Фільм Таро 2024

Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)


 Загалом, іноді існує думка, що фестивалі у складні часи - це щось типу безглуздої розваги. Натомість, наприклад, фестиваль "First Ukrainian LGBTQIA+Film Festival" "Sunny Bunny" піднімає проблему ухвалення закону про рівноправне партнерство для військових. Так, сьогодні пройшов третій день фестивалю, площадкою для якого є культовий київський кінотеатр "Жовтень"; для мене це був день короткометражних програм - української і міжнародної.

...Загалом, аналізувати кожну стрічку нема сенсу, лишень поглянемо, які основні напрямки вони мають. Стрічка "Чотирнадцять" іспанського режисера Даніеля Санчеса Лопеса - історія хлопця, що ототожнює свій вибір з ЛГБТ-спільнотою, і незважаючи на успіхи у навчанні, є об"єктом насмішок. Разом з тим, фінал стрічки ставить три крапки, і думаю, його вибір ще невизначений. Чудовий приклад роздуму, а не однозначності, як у стрічці Джозефа Аменти "Слабак". 
...В чомусь такою неоднозначною є і мабуть, найкраща стрічка дня - українська фантастична гумористична стрічка "Апокаліпсис учора" режисера Богдана Колесника, знята в стилістиці 90-х. Героя кидає хлопець, і він з знайомою намагається розшукати його і евакуаційний квиток з Землі. Ну а фінал просто епічний, геройїчний і так, патріотичний. Жива, барвиста, цікава. Браво!
Загалом, якщо поглянути то західне кіно залишило арт-напрям, і сконцентрувалось на соціальній складовій. Так, представники ЛГБТ-спільнот загалом не зазнають утисків з боку суспільства - проте переживають з суспільством соціальну кризу, зараз і на Заході - як у короткометражці Леандро Годиньї та Пауло Менезеса "Ти - фантастіш". Є романтичне кіно, "Нічого особистого" Мікко Макелли, "Ділдотектоніка" Томаша Паула Маркеша,  загалом, всі знайомі нам теми. Лишень в контексті українського можна знову і знову сказати - воно як і повнометражне, і часто намагається дотягнути до хронометража, досить акадимічне і награне - якщо навіть в контексті документального. І так, прив"язана до повномасштабного вторгнення, яке додалось до констатації сумних реалій життя в Україні, що не мають якиось певних варіантів вирішення. Так, цікавав документальна стрічка "Лінії" режисерки Ганни Трофімової, монументальна художня стрічка "Повернення" Вадима Мочалова. Проте віддав би свої симпатії мирним і арт-стрічка "З любов"ю, Коптєв" і "Ми ніколи не зустрічались" Зої Лактіонової.
 Так закінчився ще один день - проте попереду ще п"ять - цікавих і неповторних. І маю надію, не тільки п"ять днів - а в майбтньому і в наступних роках...


Avatar
Имя:
14 мая 2024

популярные статьи


Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny) Короткометражний сонячний зайчик (фестивальSunnyBunny)

Короткометражний сонячний зайчик (фестиваль "Sunny Bunny")

21 апреля 2024 3357
 Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів Фестиваль Sunny Bunny. Сонячний зайчик складних часів

Фестиваль Sunny Bunny у Києві. Сонячний зайчик у складні часи

20 апреля 2024 3267
Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny) Перехід в просторі і часі (фестиваль Sunny Bunny)

(стрічка Crossing, фестиваль Sunny Bunny)

22 апреля 2024 3201
Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny) Відблиски сонячного зайчика (фестиваль Sunny Bunny)

фестиваль Sunny Bunny

25 апреля 2024 3129