Фільм Уявні друзі 2024

"Прекрасний достаток": 8-9 день 8-го ОМКФ


 8-й Одеський Міжнародний кінофестиваль взяв свій останній акорд. «І коли здавалося, що його і так порве від захвату, оркестр перейшов до кульмінації ...» Враження? Їх і так було дуже багато - що ж сказати, якими словами можна це описати сьогодні, після двох фінальних яскравих днів ?!

Взагалі, кіноман на цьому фестивалі був у становищі такого собі «буриданова осла», що розривався між рівноцінно привабливо пахнуть оберемками сіна ... Куди бігти, що дивитися, коли навколо стільки хороших різних фільмів, що йдуть паралельно, між якими важко, а, часом, і просто неможливо вибрати? Але вибирати все одно доводилося.

Знаєте, що ще було б непогано зробити? Подовжити фестиваль ще на день-два. Щоб після підведення підсумків та нагородження призерів ще раз показали ці головні, самі досягли успіху картини і шедеври. Тоді у глядача був би хоч якийсь благодатний шанс «накрити все поле» і осягнути неосяжне ...
Судіть самі. Після всього того засилля класного кіно в перший тиждень кінофестивалю, здавалося б, глядач може трохи розслабитися і відпочити ... Та куди там !!! В останні два дні одна за одною пішов ряд просто шикарних картин. Перерахуємо лише деякі:
«Моя щаслива сім'я» грузинського режисера Нани Еквтімішвілі - гран-прі «Санденс», приголомшлива стрічка, яка і тут боролася за головний приз і майже перемогла в міжнародній конкурсній програмі ... Майже, тому що був ще «Король бельгійців» Петера Бросенса, який і здобув в результаті лаври першості.
«Лагідна» Сергія Лозниці - золота пальмова гілка Каннів, а представляла стрічку легенда радянського кіно Лія Ахеджакова.
«Слід звіра» Агнешки Холланд - ще один сильний фільм, який заявив про себе на Берлінському фестивалі і отримав «Золотого ведмедя». Особисто приїхала і багато спілкувалася з глядачем сама Агнешка Холланд, обговорення було дуже цікавим.
Ще один лауреат Каннів, «Квадрат» Рубена Естлунд, інтелектуальна драма про співробітника музею, зібрала вечірній мегааншлаг в «Фестивальному палаці» і, знову ж таки, вердикт був такий - «одна з кращих картин на кінофестивалі». Скільки їх уже було, кращих, хто-небудь вважав ?!
А ще йшли повторні покази майбутнього переможця національної конкурсної програми «Діксіленда» Романа Бондарчука (з живими виступами учасників орекстр!), «Тіла і душі», шедевра Каріусмякі «По той бік надії», чудовий «Почесний громадянин», справді французький «Лукавий коханець »від Озона, ретро-покази« Примари в обладунках »(старого, японського) і« Довгі проводи »Кіри Муратової ... і тонкий, витончений фільм-закриття кінофестивалю« Вечірка »Саллі Поттер. Слідом за цим були підведені підсумки фестивалю.
Серед короткометражних стрічок абсолютно заслужено головний приз отримав «Випуск 97» молодого режисера Павла Острикова. Взагалі, до вирішення журі цього разу не причепишся - все майже повністю збігається і з нашим баченням, нашими враженнями. Навіть «Вільного і легко» китайського режисера Ген Цзюня не забули відзначити спеціальним призом!
З повним переліком переможців у всіх номінаціях ви можете ознайомитися в статті «Фестивальна логіка і космічні сюрпризи» мого шановного київського колеги, живе знайомство з яким також стало одним з приємних вражень цього кінофестивалю. На мою думку - однозначно кращого за кілька останніх років. Нехай не все ідеально з національної конкурсною програмою, але в іншому наявності прогрес, розвиток, еволюція кінофестивалю в цілому. ОМКФ зростає буквально на очах! Новий розмах, нові локації, нові персони і події ... Отримано цінний досвід, який напевно стане в нагоді в подальшому.
Коротенько поспілкувавшись (хотів би сказати «в кулуарах», але це була черга на сеанс!) З деякими міжнародними колегами, гостями кінофестивалю, із задоволенням почув, що їм в цьому році теж дуже сподобалося. «Great!»
До речі, помітне в цьому році (вперше!) Співпрацю з «Зеленим театром» і кіномережею «Сінема Сіті» може стати запорукою подальшого успішного розвитку Одеського кінофестивалю. В цьому напрямку простежується величезний потенціал і якісно нові можливості. Головне - не наврочити.
На цій дивно оптимістичній ноті ми завершуємо розповідь про 8-м Одеському міжнародному кінофестивалі. Однак, думається, його відлуння ще довго буде звучати, як і спогади про чудовий кіносвята забудуться не скоро, а багато фільмів, представлені на ньому, ми скоро побачимо в повноцінному вітчизняному прокаті. Тоді і буде привід ще поговорити. До нових кінозустрічів, хай щастить!
Ксеркс 23 липня 2017


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3156
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3151
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3092
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3004