Авторитет

Рецензія на фільм: Постріл в безодню
Фільм Постріл в безодню

По-справжньому якісні фільми на кримінальну тему – досить рідкісне явище. В кіно часто ідеалізується злочинність, бойовим сценам в них іноді можуть позаздрити фільми про війну, а ось правдоподібності – майже немає. Але іноді виходять і такі фільми, як «Shot caller».

Дана кінострічка є черговою режисерською робот Ріка Романа Во (він також настрочив сценарій), який вже набив творчу руку на жанрі кримінальних трилерів – до цього він зняв фільми «Злочинець» (2008) та «Стукач» (2013). Зразу слід відзначити, що переклад назви «Постріл в безодню» - черговий приклад байдужості як російських перекладачів, яким ліньки перекласти назву правильно, так і наших українських кінопрокатників, які бездумно копіюють чужі перебріхування. Термін «shot caller» в англійській мові означає «злочинець-авторитет», часто його застосовують по відношенню до тих злочинців, які сидять у в’язниці, але мають там вплив як на інших в’язнів, так і на охорону, з якою співпрацюють. Іншими словами – «авторитет на «зоні»».

Сюжеті у фільму такий. Джейкоб Гарлон був звичайною людиною – мав пристойну роботу, дружину, сина, друзів… Все це він втратив в один момент, коли, сівши за кермо в нетверезому стані, став причиною автокатастрофи, в якій загинув його друг. Схоже, що, в американських судах, на відміну від українських, якщо вчинив вбивство, хай і ненавмисне, то просто так не відбудешся, навіть якщо маєш гроші і зв’язки. Тому Джейкоб отримує солідний термін ув'язнення. Із в’язниці головний герой виходить вже не законослухняним громадянином, а авторитетним злочинцем…

Відразу можна сказати, що «Shot caller» - дійсно якісний фільм: сюжет хай і не новий, але розвиток подій притягує глядацьку увагу. Особливо захоплює те, як зображено внутрішнє перетворення Джейкоба: дійство скаче то вперед, то назад, показуючи головного героя теперішнього, такого, яким він був колись і те, яким чином він докотився до свого теперішнього стану. Діалоги прописані чудово, тюремне життя і бандитські відносини показані переконливо. Ну, хіба що фінальний сюжетний виверт здається трохи фантастичним, але це можна пробачити.

За що фільм також варто похвалити, так це за акторську гру данця Ніколая Костера-Валдау. Його персонаж вийшов цікавим і по-своєму неоднозначним. І при цьому жодних асоціацій з Джеймі Ланістером з «Гри престолів». Непогано виглядає Омарі Хардвік, який у фільмі «Kick-Ass» грав поліцейського, і тут теж показав суворого стража правопорядку, який при цьому не позбавлений природнього страху за своє життя. Також сподобався Джон Бернтал («Ходячі мерці», «Каратель») в ролі бандюка (з його зовнішністю йому такі ролі підходять на 100%). В принципі всі актори зіграли добре, великий палець вгору.

Однозначних похвал заслуговує красиве зображення, та й «тремтіння» оператора не нервує. Музика, правда, майже не запам’ятовується.

Слід також відзначити, що «Shot caller» - це не бойовик, стрілянини тут майже немає. Це саме кримінальна драма з елементами трилера, але знята талановитими людьми.

Можливо, шедевром на всі часи у своєму жанрі «Shot caller» і не стане, але це один з тих фільмів, які можна порекомендувати поціновувачам кримінальних драм.