Фільм Уявні друзі 2024

Наркомани в кіно


В міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх розповсюдженням, згадаємо фільми, в яких наркоманія була подана у центрі сюжету з позитивної чи переважно негативної точки зору. 10 фільмів, кожен з яких вніс свою частку боротьби із популяризацією видозмінення свідомості далі.

Паніка в Нідл-парку / The Panic in Needle Park / реж. Джеррі Шацберг / 1971

Одна з перших стрічок, де наркоманія демонструється у всій своїй жалюгідності. Ще зовсім дебютант (лише друга стрічка у кар’єрі) Аль Пачіно, абсолютно ідеально вписується в образ безвольного ледаря, який виживаючи за рахунок наркодилерства вплутує у цю страшну реальність нову подружку-художницю, якій подобається його харизма. Між ними кохання не встигає виникнути, адже наркотики вбивають усі їх притуплені почуття. Цей фільм Джеррі Шацберга – яскравий приклад незалежного американського кіно 70-их, де задля створення реальності, все що може бути лишнім у кадрі відсутнє.

Щоденник баскетболіста / The Basketball Diaries / реж. Скотт Келверт / 1995

Ця американська стрічка, досить популярна серед фанів творчості Лео ДіКапріо неправдоподібно і перебільшено демонструє наркоманію, та і не лише її. Нестримне моралізаторство, від якого ні холодно, ні спекотно залишає у повному невіданні: що хотів сказати автор? Здається він просто спекулював на свіжих і популярних підліткових темах: наркоманія, гомосексуалізм, педофілія, проституція… Можна перераховувати безкінечно, адже це фільм про все і ні про що конкретно. Єдине, що врятувало цю стрічку від забуття – це пристойна гра ДіКапріо, якому завжди личило зображати неврастеніків.

На голці / Trainspotting / реж. Денні Бойл / 1996

А розпочинається усе із вибору, який герой Евана МакГрегора робить не на користь суспільних ідеалів, а на користь героїну. І усе подальше дійство трагікомічно змальовує побут наркомана, який переживає усі стадії залежності разом із глядачем. І якби це не було банально, «На голці» - стильне кіно із чудовим саундтреком, безглуздими витівками героїв і реальним відображенням негативних сторін наркоманії. Ця культова стрічка була внесена британським кіноінститутом на десяту позицію у сотню кращих фільмів усіх часів.

Реквієм за мрією / Requiem for a Dream / реж. Даррен Аронофскі / 2000

Здається тих, хто не бачив «Реквієму» навіть менше, ніж тих, хто не бачив «Титаніка». Фільм Аранофскі – песимістична драма знайомої реальності, де вберегтись від залежності стає щораз важче. Усі прикуті до власних віртуальностей і досягають задоволення різними способами. Геніальна гра Еллен Берстін, якій не дали «Оскара» через Джулію Робертс викликає не що інше, як біг мурашок по тілу. А геніальний саундтрек Клінта Менселла тепер звучить де завгодно, як неофіційний гімн усіх трагедій. Попри усі «мінуси» «Реквієм» - культове кіно і діагноз нинішнього суспільства.

Страх і ненависть в Лас-Вегасі / Fear and Loathing in Las Vegas / реж. Террі Гілліам / 1998

Психоделічна стрічка Террі Гілліама про шалений дует спортивного журналіста і адвоката. Фільм відзнятий за книгою Хантера С. Томпсона, який змалював власні наркоглюки Лас-Вегасу 70-их. Попри неабияку оригінальність картинки, режисер експлуатує свої улюблені казкові прийоми, які відтісняють історію на задній план. Усе подається сумбурно і якщо під час перегляду перебувати у абсолютно адекватному стані, пройнятися усією цією метушнею вкрай важко.

Кенді / Candy / реж. Ніл Армфілд / 2006

Усі знають Хіта Леджера по ролях ковбоя-гея і Джокера. Але є ось така низькобюджетна австралійська стрічка, де він грає не гірше Пачіно з «Паніки в Нідл-парку». Фільми досить синонімічні, адже обидва розповідають історію кохання, спотвореного голкою. І ми переживаємо разом із героями миттєвості щастя і кайфу, і аж до довгих і болісних спроб позбутись залежності. Хто виживе у цій боротьбі: кохання чи наркотики? А можливо вони нерозривно пов’язані? Фільм був у конкурсі Берлінського кінофестивалю 2006 року.

Я Крістіна / Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo / реж. Улі Едель / 1981

Якщо говорити про реальний показ наркоманії у кіно, то ця стрічка ідеально відтворює увесь спектр негативу, викликаного цим згубним явищем. Переглядати декілька разів цю стрічку не захочеться, хоча б тому що вона повністю розбиває будь-які позитивні ілюзії щодо бажання спіймати кайф. Звичайно, що як і у «Щоденнику баскетболіста» у цьому фільмі є перебільшення, але те, що це кіно дійсно може мати антинаркотичний ефект засумніватись неможливо. Навіть при наявності в кадрі знаного наркомана Девіда Боуї.

Голий ланч / Naked Lunch / реж. Девід Кроненберг / 1991

Видатний шедевр, де з особливим шармом Кроненберг відтворює внутрішній світ наркотичної свідомості. Герой-письменник розмовляє з друкарськими машинами-жуками, потрапляє в уявну Інтерзону, і взагалі перестає розрізняти реальність із її наркотичною видозміною, яка поступово захоплює увесь екранний простір. Сюрреалізм і страшна маячня переслідують героя, якому вже не вдасться сховатись. Картина була знята за скандальною книгою Вільяма Берроуза, якому фільм сподобався.

Вхід в порожнечу / Enter The Void / реж. Гаспар Ное / 2009

Коли переглядаєш цю майже тригодинну стрічку з’являється усвідомлення апокаліптичності токійської реальності. Справжнє пекло втрачених душ, понівечених тіл, задурманеного розуму посеред кислотних реклам тихого наркораю. В псевдомістичній історії з титрами у стилі поп-арт, Токіо – місто, в якому панує суцільний моральний хаос і жорстке співіснування тих, хто ще тут і тих, хто вже там.

Аптечний ковбой / Drugstore Cowboy / реж. Гас Ван Сент / 1989

 

Скромна робота Гаса Ван Сента про компанію наркоманів, які грабують аптеки і бавляться із поліцейськими в хованки. Герої стрічки здається не обтяжені нічим поводяться як малі діти і в результаті їх веселі небуденні забавки з часом припиняться. Усе це наповнене досить позитивними і знайомими, по іншим фільмам режисера, деталями. «Аптечний ковбой» - це незважаючи на складну наркотичну тематику оптимістична казка для дорослих.

mivanukha 26 червня 2012


Avatar
Ім'я:
10 травня 2024
Гість
Гість 24 лютого 2013 09:42
0
Щоденник Баскетболіста суперовий фільм))
.

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3147
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3146
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3088
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 2999