Фільм Уявні друзі 2024

Відкрита ніч. Дубль 16


Відкрита ніч. Дубль 16

Нове українське кіно розпочинається з короткометражок. Саме тут режисери у вузьких рамках хронометражу намагаються вразити глядача. Їх намагання мають різний стиль і сенс. Але тенденцію, яку можна помітити в усіх збірних солянках короткометражного жанру відшукати не важко. Це песимізм, яким пронизана чи не кожна робота продемонстрована під час фестивалю "Відкрита ніч. Дубль 16".

Щорічний фестиваль відбувся з вечора 6 на ранок 7 липня і паралельно програму фільмів мали змогу переглянути жителі Дніпродзержинська, Запоріжжя, Канева, Копичинців, Івано-Франківська, Львова, Миколаєва, Полтави, Прилук і Чернівців. Вже традиційно конкурсні фільми демонстрували в перемішку з позаконкурсними. Також поміж них витиналась анімація і документальне кіно. До конкурсу було відібрано 20 фільмів.

Серед них відверте дилетанство, в якому типу гопник запитує у не менш дивної героїні щирою українською мовою: "Котра година?". Ця робота під назвою "Хуліган" відкривала програму. Але й були достойні оплесків фільми. Наприклад короткий метр "Миклине поле", де як завжди пристойно грає Богдан Бенюк. Його герой - чоловік, який через багато років проніс кохання до односельчанки, зумівши в цьому очно зізнатись їй лише зараз. Також цікавий і майстерно зроблений найдовший з усіх показаних на фестивалі фільмів - "Борода" Дмитра Сухолиткого-Собчука. Це пронизлива історія самотності і щирості вияву емоцій. Сценарій цього фільму у 2011 році став переможцем всеукраїнського конкурсу "Коронація слова". Запам'ятався він епізодом, коли головний герой націлює гвинтівку на екран телевізора, де в цей час транслюють зібрання Верховної Ради. Варто відзначити і чудову драму "Свояки", в якій два сини перечать матері намагаючись приєднатись до опору УПА. Ще одним майже шедевром конкурсу стала стрічка "За ковдрами", в якій герой-нероба потрапляє в ілюзорний простір.

Абсолютно неправдоподібним виглядав кастинг до короткого метру "Тімка", де малолітній герой примушуючи до співчуття - викликає роздратування. Дещо передбачуваним є сюжет "серіального" "Пістолету", де чоловік втихомирюється по відношенню до дружини після того, як віднаходить у її сумці знаряддя вбивства... чи самозахисту. Не вразив і претензійний "Зов", в якому герой підпалює грубку грошима. Досить стильною виявилась ретро-стрічка "Перше побачення". Серед конкурсної анімації варто відзначити "Шедевр" Родіона Шуба, в якому він успішно демонструє потуги, які знайомі кожному студенту, що готує диплом. Також дотепною була двохвилинна анімація "Бачили очі, що купували".

У позаконкурсній програмі цікавого було більше. Наприклад оригінальна короткометражка "Уві сні", героїня якої і стиль дещо нагадував знамениту "Алісу" Шванкмайера. Робота представляє собою вдале застосування stop motion animation.  Також цікавий задум був використаний у "Живій фарбі", де за рух картинки відповідає намальоване графіті. Серед 5-ти документальних робіт дві були присвячені темі Чорнобиля. І якщо "Чорнобиль. Голоси" Юстини Дусан може претендувати на актуальність проблематики, а саме показ колишніх ліквідаторів і їх загублений статус у часі, то наступна стрічка "Прип'ять. Мертве місто", навіть попри свій дитячий хронометраж навіває нудьгу вже хоча б з назви. Ми все це вже чули і знаємо. А останні кадри цього фільму взагалі викликають істерику. Говорить бабця і ми бачимо напис: "Тьотя Маша. Жила, живе і буде жити". Абсолютно недоречною була німа картина "Гаманець", яка залишає в невіданні, щодо творчого майбутнього її авторів. Адже якщо любов до кіно проявляється і у самому кіно, і у намаганні когось наслідувати - це не зовсім хороша ознака. Потрібно шукати свою кіномову, а не паразитувати на тому, що не матиме продовження. Сьогодні німе кіно. А завтра? Потішила анімація "Останній лист", за знаменитим твором О'Генрі. Цікавою була соціальна ч/б стрічка "Пробудження", в якій хлопця-лежня кидає дівчина, яка втомилась бути для нього дімробітницею. Під кінець любителям кіно запропонували для перегляду чудову короткометражку Мирослави Хорошун "Фактор Фелліні", яка здобула спеціальну відзнаку на останній "Молодості" і "Маланку" під музику гурту "Гайдамаки".

А ось журі, до складу якого з найвідоміших персонажів входила письменниця Оксана Забужко, актори Богдан Бенюк і Анатолій Хостікоєв, вирішило присудити Гран-прі фестивалю неоднозначній філософській стрічці «MANU 18 374» Мирона Латика. Таким чином молодий режисер у подарунок отримав ноутбук. Серед анімації переможцем був названий присвячений янголам мультфільм "Чистий".

mivanukha 7 липня 2012


Avatar
Ім'я:
11 травня 2024
Гость
Гость 15 липня 2012 13:18
+2
Гість 11 июля 2012 21:20
а кто эту муру писал?
Максим Івануха. Поясність, будь ласка, суть Ваших претензій.
.
Гість
Гість 11 липня 2012 21:20
-2
а кто эту муру писал?
.

популярні статті


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 квітня 2024 3156
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 квітня 2024 3151
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 квітня 2024 3092
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 квітня 2024 3004