиї життєві історії разюче вибиваються із норми. У дебюті це була семирічна дівчинка, бездомні батьки якої живуть всією сім'єю в лісі. Тепер - Женя, яка народилася хлопчиком, але абсолютно впевнена в тому, що це помилка природи, і насправді вона - дівчинка. Режисер не розмінюється художніми прийомами, діючи за принципом максимальної близькості до героя. Камера знімає Женю вдома і на вулиці, на самоті і з друзями, під час бурхливої ​​ночі і на операційному столі. Поступово з побутових подробиць промальовується образ сильної людини, яка замість того, щоб страждати, воліє вперто йти далі, крізь усі перешкоди та умовності.
Женя - персонаж цікавий, який навряд чи продемонструє глядачеві весь внутрішній світ транссексуалів, але частково завісу таки підніме. Можливо, когось налякає нецензурна лексика і безліч неоднозначних сцен, але на те й потрібна документалістика, щоб говорити правду. Навіть таку приголомшливу.

Сергей Задко 2 листопада 2014


Avatar
Ім'я:
22 травня 2024

популярні статті


Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3444
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3373
Що у кіно? Прем'єри тижня (25 квітня - 1 травня) Що у кіно? Прем'єри тижня (25 квітня - 1 травня)

Екшн з Ґослінґом і Блант, українська комедія, японське аніме, а також мелодрама і жахи.

24 квітня 2024 1003
Що у кіно? Прем'єри тижня (2 травня - 8 травня) Що у кіно? Прем'єри тижня (2 травня - 8 травня)

Любовний трикутник Зендеї, українські документалки та інші новинки прокату.

1 травня 2024 773