Фільм Ґарфілд у кіно 2024

Торговець кінофільмами


Новини: Торговець кінофільмами

Шарль Пате. Частина 1

Шарль Пате був вдатним постановником стрічок німого кіно, одним з найвинахідливіших та сміливих «торговців кінофільмами». В свій автобіографії він безапеляційно стверджував, що «завжди знав, чого хотів, і завжди хотів того, що було найлегше втілити, передусім, практично. Не я винайшов кіно, але завдяки мені воно стало виробництвом».
Як і Леон Гомон, Пате заснував свою імперію, хоча й доволі крихку, ще недостатньо захищену від оманливих обіцянок спекулянтів. Цікавий той факт, що компанії цих двох перших магнатів кінопромисловості розвивалися за однією й тією ж схемою: прихід до влади (1895), найвищий розквіт (1907-1916), занепад у 20-ті роки минулого століття, відхід від справ у 1929-му, відродження в епоху звукового кіно з залученням чужих капіталів. Відзначимо також, що якщо Гомон втілював певний особливий дух кіно, то Пате створював потужну та стійку інфраструктуру для його масового поширення.
Шарль Пате народився 1863 року в Ельзасі, в родини середнього достатку. У його батьків була невеличка ковбасна крамничка у Венсені. Пате працював від самої юності, шукав щастя в південній Америці, без особливого успіху торгував вином. В цей час на ярмарку в Венсені він побачив фонограф Едісона, який у майбутньому стане для нього золотою жилою. Пізніше Пате напише: «Мою долю було визначено. Я негайно вирішив роздобути собі такий апарат і самому на ньому працювати». Вже 1894 року він на велосипеді їздить ярмарками Іль-де-Франсу з аппаратом, який обіцяє йому прибуток. І вже за рік Пате домігся таких успіхів, що вже міг конкурувати з англосаксонськими імпортерами. В той же час, слідуючи прикладу Едісона, Пате робить ставку на майбутнє «рухливої фотографії» і в червні 1895 року запрошує в компаньйони винахідника Анрі Жолі, якому вдається удосконалити кінетоскоп та на його основі створити фотозотроп. На ньому Пате демонстрував коротенькі стрічки, зняті за власний кошт. Фільм «Приготування парижанки до сну» - сучасник стрічок Люмьєрів, але більш фривольного змісту. Займаючись паралельно фонографічною індустрією та кіновиробництвом, Пате залучає до цієї діяльності своїх старших братів – Еміля, Жака та Теофіла, для чого засновує компанію «Брати Пате» з капіталом в 35 000 франків. 1898 року фірма Пате об’єднується з компанією Грівола, вирбником електроприладів, і зьявляється «генеральна компанія фонографів, кінематографів та точної вимірювальної техніки».
Наступний значимий факт біографії Пате – його знайомство з Фердінандом Зекка, який на наступні 20 років стає його довіреною особою. В Венсані зводяться знімальні павільйони, де Зекка знімає для Пате численні стрічки, нерідко плагіюючи Жоржа Мельєса («Подорож на Місяць», «Справа Дрейфуса») і втілюючи оригінальні ідеї («Історія одного злочину»).
Підкорюючись своїй фантастичній інтуїції, Пате наймає нікому невідомого дебютанта – Макса Ліндера, який згодом став першим видатним коміком світового кіно. Намагався Пате переманити до себе і Жоржа Мельєса, але того не влаштували запропоновані умови.
На знімальних майданчиках в Венсені в ті часи знімалися переважно простонародні комедії та фільми-переслідування, які мали величезний успіх у глядачів. Трохи згодом під їх впливом знаменитий американець Мак Сеннетт ставитиме свої бурлескні комедійні фільми.
Для збільшення тиражів своєї кінопродукції 1904 року Пате відкриває в містечку Жуанвіль-ле-Пон лабораторію, яка діє і до цього часу.
Грошові доходи імперії Пате зростають, але копій недостатньо для задоволення попиту. І тоді Пате відвідує геніальна ідея: треба не продавати копії, і віддавати їх в оренду. Так з’являється прообраз сучасної системи дистрибуції в царині кіно. Саме з цього моменту (1907) на думку Пате в кінематографії формується «єдиний промисловий сектор».
Алексей Першко 14 липня 2011


Avatar
Ім'я:
22 травня 2024

популярні новини


Трейлер мелодрами «Покинь, якщо кохаєш» Трейлер мелодрами «Покинь, якщо кохаєш»

Екранізація літературного бестселера Колін Гувер на великих екранах!

22 травня 2024 99
Український трейлер стрічки «Гамбіт королеви» Український трейлер стрічки «Гамбіт королеви»

Алісія Вікандер і Джуд Лоу в історичній драмі Каріма Айнуза.

21 травня 2024 164
Бокс-офіс США. «Уявні друзі» перші Бокс-офіс США. «Уявні друзі» перші

Фільм з Раян Рейнольдсом продемонстрував непоганий результат.

20 травня 2024 291
Трейлер фільму «Wicked: Чародійка» Трейлер фільму «Wicked: Чародійка»

Цієї осені одна із найулюбленіших історій оживе у захопливій та величній кінопригоді!

21 травня 2024 176
Трейлер дилогії «Горизонт: Американська сага» Трейлер дилогії «Горизонт: Американська сага»

Масштабний історичний епік від оскароносного режисера Кевіна Костнера.

18 травня 2024 348